Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE IZGLASANO NEPOVJERENJE

Penava: Koruptivno ozračje u Hrvatskoj nije došlo samo po sebi, otići će i Plenković

Zagreb: Ivan Penava o aktualnim temema
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
03.03.2023.
u 15:24

Penava je rekao kako očekuje da neće biti izglasano nepovjerenje Andreju Plenkoviću, ali da će današnje glasanje u Saboru pokazati, kada pogledamo u praksi, kako je svaki taj opoziv u jednom velikom postotku na kraju urodio odstupanjem čelnih ljudi

Uoči glasovanja u Saboru u kojem su danas zastupnici odlučivali o povjerenju premijeru Andreju Plenkoviću, inicijator tog prijedloga Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je poručio kako je ''nedvosmisleno da je u Hrvatskoj uspostavljena kompromitirana koruptivna struktura koja upravlja državom''. 

Istaknuo je da je dno dna te politike i mentalnog sklopa situacija gdje su na aferi Vjetroelektrane, kao bočni krak te afere, pali čitav niz ministara i državnih dužnosnika, od ravnatelja Carinske uprave do ravnatelja Policijske akademije, na namještanju državnih stručnih ispita.

Penava je podsjetio, navodi se u priopćenju, kako svi znamo za milijarde i stotine milijuna, međutim, kako je stvar otišla toliko duboko u sve pore društva da čelni ljudi ove države svojoj braći i sestrama, svojim rođacima, namještaju tako banalnu stvar kao što su državni stručni ispiti.  - Zastupnicima saborske tijesne većine bitnije su sinekura i fotelja nego stati na kraj aferama. Oni, uključujući i saborske zastupnike Hrvatske demokratske zajednice, će i svojim današnjim glasanjem pokazati da im je važnija sinekura, odnosno saborska fotelja, nego stati na kraj ovakvim praksama i aferama. Oni će i danas naći smušena objašnjenja da upravo te afere dokazuju da se bore protiv korupcije, iako ćete svaki dan vidjeti da se mi, jednako kao i mediji, žestoko trudimo prokazati i dokazati koruptivne kriminalne radnje u državi te da ih ta struktura brani do posljednjeg, a čak neke poput ministrice Žalac i dalje od toga, poručio je.

Penava je rekao kako očekuje da neće biti izglasano nepovjerenje Andreju Plenkoviću, ali da će današnje glasanje u Saboru pokazati, kada pogledamo u praksi, kako je svaki taj opoziv u jednom velikom postotku na kraju urodio odstupanjem čelnih ljudi, ministara, a u ovom slučaju Andreja Plenkovića za mjesec, dva, tri ili pet, zbog procesuiranja, afera ili otkaza izravno od strane Andreja Plenkovića.

- Svi ti ministri zbog kojih se pokretala interpelacija su otišli sa svoga mjesta, odnosno govorim o izuzetno visokom postotku onih koji su bili prisiljeni otići s dužnosti, i siguran sam da je to perspektiva i budućnost i Andreja Plenkovića, koji je, sad je svima jasno, na čelu te strukture kao njezin šef. 'Šef' je, inače, termin koji koriste sve mafijaške strukture, a očito je to tako prisutno i unutar komunikacije visoko rangiranih dužnosnika Hrvatske demokratske zajednice. Ono što građani Republike Hrvatske trebaju znati i imati u glavi je žele li živjeti u ovakvoj državi i u ovakvom društvu te moraju shvatiti da koruptivno ozračje nije došlo samo po sebi, istaknuo je.

- Uzrok svih problema leži u koruptivnom načinu vođenja politike koja nije okrenuta jačanju gospodarstva. U isto vrijeme, dok smo u studenome i prosincu bilježili rekordne stope inflacije otkad je Republike Hrvatske, a evo i danas čitam kako mediji koje očito ima pod kontrolom, hvale situaciju gdje je stopa inflacije na 11,9 posto kao da je to nešto dobro. Obećavao nam je bolji život, stabilnije i povoljnije zaduživanje. Pitam vas, i neka se svatko upita za sebe, kako bi ocijenio tko mulja, laže i vara građane i društvo, kad uđemo u trgovinu, je li nam povoljnije kupovati sada nego što je bilo prije pola godine? - zapitao se čelnik Domovinskog pokreta.

>> VIDEO Afera Ribar: Sinovčiću dvije godine i osam mjeseci zatvora, ocu ministra Erlića rad za opće dobro

Komentara 3

MA
mate30
22:24 03.03.2023.

Mogu kako hoće ali ne mogu dokle hoće.

EB
EBERT
15:44 03.03.2023.

Sanjaj dalje.

DI
dino85
20:34 03.03.2023.

Ovaj ne odustaje, ali činjenice su jače od želje za rušenjem. Da nedovedosmo, a najvjerojatnije i uz pomoć Europe Plenkovića na vlast, i danas bi još rastezali i natezali gdje šta ima za maznit. Ovako barem je stalo, a najveći uspjeh je što nema nedodirljovih, i što će dalje biti nitko nezna, ali mnogi nemaju miran san.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije