Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lijekovi za žgaravicu povlače se s tržišta: Mogu izazvati rak?

Nakon što su ispitivanja pokazala da neki od lijekova s djelatnom tvari ranitidin sadrže onečišćenje NDMA-om, Europska agencija za lijekove (EMA) je na zahtjev Europske komisije započela ocjenu lijekova koji sadrže djelatnu tvar ranitidin, navod Halmed u priopćenju.
30. rujna 2019. u 22:57 1 komentara 8280 prikaza
Ilustracija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ranital, Ranix i Rantin- sve poznata imena lijekova za žgaravicu, ali od sada past će u zaborav zato što ih Agencija za lijekove i medicinske proizvode povlači s tržišta. Razlog tome je onečišćenje NDMA-om. Laički rečeno, sumnja se da sadrže kancerogene tvari.

Ilustracija VIŠE NEGO LANI HZZO pojačao kontrole, žele smanjiti stopu bolovanja

Agencija za lijekove i medicinske proizvode, Halmed, upozorava pacijente koji su koristili lijekove na moguće nuspojave te da svaku neispravnost odmah prijave.

"Navedeni postupak povlačenja provodi se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći djelatne tvari ranitidin proizvođača Saraca Laboratories Ltd. koja se odnosi na prisutnost tvari pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA). Nakon što su ispitivanja pokazala da neki od lijekova s djelatnom tvari ranitidin sadrže onečišćenje NDMA-om, Europska agencija za lijekove (EMA) je na zahtjev Europske komisije započela ocjenu lijekova koji sadrže djelatnu tvar ranitidin", navode u priopćenju.

Policija zaplijenila 250 kilograma duhana SIVO TRŽIŠTE Duhan i cigarete na crno kupuje 88.000 pušača

- U Hrvatskoj su povučene filmom obložene tablete Ranital od 150 mg, Ranital od 300 mg i Ranital S od 150 mg te filmom obložene tablete Ranix od 150 mg i Ranix od 300 mg. No, dostupni su drugi odobreni lijekovi s djelatnom tvari ranitidin drugog proizvođača, koja trenutačno nije zahvaćena sumnjom na navedenu neispravnost u kakvoći te se stoga ti lijekovi ne povlače s tržišta. Riječ je o Gastrobelu od 150 mg, čiji je nositelj odobrenja tvrtka Belupo lijekovi i kozmetika, te o Peptoranu od 150 mg, Peptoranu od 75 mg i Peptoranu Max od 150 mg, sve filmom obloženim tabletama, čiji je nositelj odobrenja Pliva Hrvatska te Rantin 150 mg filmom obložene tablete nositelja odobrenja Farmal - rekla je Maja Bašić, glasnogovornica Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode za Jutarnji list.

TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Avatar Chrono
    Chrono:

    Ako zetreba stvarno jednom dva puta u godini , samo soda bikarbona, i pjesma.Koje tablete?Znam da ima ljudi koji kronično boluju od zgaravice.Ali , ako prepoznaš što smiješ jest ,a što ne ,lako se oslobodit te nevolje.Mali tip.Ako duze vremena ... prikaži još! provodite u lezećem polozaju,bilo bi bi bolje za vas da lezite na ljevoj strani.