Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pobuna zbog plakata Isusa s erekcijom: To je nečuvena sramota

Na crtežu se jasno vidi erekcija Isusa, a i natpis na plakatu je bio dosta jasan 'Ecce Homo Erectus'
17. prosinca 2019. u 12:37 18 komentara 11676 prikaza
Plakat Isusa u Rimu
Foto: Facebook

Dan cenzuriranih crteža mogao bi se nazvati ovaj ponedjeljak kada je u Rimu otklonjen jedan plakat i otkazana suradnja jednom karikaturisti. Plakat je bio postavljen na oglasnom prostoru muzeja suvremene umjetnosti u Rimu (MACRO) i otklonjen nakon primjedbi nekih političara. Drugi slučaj je otkazivanje suradnje s gradom Rimom karikaturisti zbog jedne karikature. 

velika gorica podijeljena Uklonili snjegoviće jer su vrijeđali osjećaje vjernika, reagirali iz Muzeja

Plakat postavljen na prostoru MACRO-a ocijenjen je bogohulnim. Na njemu je bio nacrtan Isus koji drži ruku na glavi dječaka koji kleči pred njime. Na crtežu se jasno vidi erekcija Isusa, a i natpis na plakatu je bio dosta jasan 'Ecce Homo Erectus'. Ustanova koja upravlja nekim događajima i muzejima u Rimu (Azienda Speciale Palaexpo) i koja kaže kako promiče kulturu i poštivanje umjetničke slobode, otklonila je poster s natpisom Ecce Homo Erectus i distancirala se od poruke na njemu. 

Crtež je, čini se, načinio Hogre, ulični umjetnik (street artist), koji je poster s istom porukom postavio i prije dvije godine na nekim autobusnim postajama u Rimu. Tada su bili postavljeni i posteri na kojima su bile nacrtane dvije Gospe koje su držale jedno dijete, a natpis je bio Immaculata Conceptio in Vitro (bezgrješno začeće u epruveti). 

Da je poster ispred MACRO-a 'nečuvena sramota' prijavili su članovi desničarske stranke Talijanska braća Fabrizio Ghera i Andrea De Priamo, a zatim je čelnica te stranke Giorgia Meloni zatražila od gradonačelnice Rima Virginija Raggi da otkloni taj plakat. 

- Ne mogu shvatiti kako je netko odobrio postavljanje te sramote u gradskom muzeju - kazala je Meloni. Poster je otklonjen.

Fabio Tuiach Neiskorijenjeni katolički antisemitizam Kontroverzni bivši boksač uvrijeđen izjavom da je Isus bio Židov

No, Raggi je također u ponedjeljak dala otkaz karikaturisti “Marione-u” (pravo ime Mario Improta) zbog karikature na kojoj se vidi muškarac s plavom kosom (britanski premijer Boris Johnson) koji u ruci drži zastavicu Velike Britanije (Union Jack) i zadovoljno trči iz konclogora Auschwitz gdje umjesto natpisa “Arbeit Macht Frei” (Rad oslobađa) stoji natpis 'Europska unija'.

Nakon prvih kritika karikaturist je konclogor Auschwitz pretvorio o wc-školjku iz koje, dakle, sav sretan izlazi žutokosi muškarac mašući britanskom zastavom. No ni ta preinaka karikature nije bila dovoljna, pa mu je Raggi otkazala daljnju suradnju s Gradom Rimom. Naime, karikaturist Mario Improta je, istina besplatno, trebao raditi na obrazovnom projektu za škole u Vječnom gradu. 

(SP)SPAIN-MADRID-FOOTBALL-UEFA CHAMPIONS LEAGUE-REAL MADRID VS LIVERPOOL
'MALO' SU POGRIJEŠILI
Luka Modrić - najveća greška Barcelone: Proglasili su ga najgorim pojačanjem godine
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar southman
  southman:

  Neka nacrta Muhameda u sličnoj situaciji ako je faca !?

 • Deleted user:

  što ne nacrta svoga ćaću... ili to ne bi bila umjetnost

 • Avatar Matteo1212
  Matteo1212:

  Silvije je samo zaboravio napomenuti da je ˝umjetnik ˝ ljevičarska propalica i samo radi prljavi posao koji su mu vođe odredile...