Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevidljivi bespilotni bombarder

Pentagon napokon priznao da posjeduje “zvijer iz Kandahara”

Nevidljivi bombarder
(mak)
06.12.2009.
u 13:57

Letjelica RQ-170 moći će bez rizika za posadu izviđati i po potrebi izvoditi akcije tipa “ubod žalca” na ciljeve u Iranu i Sjevernoj Koreji

Američko je zrakoplovstvo magazinu Aviation Week priznalo da od 2005. u Afganistanu koristi nevidljivi bespilotni bombarder. Eskadronom letjelica RQ-170 Sentinel, kako se zovu, upravlja 30. izvidnička ekadrila kojoj je matična baza testni vojni aerodrom u Tonopi, Novi Meksiko.
“Ptica” ima raspon krila od 19,8 metara, nema uspravni repni stabilizator i više je za taktičku borbenu potporu trupama na tlu nego za izviđanje. Tako barem zaključuje stručnjak David A. Fulghum iz Aviation Weeka.
O zrakoplovu se već neko vrijeme nagađa u internetskim pričaonicama. Otkako je prije dvije godine nejasnu fotografiju snimljenu na nebu iznad međunarodne zračne luke u Kandaharu objavio francuski časopis Air & Cosmos, o toj se letjelici govori kao o “zvijeri iz Kandahara”.
Mnogo jasniju fotografiju u petak je objavio dnevnik Liberation. Na njoj se vidi otvorena komora za ispuštanje bombi. To ujedno znači da oznaka RQ nije točna, jer se ona daje neborbenim zrakoplovima.
Mnogi se pitaju što će Amerikancima nevidljivi taktički bombarder u Afganistanu, jer talibani nemaju ni radar niti oružje kojim bi ga, i kad ga uoče. mogli oboriti. Odgovor se možda krije u budućim ratnim planovima, poput nadziranja zemalja kao što su Iran i Sjeverna Koreja, kojima se se akcijama tipa “ubod žalca” tim letjelicama može nanijeti znatna šteta bez vlastitih žrtava, osim poneke izgubljene letjelice.

Komentara 12

OB
-obrisani-
14:15 06.12.2009.

Crkva je je tek 1969. godine javno priznala da je zeMlja okrugla ... pentagon je ipak malo agilniji ..... pljuc!

OB
-obrisani-
14:15 06.12.2009.

Crkva je je tek 1969. godine javno priznala da je zelja okrugla ... pentagon je ipak malo agilniji ..... pljuc!

DU
Deleted user
18:20 06.12.2009.

AMBRUS KIS, ne posrbljuj nas tu u VL: veli se SRUSITI a ne OBORITI (srpski). Dosta si star i znas u cemu je razlika i kakve su konotacije. Je li ti to nas zahebavas namjerno ili ??? Tko li ti uopce dozvoljava da stalno radis takva seraanya?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije