Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika gorica podijeljena

Uklonili snjegoviće jer su vrijeđali osjećaje vjernika, reagirali iz Muzeja

Foto: Staša Sahman
07.12.2019.
u 16:06

Ovo je direktno ulaženje u umjetnički izričaj jer mi ne ulazimo u nikakve vjerske sfere, a ništa drugačije nismo napravili nego što imaju drugi gradovi na svojim adventima - zaključuje Bašić,

Osjećaje vjernika ispred Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici uvrijedili su snjegovići. Autorsko djelo umjetnika Zdenka Bašića jučer je uklonjeno na želju određenih građana i svećenika. Ovaj umjetnik jučer je trebao otvoriti izložbu posvećenu starim narodnim pričama, međutim odlučio je da se na otvorenju neće pojaviti.

- Povukao sam se ne osjećam se dobrodošlo niti želim takav način komunikacije. Djeci unutar muzeja pokazujemo što da rade s prirodnim materijalima od vezenja do šivanja kako su stare bake radile i prezentiramo stare priče koje su se pričale uz vatru, a neki običaji imaju i poganske korijene pa pretpostavljam da to nekome smeta - kazao je Bašić koji ne vjeruje da će iduće godine sudjelovati na ovakvom projektu, piše 24 sata.

Iako se izložba intenzivno pripremala dva mjeseca, ravnateljica muzeja Margareta Biškupić Čurla zbog suradnje s Gradom nije imala izbora nego li maknuti sporne snjegoviće. Također tvrdi da zahtjev nije došao iz Crkve.

-  Grad nam se javio s informacijom da na društvenim mrežama ima jako puno negativnih komentara na snjegoviće i da se njima ljudi javljaju s pritužbama pa da su procijenili da je najbolje da ih maknemo. Meni je osobno žao što su snjegovići uklonjeni jer to je umjetnost i to su samo snjegovići, ali djelomično razumijem Grad, kao organizatora, da je takvu odluku donio ako ima puno pritužbi građana - poručila je Čurla i dodala da se manifestacije rade za građane te da njima trebaju biti prilagođene.

Iz Turističke zajednice grada Velike Gorice, ravnateljica Milada Mesarić, također je rekla kako Crkva nema veze s ovom odlukom.

- Mi smo reagirali na prigovore građana koje su ovi snjegovići, koji su netipični i umjetnički i procijenili smo da je bolje povući ih ako to ljude iritira. Osluškujemo što građani misle jer zbog njih sve to i radimo - rekla nam je. 

- Ovo je direktno ulaženje u umjetnički izričaj jer mi ne ulazimo u nikakve vjerske sfere, a ništa drugačije nismo napravili nego što imaju drugi gradovi na svojim adventima - zaključuje Bašić, koji nije siguran je li zapovijed Grada da se maknu snjegovići došla došlo izravno od gradonačelnika, no iz provjerenih izvora zna da su se na snjegoviće žalili svećenik i nekoliko župljana.

Ključne riječi

Komentara 53

Avatar Syssko
Syssko
16:31 07.12.2019.

U Italiji su maknuli veliki krščanski križ blizu jedne plaže jer su se garonje bunile da im to vrijeđa vjeru! FAŠIZAM pod krinkom tolerancije i demokracije, pluralizma mišljenja!

Avatar Ada
Ada
17:00 07.12.2019.

Voljela bih znati koji su to "pouzdani izvori" koji se ne smiju navesti.

ZO
Zooltan
17:04 07.12.2019.

pazi ovo: " da na društvenim mrežama ima jako puno negativnih komentara na snjegoviće "

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije