Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA VLADA

Plenković još slaže Vladu, prva sjednica je uskoro, a evo što je kazao najbližim suradnicima

Foto: Pixsell
14.07.2020.
u 06:30

Vodstvu stranke Plenković je otkrio tek da će u ovom mandatu biti 15 ili 16 ministarstava, a novi glavni tajnik stranke je Krunoslav Katičić.

Predsjednik HDZ-a i budući mandatar Andrej Plenković sazvao je jučer središnja tijela stranke, a iako se očekivalo da će im izložiti plan svoje buduće Vlade, precizirati broj i djelokrug ministarstava i otkriti novi ministarski kadar, to se nije dogodilo. Vodstvu stranke Plenković je otkrio tek da će u ovom mandatu biti 15 ili 16 ministarstava, a ostatak sjednice sveo se na analizu rezultata koje je stranka postigla na parlamentarnim izborima.

Imenovan je i novi glavni tajnik stranke, tu će dužnost, sada je i formalno potvrđeno, umjesto Gordana Jandrokovića obnašati Krunoslav Katičić, dosadašnji glavni tajnik u Ministarstvu državne imovine i Plenkovićev blizak prijatelj. Plenković je obznanio i datum na koji očekuje sazivanje konstituirajuće sjednice Sabora. Konstituirajuća sjednica trebala bi se održati 22. srpnja.

Sabor na konstituirajuću sjednicu po Ustavu saziva predsjednik države, a sudeći po informacijama s Pantovčaka, Zoran Milanović o datumu će se konzultirati i s Plenkovićem, što znači da će se Sabor doista i konstituirati na datum koji je Plenković jučer spomenuo svojim zastupnicima. Sabor se po Ustavu konstituira izborom predsjednika, a kako smo već pisali, tu će funkciju i dalje obnašati Gordan Jandroković, prvi koji na toj funkciji ostaje kroz dva uzastopna mandata.

Škoro potpredsjednik?

Uz predsjednika, parlamentarna većina daje i tri potpredsjednika Sabora, no u HDZ-u se o njihovim imenima još nije razgovaralo. Slična je situacija i u najvećoj oporbenoj stranci. SDP bi imena potpredsjednika svom klubu zastupnika trebao predložiti na sjednici Predsjedništva u srijedu, što bi za ovu stranku mogla biti zahtjevna situacija, s obzirom da su nakon ostavke Davora Bernardića na redu kandidature za novog šefa stranke i unutarstranačko preslagivanje. Na sjednici Predsjedništva SDP-a u srijedu trebao bi se pokazati i novi omjer snaga u tom stranačkom tijelu, s obzirom da se vraćaju četvorica suspendiranih članova, koji će vjerojatno istaknuti vlastitog kandidata za potpredsjednika Sabora.

Kuloari nagađaju da bi oni mogli podržati Sinišu Hajdaša Dončića, koji je i do sada bio na toj funkciji, a sada podupire kandidaturu Peđe Grbina za čelnu funkciju u SDP-u. Dojučerašnja Bernardićeva struja mogla bi isturiti vlastitog kandidata, a s obzirom da novog potpredsjednika treba potvrditi i Klub zastupnika, u kojem su ljudi koje je Bernardić stavio na liste, očito je da će se u SDP-u morati tražiti kompromis oko ove funkcije. Drugog potpredsjednika iz redova oporbe, s obzirom na broj osvojenih mandata, trebao bi dati Domovinski pokret, treća snaga u parlamentu.

Tko će biti taj, u Domovinskom pokretu kažu kako se još uvijek nisu dogovorili. Kako, međutim, doznajemo, funkciju bi trebao preuzeti sam Miroslav Škoro, a u Pokretu kažu kako će sve utanačiti kad stigne službena potvrda da će njihova stranka Saboru dati jednog potpredsjednika.

Ministri koji idu u Sabor

Do konstituiranja Sabora, pred HDZ-om i Andrejem Plenkovićem je još nekoliko zadaća. Prije svega, Vlada mora razriješiti dužnosnike koji još obnašaju izvršne funkcije, a na izborima su dobili zastupnički mandat. Među ministrima koji se vraćaju u Sabor spominju se dosadašnji ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, čije bi ministarstvo u novom mandatu mogla preuzeti Nataša Tramišak, koja je vodila poslove s EU fondovima za Osječko-baranjsku županiju.

U zastupničke klupe po svoj će se prilici vratiti i ministar turizma Gari Cappelli, čiji bi se resor trebao pripojiti nekom drugom ministarstvu, a i jučer su se spominjale tri varijante – pripajanje regionalnom razvoju, gospodarstvu ili kulturi. Iako je zadnjih dana spajanje turizma s kulturom smatrano najmanje izglednom opcijom, naši izvori jučer su govorili da bi se na kraju mogla dogoditi upravo ovakva fuzija, pri čemu bi na čelu objedinjenog ministarstva ostala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Kako je tijekom vikenda postalo jasno da će se odustati od ideje spajanja ministarstava branitelja i obrane, a sva je prilika da će Tomo Medved ostati na poziciji ministra branitelja, jučer je umnožen broj imena koja su se spominjala kao rješenje za MORH. Spominjala se mogućnost da se na čelu ovog ministarstva pojavi Petar Mihatov, koji je u ovom resoru već obnašao funkciju pomoćnika ministra.

Neposredno pred sjednicu Predsjedništva HDZ-a počelo se spominjati i ime Zvonka Milasa, sadašnjeg državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, no naši izvori redom su se ograđivali ističući da konačna odluka još nije donesena te da će na kraju o svemu odlučiti Plenković, koji za to ima puni legitimitet. Prije nego što ministre predstavi Saboru, Plenković će morati zatražiti mandat predsjednika RH, a s Milanovićem će se sastati krajem tjedna, nakon objave službenih rezultata izbora.

 

Komentara 51

SI
sisavac
07:12 14.07.2020.

oni koji su potučeni do nogu na izborima smiju se jadati, biti ogorčeni. ovi koji imaju šansu složiti vladu, moraju uvažiti i minimalne zahtjeve koalicijskih partnera. plenki je pokazao da zna biti partner i uvažiti ih, tako će i sada raditi. kakve veze ima što će neki srbin biti potpredsjednik vlade? to nam kao državi samo može koristiti. i prestanimo se stalno vraćati na nacionalnost. ona nas je koštala puno previše. dal ste zokiji, račanu, predbacivali srbe u vlasti?!

DE
Debos
08:48 14.07.2020.

Nema potreba za nagađanjem, razna imena stalno se vrte po medijima.. vjerujem da će složiti dobru ekipu!

Avatar southman
southman
07:17 14.07.2020.

Konačno da i u Plenkovićevu vladu uđe jedan član srpske nacionalnosti i to tek u drugom mandatu. Prethodnici su svi od reda bili puno blagonakloniji toj varijanti od njega. Šteta da nije ponuđeno jedno min. mjesto HSLS-u. Bio bi too pravi potez prema istina malom ali vrlo odanom savezniku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije