Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Pakao koji im je obećao Zoran Milanović je krenuo i taj pakao će se nastaviti'

- Svaki put kad nam se učini da su ti prijevremeni izbori blizu, pojavi se Božo Petrov koji smiruje situaciju. Zašto? Jer je zasjeo u fotelju i jer mu se neda iz nje- rekao je Grbin
30. travnja 2016. u 09:00 105 komentara 2385 prikaza
Peđa Grbin
Foto: Jabuka TV

Novi član predsjedništva SDP-a i njihov saborski zastupnik Peđa Grbin gostujući sinoć u emisiji Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV komentirao je prvih 100 dana Vlade. Izjavio je kako je njegova stranka dosad bila jaka oporba koja je u tri mjeseca u toj funkciji napravila više nego HDZ u svoje četiri oporbene godine.

- U ovih tri mjeseca smo pokrenuli više inicijativa nego što je HDZ poduzeo u četiri godine. Mislim da smo bili dobri, ali možemo puno više sada kada se prestajemo baviti svojim unutarstranačkim izborima - rekao je Grbin u Vetu, a na pitanje jesu li se u tih 100 dana previše bavili sami sobom odgovorio je kako nisu, makar je tako nešto bilo neminovno.

- Na sve što je Vlada radila mi smo odgovorili s nekim našim aktivnostima. Sada ćemo to dignuti na još jedan viši nivo. Pakao koji im je obećao Zoran Milanović je krenuo i taj pakao će se nastaviti, na građanima je da ocjene da li je to ono što su od nas očekivali - kazao je Grbin.

Grbin, koji je i sam autor nekoliko zakonskih prijedloga koje je SDP poslao u proceduru, odbija tezu da su ti zakoni sredstvo testiranja Mosta kako bi se vidjelo mogu li SDP i Most surađivati. Rekao je da ti zakoni imaju više razloga zašto se upućuju u proceduru. -  Prvi je da pokažemo kako je ova vlada neaktivna. Mi se obraćamo hrvatskim građanima i pokazujemo što bi bilo da je SDP i dalje na na vlasti. Mislim da je Most u ovom trenutku, neću reći nebitan, ali postoje sve manje relevantan. Od trenutka odkad su izabrani, njihov broj zastupnika smanjuje se po stopi od jednog zastupnika mjesečno, i samo po tom osipanju postaju sve manje i manje bitni - dodao je Grbin.

Preslagivanje većine SDP-a i Mosta saborski Grbin smatra teško mogućim.

- Ako dođe do te situacije mi ćemo morati ići razgovarati. No, teško bi naša koalicija s Mostom tada Hrvatskoj donijelo išta dobro. Ako dođe do pucanja vlade mislim da je jedino pravilno prema svima, da odemo na izbore. Kada sve ovo sagledam mislim da mi na neki način pada kamen sa srca da mi nismo u toj situaciji u kojoj je HDZ. S jedne strane mi je žao jer da smo ostali na vlasti ovog pritisaka na medije i povijesnog revizionizma ne bi bilo. No, svađa s Mostom bi bilo. Jer, čini mi se da Most nije svjestan što znači odgovornost upravljanja državom. Jedan mi je od njih danas rekao kako nisu očekivali da će za donošenje odluke treba toliko kompromisa. Što je očekivao? Med i mlijeko? - kaže Grbin.

Na pitanje misli li da su mogući prijevremeni izbori Grbin kaže kako je to jedino pitanje na koje bez na dati odgovor. 

- S jedne strane sve ono što vidimo u Saboru ukazuje nam na jednu kaotičnu situaciju, koja ne jamči da Hrvatska može ići naprijed. Konstantne svađe i podbadanja pokazuju da ćemo ići na prijevremene izbore. No svaki put kad nam se učini da su ti prijevremeni izbori blizu, pojavi se Božo Petrov koji smiruje situaciju. Zašto? Jer je zasjeo u fotelju i jer mu se neda iz nje. To mi pokazuje kako su koalicijski partneri spremni apsolutno na sve, pa makar to značilo jedno apsolutno nečinjenje da zadrže svoju fotelju- rekao je Grbin i dodao da su oni kao SDP spremni i da sutra izbori budu raspisani, ali i da budu redoviti za tri i pol godine.

Osvrnuo se i na imenovanje Janice Kostelić za pomoćnicu ministra obrazovanja za sport.

- Svakome tko se prihvati takve dužnosti ja ga podržavam- rekao je. Janici je poželjeo uspjeh no dodao je da mu je teško zamisliti nju kako vodi novu radnu skupinu za izmjenu zakona u sportu.

- Njeni prethodnici nisu uspjeli do kraja uvesti red u sportu i iako su se borili, teško će ona - smatra Grbin.

Splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara koji je predao ponovnu kandidaturu za tu poziciju kao član predsjedništva SDP-a Grbin ne smatra vjerodostojnim kandidatom za tu stranku. Rekao je da osobno misli da se Baldasar svojim ponašanjem grubo ogriješio o SDP i ne vidi ga kao osobu koja može predstavljati vrijednosti SDP-a na bilo kakvim izborima. 

>> 'Ni Karamarko ni Bandić mi nisu govorili o preslagivanju u Vladi'

COTRUGLI Business School
TOP MENADŽERI
Kako uštediti 2000 € i besplatno u Hrvatskoj isprobati vodeći MBA program regije?

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    SDP-ovci su postali ekstremna ljevica,pro srpsko četnička gamad koja pokušava uništiti Hrvatsku.No gospodo došao vam je kraj sa uništavanjem Hrvatske i pljuvanje po HRVATIMA.Pokazali ste se kad je bila minuta šutnje za dvanaest poginulih redarstvenika iz Borova sela u saboru ... prikaži još! tim činom ste nanijeli veliku štetu dignitetu domovinskog rata a i SDP-ovcima koji su se borili za samostalnost Republike Hrvatske.Gospodo pomno pratimo vaše poteze i analiziramo,značemo se obračunati sa titovim zaostalim komunističkim kadrom nečemo više dozvoliti uništavanje HRVATSKE.

  • Deleted user:

    Ništa nije takav pakao kao gledati Peđu Grbina, lika koji je htio zabraniti referendume i ukinuti demokraciju. Kad je pijan onda pjeva čavoglave i radi listu gay osoba koje bi deportirao na goli otok, a kad mu alkohol nije nadohvat ... prikaži još! ruke onda se pravi veliki liberal. Koliko ste napravili na vlasti govori činjenica da je onaj retardirani jajoglavi patuljak četri godine prije nego ste došli na vlast tražio ukidanje HGK, u četri godine koliko je bio ministar nije napravio ništa, sada kad je u oporbi opet tuli ko krava koja ima proljev i upalu grla o tome kako treba ukinuti HGK, da ne spominjem jovanovića i nogometnu močvaru i slično.. sve je ostalo kao i prije vas, osim duga koji je rastao eksponencijalno (kao i uvijek kad vlada SDP)

  • Vlaskoulicanec:

    Za mene osobno je pakao svaki puta kada vidim tvoju fotku u novinama.... I fotke ostalih drugova i drugarica....