Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa o pravima gay osoba: 'Imaju pravo biti obitelj, oni su djeca Božja'

Potrebno je kreirati zakon o građanskim zajednicama kako bi i homoseksualci imali zakonsko pokriće, poručio je papa
21. listopada 2020. u 19:29 109 komentara 6716 prikaza
Pope Francis holds weekly audience
Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Papa Franjo kaže da je za građanske zajednice homoseksualnih parova. To je kazao u dokumentarcu koji je prvi put prikazan u srijedu poslijepodne na filmskom festivalu u Rimu (Festa del Cinema di Roma).

Homoseksualci imaju pravo biti obitelj. Djeca su Božja i imaju pravo na obitelj. Nitko ne smije biti isključen – kazao je Franjo i nastavio kako je potrebno kreirati “zakon o građanskim zajednicama kako bi i homoseksualci imali zakonsko pokriće”.

Papa Franjo NA SIGURNOM RAZMAKU Papa Franjo drži siguran razmak od vjernika, poštuje nove mjere

Papa kaže kako je “branio” takve zakone. To da je branio takve norme odnosi se na razdoblje dok je još bio nadbiskup Buenos Airesa. Tada se kardinal Bergoglio, budući papa, usprotivio zakonu koji bi omogućavao vjenčanje homoseksualcima, ali je podržao potrebu za zakonom kojim bi im se jamčila građanska zajednica. O potrebi zakona koji bi omogućavao homoseksualcima sklapanje građanske zajednice papa Franjo govori u filmu, negdje na njegovoj polovici, u kojem iznosi njemu drage teme kao što su zaštita okoliša, briga za siromašne, migracije, rasne nejednakosti i niski dohodak, odnosno o osobama koje su najpogođenije diskriminacijom.

Papa Franjo u dokumentarcu spominje Andreu Ruberu, koji je sa svojim partnerom posvojio troje djece i koji mu je uručio pismo u kojem kaže kako želi odgojiti djecu u katoličkoj vjeri, ali se pribojava prepreka na koje bi mogao naići u lokalnoj župi. Papa je telefonirao Ruberi kazavši mu kako ga je dirnulo njegovo pismo i potaknuo ga da svoju djecu uključi u život župe. Rubera je to i učinio znajući da  bi mogao naići na prepreke. Franjo nije nikada do sada tako izričito kazao svoje stajalište o građanskim zajednicama za gej osobe. No u Crkvi je osoba poput kardinala Kaspera koji je kazao kako se “osobe rađaju kao gej” te se suprotstavio fundamentalistima koji su govorili kako djeluju u ime evanđelja. I talijanski kardinal Bassetti, predsjednik talijanske biskupske konferencije, za određeno legaliziranje homoseksualnih parova, premda je prethodno govorio kako je “neodgovorno oslabiti obitelj stvaranjem novih figura radi kulturnog i društvenog preskakanja noseće jezgre osobe i čovjeka”.

June 20, 2018 : Pope Francis leads the Wednesday general audience in Saint Peter's square at the Vatican. FRANJO ZA LAIČKU ULOGU ŽENA Papa za više žena u vrhu Crkve, a njemački su biskupi protiv celibata

Sadašnje papine riječi dolaze nakon dugog procesa unutar Crkve. Posljednjih godina je unutar Crkve bilo sve više onih koji su priznali kako je potrebno zakonsko rješenje za homoseksualne parove. Govorilo se o potrebi davanja zakonskog oblika pravima homoseksualnih osoba koje žive kao parovi, ali to ne znači izjednačavanje s brakom. Papine riječi nisu upućene, dakako, samo Italiji već cijelome svijetu kojim želi senzibilizirati prije svega Crkvu na tom osjetljivom terenu o kojem ne govore svi isto.

Među dirljivim trenucima dokumentarca je i papin telefonski poziv homoseksualnom paru s troje djece. Isto tako je dirljiv i telefonski razgovor pape s Juanom Carlosom Cruzom, žrtvom seksualnog zlostavljanja. Sada tijekom filmskog festivala u Rimu Cruz je kazao kako mu je papa izrazio žaljenje zbog onoga što mu se dogodilo i kazao: “Juan, Bog te učinio homoseksualcem i voli te. Bog te voli, a i papa te voli.”

TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
 • H1HH:

  Ovaj Papa može vrlo lako izazvati novi Crkveni raskol

 • mksdk:

  Heretik bio, heretik ostao.

 • Avatar Warded
  Warded:

  Papa koji se želi dopasti, je Papa koji vodi ka propasti. Što nije od prirode, nije ni od Boga i obrnuto, jer prirodni zakon he Božji zakon. Anomalije su iznimka od pravila i nisu primjer kako je i kako treba ... prikaži još! biti. No to ne znači ni da ih se treba, ili može, odbaciti. Samo pretrpjeti.