Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Počela montaža segmenata mosta, probija se trasa pristupnih cesta

Na kopnenoj strani gradilišta krenula je montaža segmenata čelične rasponske konstrukcije na potporne skele. Točnije između upornjaka 1 i stupnog mjesta 2.
25. ožujka 2020. u 15:40 8 komentara 12646 prikaza
čelina skela za montažu segmenata nosive konstrukcije
Foto: Hrvatske ceste
Pogledajte galeriju 1/8

I dok je zbog kornavirusa u Hrvatskoj većina toga stala, na gradlištu Pelješkog mosta i pristupnim cestama radi se puno parom. Tako je, prema podacima koje smo dobili iz Hrvatskih cesta, na kopnenoj strani gradilišta krenula montaža segmenata čelične rasponske konstrukcije na potporne skele. Točnije između upornjaka (U) 1 i stupnog mjesta (S) 2. Na pelješkoj strani se pak izvode radovi na postavljanju potpornih skela između S 13“ i U 14.

Kineski brod DA YU XIA s djelovima za Pelješki most DOBRE VIJESTI IZ KINE Ponovno pokrenuta proizvodnja dijelova za Pelješki most

Krajem veljače na gradilište Plješkog mosta stiglo je iz Kine 29 segmenata čelične rasponske konstrukcije. Na gradilištu je trenutno 614 radnika, od čega je 131 tehničkog i pomoćnog osoblja, a ostalo su radnici, strojari i mornari na brodovima.

čelina skela za montažu segmenata nosive konstrukcije
1 / 28
Pelješki most

Radi se na svih 12 stupnih mjesta i dva upornjaka. Osim dva kopnena stupa, što će tiče radova na morskim stupovima oni su najviše odmakli na S5, S7 i S8.

Radovi na prisutpnim cestama također se izvoe prema planu. Strabag tako na dionici Duboka - Sparagovići tako je krči teren na području trase i budućih mostova Dumanja Jaruga I i II, uređuje temeljno tlo, radi na širokom iskopu i izvedbi nasipa i vanjske odvodnje na trasi ceste. Na tunelima Kamenice i Debeli brijeg pokrčeni su predusjeci i trenutno se radi na iskopu odnosno miniranju zaštiti predusjeka te ugradnji mlaznog betona.

Kod Ploča usidrio se brod iz Kine s dijelovima za izgradnju Pelješkog mosta Svi su zdravi U Ploče stigao brod iz Kine s dijelovima za Pelješki most

Za sve te radove koristi se 20-tak strojeva teške mehanizacije i to 12 kamiona, devet bagera, tri buldozera, dvije tunelske bušilice, četiri valjka, dva robota za ugradnju mlaznog betona i jedna bušeća garnitura. Ukupno je angažirano 139 radnika od čega je 41 tehničko osoblje.

 | Autor : Hrvatske ceste Foto: Hrvatske ceste

Avax je na izgradnji stosnke oblizanice pri dovršetku probijanja trase te čiščenja linije zahvata od šiblja i stabala u punoj širini na svim dionicama trase. Započeli su i zemljani radovi na dionicama te pripremni radovi izvedbe portala tunela Polakovica i Supava.

Za potrebe izvođenja radova na gradilištu se trenutno nalazi osam bagera rovokopača, tri bagera čekičara, tri buldozera, jedan damper, dva valjka i utovarivač. Ukupno je angažirano 45 radnika od čega je 16 tehničko osoblje.

Pogledajte i video: Timelapse Pelješac

PLJUŠTE ČESTITKE
FOTO Prepoznajete li ga? Danas slavi 55. rođendan, a Hrvatskoj je donio neizmjernu sreću
PVMax
Sunce na vašem krovu
Projekt PVMax – REGEA priprema investicijski val u sunčane elektrane
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar rubinet
    rubinet:

    Samo naprijed. Što prije povezati hrvatski jug s maticom zemljom.