Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa Franjo pokrenuo dosad nedodirljivo pitanje

I homoseksualci su Božja djeca, smatra papa
23. listopada 2020. u 18:41 1 komentara 2055 prikaza
As One In The Park festival - London
Foto: Yui Mok/PA Images/PIXSELL

Potreban je zakon o građanskim zajednicama kojim bi se zaštitilo homoseksualce. Tim je riječima papa Franjo utjecao na društvo i politiku Crkve, kojoj mijenja povijesni put. Pitanje zakona o civilnim zajednicama bilo je gotovo nedodirljivo unutar Crkve do 21. listopada 2020. kada je oko 17 sati prikazan dokumentarni film u kojem Franjo, osim što je rekao da su i homoseksualci Božja djeca koja imaju pravo na obitelj, kazao i da ih treba štititi zakon.

Pope Francis holds weekly audience JASNA PORUKA Papa o pravima gay osoba: 'Imaju pravo biti obitelj, oni su djeca Božja'

U izvatku iz dokumentarca "Francesco", koji je režirao američki državljanin ruskog podrijetla Evgeny Afineevsky, ne primjećuje se da je nešto namješteno u montaži, a pozadina, zid iza pape, ista je kao u intervjuu koji je dao meksičkoj TV novinarki Valentini Alazraki prošle godine. Tada je papa Franjo kazao kako bi se se stvar mnogo izmijenila ako bismo se uvjerili da su homoseksualci Božja djeca te da imaju pravo biti u obitelji i roditelji ih trebaju prihvatiti kao takve.

No nije spominjao zakon o civilnim zajednicama. Afineevsky kaže da je Papa to izjavio za dokumentarac, ali ne kaže kada ga je snimio, te objašnjava da je napravio dokumentarac ne o Franji, već o željama u svijetu. Biskup Marcello Semeraro, kojeg je papa ovih dana imenovao pročelnikom Kongregacije za kauze svetaca, kaže da ga papine riječi o civilnim zajednicama i za homoseksualne osobe ne iznenađuju.

1994. godine Papa Ivan Pavao II prvi je put posjetio Hrvatsku BLAGDAN SV. IVANA PAVLA II. Kako je Wojtyla izabran za papu: Kardinal mu je kazao Gospodin je ovdje i zove te

Katekizam Katoličke crkve kaže da osobe s homoseksualnim sklonostima "moraju biti prihvaćene s poštovanjem, suosjećanjem, osjetljivošću" te da ne smiju biti diskriminirane, dodaje Semeraro. Naravno, Crkva će brak između žene i muškarca i dalje smatrati sakramentom, ali to ne znači da treba braniti društvu donošenje zakona o građanskim zajednicama u koje mogu ući i homoseksualci.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • razuman čovjek:

    Na vašu nesreću nit je Crkva uzdrmana, nit je Papa rekao išta novo. Naravno da sve treba ć štititi zakon. Pa i homoseksualce. Inače, niste prenosili brojne Papine poruke podrške molitvenoj inicijativi pred bolnicama Za život. Niste prenosili podršku Pape ... prikaži još! definiciji braka kao zajednice muza i žene. Vecernji list po ovom pitanju očito sudjeluje u projektu "kulturne revolucije" i očito podržava genderizam. Dakle, selekcionirate što ćeze prenijeti. Gdje je tu novinarstvo?