Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISKAZIVANJE NEPOVJERENJA

Propao plan oporbe: 77 zastupnika glasalo protiv opoziva Plenkovića, 56 za i jedan suzdržan

Zagreb: Svađama i vrijeđanjem započela 15. sjednica Hrvatskoga sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.03.2023.
u 12:42

Prvi je to put od listopada 2016., kada je Plenković preuzeo premijersku dužnost da se raspravljalo o njegovu opozivu. Oporba je od tada, bezuspješno, nastojala opozvati cijelu Vladu i niz ministara, nikada premijera.

Premijer Andrej Plenković ima povjerenje Hrvatskog sabora i stabilnu većinu, potvrdilo je glasovanje o premijerovu opozivu koji je tražila oporba, na poticaj Domovinskog pokreta (DP), jer je za opoziv ruku dignulo 56 zastupnika, 77 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan. Taj rezultat govori da za oporbeni prijedlog nisu glasovali ni svi oporbeni zastupnici, njih je 74. Da bi uspjela u svom naumu, oporba je trebala pridobiti 76 zastupnika.

12:41 - Za iskazivanje nepovjerenja premijeru Plenkoviću glasovalo je 56 zastupnika, dok je njih 77 bilo protiv i jedan  je bio suzdržan. "Nije donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja premijeru Andreju Plenkoviću", ustvrdio je Gordan Jandroković. 

12:40 - "Kolega Reiner je vitez, on brani stavove AP-a", nadovezao se zastupnik Miro Bulj na zastupnicu Raukar Gamulin. 

12:35 - "Vi ste omalovažavali zastupnike, kolega Reiner i vi imate dvostruke kriterije. Reiner je započeo s difamacijama", kazala je zastupnica Urša Raukar-Gamulin.

"Sad me niste saslušali i otišli ste osam sekundi, prebrojite broj opomena koje sam dao HDZ-u", kazao je Jandroković Urši Raukar-Gamulin. 

12:30 - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković dijeli opomene zastupnicima. "Nemojmo zalaziti u osobne difamacije, uvrede...", kazao je Jandroković. 

12:26 - Zastupnik Ivan Penava također je zatražio stanku. "Na čelu hrvatske države imamo krivog čovjeka. Nikada u povijesti ovoliko ljudi raseljeno. Plenković je čovjek koji je isporučio hrvatsku naftu Mađarima", kazao je Penava. 

12:18 - I Anka Mrak Taritaš zatražila je stanku. "Jedanaest sati smo razgovarali o tome zašto Plenković, poznatiji kao AP, mora otići. Andrej Plenković je trgovac iluzijama, koji želi ostaviti dojam da se nešto napravilo. Pogledajte koje su to reforme napravljene, pogledajte gdje se Hrvatska nalazi, jedna od najsiromašnijih zemalja. Nema niti jedne reforme", kazala je. 

12:16 - Zastupnica Sandra Benčić također je zatražila stanku. "Pomažu Andreju Plenkoviću na servisiranju tri mita. Prvi je mit da će HDZ izliječiti od korupcije. On je premijer koji ima afere u milijardama. Drugi mit je da je on političar koji sve rješava. Ono što je proveo je da djeca nemaju mjesta u domovima i u skrbi. Andrej Plenković nije sposoban za transformaciju dužničkog ropstva naših građana. Treći mit je da je on europejac i demokrat. Podržavao je Orbana", kazala je Sandra Benčić. 

12:13 - Milanović Litre kazao je: Hrvoje Zekanović, Suverenisti papa", te je dobio opomenu. 

12:11 - I zastupnik Nino Raspudić zatražio je stanku. 

12:06 - Na dnevnom redu je glasanje o opozivu premijera Andreja Plenkovića. Peđa Grbin zatražio je stanku kako bi zastupnici još jednom razmislili. "Plenković je na čelu jednog sustava koji ne funkcionira, vidimo kako izgleda obnova, zato što se AP mora baviti stvarima kao što su trupci. Famozni AP ne može se koncentrirati na građane i građanke", kazao je Grbin.

9:21 - Prvi je to put od listopada 2016., kada je Andrej Plenković preuzeo premijersku dužnost da se raspravlja o njegovu opozivu. Oporba je od tada, bezuspješno, nastojala opozvati cijelu Vladu i niz ministara, nikada premijera.

Video: Verbalno se dograbili Marija Selak Raspudić i Gordan Jandroković

Saborski zastupnici glasovat će o točkama raspravljenim tijekom protekla dva tjedna među kojima su i konačni prijedlog Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju, izmjene i dopune Zakona o Agenciji za mobilnost i programe EU, izmjene i dopune Zakona o Državnom inspektoratu, izmjene zakona o morskom ribarstvu i o akvakulturi, izmjenama zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima te o Pravosudnoj akademiji. Prije toga zastupnici će raspraviti izmjene Zakona o sudskim pristojbama kojim se propisuje način naplate sudskih pristojbi za radnje koje sud poduzima na zahtjev stranke u sudskim postupcima. 

 

Komentara 40

IC
ICCO
09:51 03.03.2023.

APaša Veličanstveni eto jučer posla poruku stanu da je inflacija promijenila trend jer galopira 0.8% manje ali je još realno debelo preko 11.9%. Tko ga nebi nevolio kad priča bajke bolje od HC Andersena.

MA
MaxBunker
10:14 03.03.2023.

El Bahati jaše dalje!

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
09:16 03.03.2023.

Kad AP misli obznaniti da će (ako do tad ne završi u tamnici) koalirati s Možemo dogodine nakon parlamentarnih izbora?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije