Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon velikosrpske politike

Petir poziva na zaštitu prava Hrvata u Vojvodini

12.06.2015., Zagreb - Hrvatska kuca Materina prica, otvaranje natjecaja za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika/cu u Hrvatskoj. Marijana Petir, organizatorica i ambasadorica natjecaja. Photo:
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/3
07.05.2016.
u 18:43

U odnosu na 1990. vojvođanskih Hrvata upola je manje, protjerano ih je 40.000, a preostali (57.900 prema zadnjem popisu iz 2011.) su diskriminirani i njihova prava kao nacionalne manjine se ne poštuju.

U povodu 25. obljetnice progona vojvođanskih Hrvata iz njihovih domova pod naletom zločinačke velikosrpske politike Slobodana Miloševića, koja navršava ovaj mjesec, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir pozvala je Europsku komisiju i Srbiju da zaštite prava hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini, priopćeno je u subotu iz ureda zastupnice Petir.

U odnosu na 1990. vojvođanskih Hrvata upola je manje, protjerano ih je 40.000, a preostali (57.900 prema zadnjem popisu iz 2011.) su diskriminirani i njihova prava kao nacionalne manjine se ne poštuju.

Ukinuto je emitiranje radijskog i televizijskog programa na hrvatskom jeziku, ne financira se tiskanje udžbenika i obrazovanje na hrvatskom jeziku, a Hrvati su često i mete krađa, razbojstava i fizičkih napada za koje se počinitelji rijetko pronalaze. Napadaju se čak i katolički svećenici te oskvrnjuju katoličke crkve.

Zastupnica Petir na sve to upozorila je više puta Europsku komisiju te je pozvala da zaštiti prava hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini, navodi se u priopćenju.

Tražila je, i u svojim nastojanjima kaže neće odustati, da Srbija osigura Hrvatima sva prava utvrđena međudržavnim sporazumom jer u suprotnom neće moći nastaviti svoj europski put, dodaje se.

Petir traži i da hrvatska Vlada počne brinuti o Hrvatima izvan domovine, pa tako i o vojvođanskim Hrvatima, i zaštiti njihove interese te im omogući ostvarivanje prava na hrvatsko državljanstvo, navodi se u priopćenju.

>> Ako je Petir željela upozoriti branitelje, trebala je pritiskati srbijansko Ministarstvo pravde

Komentara 37

MI
Mimizo
21:56 07.05.2016.

treba od srbije tražiti ista prava kao što imaju srbi u hrvatskoj tri mandata u saboru i tri mandata u skupštini srbije kao i sva druga prava u protivnom ukinuti srbima prava ili ih izjednačiti sa pravima hrvata u srbiji i to je sva istina

Avatar juricamesko
juricamesko
19:00 07.05.2016.

sada će se javiti Stazić, Goldstein,Pupovac i Pusići te ostali antifašisti i stati u obranu građanskih i manjinskih prava Hrvata u Vojvodini.ukoliko im kod te namjere ne zapne kost u grlu.

DO
Donald
01:22 08.05.2016.

Bravo Mirjana, jedna od najsposobnijih i najtalentiranijih današnjih hrvatskih političara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije