Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne diskriminaciji

Peticija protiv onih svećenika koji javno promiču mržnju

franjo jurcevic
Hajrudin Merdanovic/24sata
19.10.2010.
u 15:56

Peticijom se poziva Katolička crkva da sankcionira one svećenike koji iskorištavaju svoj položaj da bi javno promovirali nasilje, diskriminaciju i neoustaštvo, ali i zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast u RH.

Portal Križ života i Udruga za promicanje medija, dijaloga i etike u društvu Mediet pozivaju članice i članove Katoličke crkve kao i druge vjerske organizacije, udruge civilnog društva, medije i druge organizacije i građane da se odazovu akciji i stave svoj potpis na peticiju pod nazivom “NE nasilju, diskriminaciji, neoustaštvu”.

U tekstu peticije piše da je “u medijima posljednjih mjeseci zabilježeno nekoliko nesankcioniranih katoličkih svećenika koji djeluju u Republici Hrvatskoj, a koji svojim neprimjerenim izjavama pozivaju na mržnju, diskriminaciju, nasilje ili pak hvale i veličaju ustaški pokret, Nezavisnu Državu Hrvatsku i zločinca Antu Pavelića navodeći posljednja dva slučaja - svećenika don Ivana Turića, koji je javno veličao ustaštvo, i kastavskog župnika Franju Jurčevića koji potiče na mržnju i diskriminaciju, fizičke obračune s homoseksualcima te koji diskriminira žene na način da ljudima smatra samo muškarce, dok su mu žene druga kategorija.

Peticijom se poziva Katolička crkva da sankcionira one svećenike koji iskorištavaju svoj položaj da bi javno promicali nasilje, diskriminaciju i neoustaštvo, ali i zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast u RH da učine sve što je u njihovoj nadležnosti da bi se promicao dijalog, mir, suživot u društvu, a sankcionirao svaki pojedinac koji se javno zalaže za nasilje, diskriminaciju i neoustaštvo, pa i onda kada je, kako se navodi u priopćenju, riječ o pripadnicima vjerskih organizacija.

Peticija s prikupljenim potpisima bit će poslana na adresu Hrvatske biskupske konferencije, Apostolske nuncijature u RH, Hrvatskog sabora, Ureda predsjednika RH, Vlade RH i Državnog odvjetništva.

Komentara 10

OB
-obrisani-
16:32 19.10.2010.

vidi vrageca,pa ko će nam u ostat držat misice u čerkvama.Bu ih sve zatvorilo.

PR
promjena2
16:37 19.10.2010.

ELENA zar su u neke duhovne invalidne osobe protiv Hrvatski svecenika i njihovog slobodnog misljenja, samo su u \"jugojanjicarskoj mafiji\" sa kojom rukovodi zloglasni mesic protiv BOGA i HRVATSKOG NARODA. Ta mesiceva \"jugojanjicarska mafija\" ima nadgled nad SDP-ovackim i HDZ-ovackimm coporom koji pokradose sve sto je HRVATSKO.

KU
kumajela
17:41 19.10.2010.

Spremte se spremte Č E T N I C I silna će borba da bude: Pozovite u svoje redove neoboljševike, iskoračite i kontrirajte. Spremno ćemo vas dočekati. Samo znajte, više nema FRAANJE TUĐMANA da vas štit.i

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije