Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON DVIJE GODINE ISTRAGE

Podignuta optužnica protiv braće Mamić i osječkih sudaca, USKOK opisao kako su davali mito

Mostar: Zdravko Mamić na mobitelu pokazivao fotografije i poruke koje je slao Krešimiru Antoliću
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/7
07.06.2023.
u 15:42

Zdravko i Zoran Mamić su se u Širokom Brijegu našli s Antom Kvesiće i neposredno dogovorili kako će ga novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke

Dvije godine nakon što je protiv njih otvorena istraga USKOK je podignuo optužnicu protiv tri osječka suca zbog primanja mita od braće Zorana i Zdravka Mamića kako pogodovali Mamićima u njihovim sudskim procesima za izvlačenje novca iz Dinama. Na optužnici su uz suce Antu Kvesića, Zvonka Vekića i Darka Krušlina, još i Zdravko i Zoran Mamić, zatim Drago Tadić kao posrednik te Nataša Sekulić, prijateljica Zvonka Vekića koja je istragom naknadno obuhvaćena. 

Donosimo priopćenje USKOK-a u cijelosti. "USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv sedmero hrvatskih državljana (1965., 1958., 1954., 1959., 1971., 1961., 1975.) od kojih trojica uz hrvatsko državljanstvo imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine, zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem te pranja novca.

Optužnicom se I. okr. (Darko Krušlin), prvostupanjski sudac Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, tereti da je 22. studenoga 2016. u Zagrebu, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao s IV. okr. (Zdravko Mamić) te se nastavio s njim družiti iako je znao da je u to vrijeme protiv IV. (Zdravko Mamić i Zoran Mamić i više drugih optuženika bio u tijeku postupak pred istim sudom te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća u navedenom postupku. Pritom je IV. okr. (Zdravko Mamić), znajući da je I. okr. (Darko Krušlin) sudac Županijskog suda u Osijeku, u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, a koji sat je I. okr. svjestan svega navedenoga uzeo.

Nadalje je IV. okr. (Zdravko Mamić) kao optuženik u više kaznenih postupaka koji su vođeni protiv njega te protiv V. okr. (Zoran Mamić) i drugih optuženika na Županijskom sudu u Osijeku, od travnja 2017. godine do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, u više navrata ostvarivao osobne kontakte s II. okr. (Zvonko Vekić), također prvostupanjskim sucem Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku. Pritom mu je II. okr. (Zvonko Vekić) predočavao da će osobno te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima tog suda, pa tako i s III. okr. (Ante Kvesić), za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa. Tako mu je predočavao da će u jednom predmetu, osigurati donošenje oslobađajuće presude, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu u kojem je predsjednik optužnog vijeća, kao i da će posredovanjem kod III. okr. (Ante Kvesić) suca osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od 7 milijuna kuna u trećem predmetu. Sukladno dogovoru s II. okr., a u cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, kao i u korist V. okr. i drugih optuženika, IV. okr. (Zdravko Mamić) je kao protuuslugu za navedeno u više navrata II. okr. (Zvonko Vekić) predao ukupno najmanje 370.000,00 eura za njega osobno i još dvojicu sudaca.

Također je IV. okr. (Zdravko Mamić), zajedno s V. okr. (Zoran Mamić), u Širokom Brijegu ostvario kontakt i s III. okr. (Ante Kvesić) tijekom kojeg su i neposredno dogovorili kako će ga IV. okr. (Zdravko Mamić) putem II. okr. (Zvonko Vekić) novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke. U svrhu realizacije navedenog, iznos od 100.000 eura je u dogovoru s IV. okr. (Zdravko Mamić) osigurao V. okr. (Zoran Mamić) koji je suoptuženik u navedenom kaznenom predmetu, s ciljem ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka. Navedeni iznos je VI. okr. (Drago Tadić) , na traženje IV. okr., predao II. okr. za njega i III. okr. (Ante Kvesić), znajući koja je svrha predaje novca budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima II. (Zvonko Vekić) i IV. okr. (Zdravko Mamić) na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka u korist IV. okr. (Zdravko Mamić) i drugih optuženika neovisno o stvarnom stanju predmeta.

Kao nagradu za dogovoreno pogodovanje IV. okr. je, zajedno s V. okr., podmirivao troškove putovanja i boravka II. okr. (Zvonko Vekić) i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine te je ujedno IV. okr. (Zdravko Mamić) autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) osigurao odlazak II. okr. na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

Osim toga se II. okr. (Zvonko Vekić) tereti da je od travnja 2017. do 9. srpnja 2021. u Osijeku, nakon što je kao sudac Županijskog suda u Osijeku pribavio znatna novčana sredstva od najmanje 370.000,00 eura za ishođenje povoljnih sudskih odluka bez obzira na stvarno stanje spisa u postupcima koji su protiv IV. (Zdravko Mamić) i V. okr. (Zoran Mamić) vođeni pred Županijskim sudom u Osijeku, zajedno ş VII. okr. i prema prethodnom dogovoru raspolagao dijelom tih sredstava. Tako su sredstvima pribavljenim počinjenjem kaznenog djela II. (Zvonko Vekić) i VII. okr. (Nataša Sekulić) na ime VII. okr. (Nataša Sekulić) kupili nekretninu u Osijeku za koju je VII. okr. kupoprodajnu cijenu isplatila u gotovini, od čega je iznos od 260.790,36 kune financiran navedenim sredstvima. Također su na ime VII. okr. (Nataša Sekulić) kupili automobil čija je kupovina djelomično, u iznosu od 25.066,46 kuna, financirana navedenim sredstvima, dok je II. okr. na svoje ime kupio automobil za koji je za potrebe podmirenja dijela kupoprodajne cijene uplatio iznos od 58.392,71 kune pribavljen počinjenjem kaznenog djela. U jednoj poslovnoj banci je II. okr. (Zvonko Vekić) na račun oročenja u eurima položio ukupno 26.500,00 eura pribavljenih počinjenjem kaznenog djela, koje je potom iskoristio za plaćanje dijela kupoprodajne cijene nekretnine u Zadru. Jednako tako je VII. okr. u sefu jedne poslovne banke držala 28.220,00 eura i 320.000,00 kuna koje je II. okr. (Zvonko Vekić) pribavio koruptivnim postupanjem.

Komentara 13

BA
Barba56
16:23 07.06.2023.

Ovi optuzeni sudci budu oslobodjeni , a Mamice ce i dalje progoniti .

Avatar Idler 3
Idler 3
16:00 07.06.2023.

Hrvatsko sudstvo 😂

DU
Deleted user
18:03 07.06.2023.

Prijaviš kazneno djelo i dignu optužnicu protiv tebe? Nije Mamića razotkrila tajna policijska akcija,sam se prijavio. Znaš kad bi saznali za ovo da nije Zdravko pjevao? NIKAD. Ovako sad hoće i Pernara procesuirat,jer je prijavio kazneno djelo? Pouka hrvatskog pravosudnog sustava je "Omerta" ili će te medijsko-sudačko-paraobavještajna hobotnica sredit..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije