Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ništa od rasprave oko Novaković. Bauk: HDZ brani Plenkovića kao što je i Sanadera

SDP-ov Arsen Bauk imao je prigovor ustvrdivši kako se ne bi smjelo događati da oporba potpisima traži uvrštenje neke točke na dnevni red i da ona vladajući to bez rasprave ipak odbace
14. lipnja 2019. u 11:48 10 komentara 527 prikaza
Odbor za Ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Vladajuća većina odbila je prijedlog oporbe da Odbor za Ustav raspravlja o tome tko je mjerodavan za eventualnu odluku o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković - slučaju premijera Andreja Plenkovića. Iako je ta točka temeljem zahtjeva oporbe bila uvrštena na dnevni red Odbora, zbog prigovora HDZ-ovu Marije Jelkovac upućenog jučer predsjedniku Odbora Željku Reineru vladajuća većina izglasovala je da se o toj točki ipak neće raspravljati.

Andrej Plenković otvorio sastanak Komisije UNWTO-a za Europu Povjerenstvo o premijeru Novaković: Plenković je podnio zahtjev za mojim izuzećem; Premijer potvrdio zahtjev

Oporba je tražila, podsjetimo, da Odbor zaključi da je za pitanje izuzeća mjerodavan saborski Odbor za izbor i imenovanja, no Jelkovac, zajedno s ostatkom većine, drži kako Odbor nije nadležan za razmatranje i donošenje ove odluke.

- Odbor može rješavati pitanja vezana uz postojeće nadležnosti radnih tijela ovog Sabora, ali ne i zakona. Odbor ne može odlučivati o novim nadležnostima drugih tijela ovog Sabora. To bi bilo presedansko i ne bi bilo sukladno Poslovniku – rekla je Jelkovac te zatražila da se točka makne s dnevnog reda. Predsjednik Odbora Reiner pozvao se na Poslovnik te rekao kako o ovome nema rasprave već samo glasovanje, te su vladajući sa sedam ruku prihvatili njen prijedlog.

SDP-ov Arsen Bauk također je imao prigovor ustvrdivši kako se ne bi smjelo događati da oporba potpisima traži uvrštenje neke točke na dnevni red i da ona vladajući to bez rasprave ipak odbace. Trebalo bi, tvrdi, tu točku raspraviti te je onda vladajući mogu odbaciti ako baš žele.

Sabor Branko Bačić: Novaković je imenovao Sabor, nije postavljena da odlučuje 'in favore' HDZ-a

- HDZ u ovom slučaju brani Plenkovića kao što je ta stranka kroz bivše saborsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa branila Sanadera u slučaju "satovi". Uskraćivanje rasprave nije baš najbolji način za braniti premijera, a to i on zna - rekao je Bauk podsjetivši na naslove iz doba Sanadera i afere "satova". Taj je prigovor vladajuća većina odbacila sa sedam glasova.

Inače, riječ je o zahtjevu za izuzeće Novaković koje je Plenković zatražio kad je njegov predmet o stvaranju lex Agrokora došao na dnevni red, i to nakon što je Upravni sud napisao da je Novaković bila u potencijalnom sukobu interesa kad je odlučivala o Martini Dalić i to jer dolazi iz HUP-a kojem je jedan od financijera bio i Ivica Todorić. Iz HDZ-a su slane poruke kako bi bilo najbolje da samo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donese odluku o izuzeću Nataše Novaković.

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • ddh:

    Koliko komentara, toliko bedastih i pokvarenih. Sipaju lazi, vrijedjaju i to im je sve sto znaju.

  • komar64:

    Bauk....sinonim za nerad i bezobrazluk.

  • ddh:

    Koliko komentara, toliko bedastih i pokvarenih. Sipaju lazi, vrijedjaju i to im je sve sto znaju.