Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Ne bojim se odluke Povjerenstva. Konstatirali su da nema sukoba interesa

Kada nedvojbeno utvrdimo da su iscrpljene sve mogućnosti zapošljavanja naših državljana onda smo spremni razmotriti kvote, kazao je Plenković
14. lipnja 2019. u 15:14 10 komentara 748 prikaza
Andrej Plenkovic
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Premijer Andrej Plenković u Zadru je novinarima odgovarao na aktualna politička pitanja. Danas je vladajuća većina na Odboru za Ustav odbila prijedlog oporbe da raspravljaju o tome tko je mjerodavan za eventualnu odluku o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković u slučaju premijera Andreja Plenkovića.

Odbor za Ustav odbor za ustav Ništa od rasprave oko Novaković. Bauk: HDZ brani Plenkovića kao što je i Sanadera

"Pretpostavljam da oporba radi pritisak", rekao je Plenković na pitanje novinara da ga oporba optužuje da on namjerno vrši pritisak jer mu to smeta . Na pitanje je li se boji odluke Povjerenstva, Plenković je rekao: 'Ne'.

"Prvo Povjerenstvo je konstatiralo da nema nikakvog sukoba interesa, to je broj jedan, to vas molim da prenesete, nema sukoba interesa. Ovdje je riječ o elementu koji se tiče načela djelovanja dužnosnika. S obzirom da su neki vaši kolege izvlačili krive zaključke na dopunu moga zahtjeva prema Povjerenstvu, ono se dogodilo u svjetlu ne nove činjenice da smo saznali gdje je radila predsjednica Povjerenstva, to poštujemo, nego s obzirom da je novi element bila odluka Upravnoga suda. Sada je na institucijama da dalje odlučuju tko je nadležan za ovaj slučaj", rekao je premijer.

Oporba o Odboru za Ustav Oporba oplela po HDZ-u Beljak: Plenkoviću sam rekao da će završiti kao Sanader, vidio sam mu strah u očima'

Govorio je Plenković i o povećanju kvota za strance. 

"Mi smo na jesen donijeli odluku bez presedana o 65 tisuća radnih dozvola za strance, državljana trećih zemalja. U pojedinim granama su te kvote konzumirane. Hotelijeri kažu da su na rubu. Analizirat ćemo. Želimo da što veći broj hrvatskih državljana koji su nezaposleni iskoristi ovaj trenutak. To je naš stav. Da bismo bili uspješna turistička zemlja, moramo vidjeti da li postoji prostora za proširenja. Kada nedvojbeno utvrdimo da su iscrpljene sve mogućnosti zapošljavanja naših državljana onda smo spremni razmotriti kvote", kazao je Plenković.

Podsjetimo, Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma uputile su apel Vladi u kojem traže da se hitno donese odluka o povećanju kvota za uvoz radnika jer je zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona.

Ministar turizma o kvotama za strance

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
  • ronyday:

    Plenković je napravio mega projekt spašavajući Agrokor i spriječio da kao tsunami naprvi ogromnu štetu privredi i državi. Naravno komunjarska leva bagra teško podnosi takav uspjeh Plenkovića i HDZ-a

  • psiho84:

    Podrzavam odluku o ne povisivanju kvota za strane radnike dok god ima nezaposlenih hrvata.

  • ing-12345:

    Plenković je preko Dalićike napravio mega projekt pljačke od 500 miliona kuna koju smo u konačnici platili svi mi koji uplaćujemo u drugi mirovinski stup . to je samo sitniš na silne milijarde kuna koje su mirovinski fondovi iz drugog ... prikaži još!og stupa izgubili u Agrokoru. O tome naši političari kao i novinari šute.