Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pliva uništava pitku vodu za 120.000 stanovnika?

Pliva odugovlači ugraditi odgovarajući pročistač otpadnih voda, a planira i proširiti pogon kemijske industrije, tvrde iz udruga Eko Zaprešić i Ekoturistika
04. siječnja 2012. u 23:03 29 komentara 11 prikaza
potok
Foto: Arhiva VL

Četiri kilometra uzvodno od vodocrpilišta "Šibice", u blizini Zaprešića, s kojeg se opskrbljuje otprilike 120.000 stanovnika Zagrebačke i Zagorsko-krapinske županije, nalaze se postrojenja kemijske industrije Plive, Hospire i Kvasca. Udruge Eko Zaprešić i Ekoturistika upozoravaju na nedopušteno ispuštanje otpadnih voda u potok Gorjak, koji je podzemnim vodama povezan s vodocrpilištem, a na sam Badnjak zbog toga su protiv Plive podnijeli prijavu policiji i vodnoj inspekciji.

– "Šibice" spadaju u III. zonu sanitarne zaštite pitke vode na kojem je zabranjeno građenje i proširenje kemijske industrije. No, Pliva je dobila dozvolu za proširenje jer je Županijska skupština odgodila donošenje prostornog plana, a i ministar Pankretić je promijenio pravilnik – rekla je Vlasta Petrović iz udruge. Iz Plive tvrde kako ispuštaju isključivo oborinske i rashladne vode, a postupci procjene utjecaja na okoliš, u investiciji vrijednoj 100 milijuna eura, provode se prema naputku dobivenom od Ministarstva zaštite okoliša.

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • lutomirski:

    strasno,za tako nesto treba 5 godina zatvora i ostetu dok se sve ne ocisti..

  • thekurcula:

    Mene čudi da Plivu već nije pozvao Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i tražio od njih da promene ime. Kao što znamo Pliva je (Državni zavod) za Proizvodnju Lijekova I VAkcina. Međutim vakcina je srpska reč a hrvatska je ... prikaži još!e cjepivo pa PLIVA po hitno da promeni ime u PLICJE.

  • giglibigli:

    samo dvije udruge podnijele prijavu? što je s ostalima? i tih udruga se namnožilo vjerojatno ima neki razlog koji mi ne znamo