Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sigurno ostaje u Rimu

Papa: Umrijet ću u Rimu, u Argentinu se neću vratiti

Ash Wednesday mass in St. Peter's Basilica at the Vatican
Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
02.03.2021.
u 11:06

U novoj knjizi “O porocima i vrlinama” govori se o potopu, smaku svijeta

Papa Franjo govori o svojoj smrti i kaže kako će do nje doći u Rimu jer se neće vratiti u Argentinu. Jorge Mario Bergoglio (84) razmišlja i hoće li u nekom trenutku odustati od pontifikata i umrijeti kako papa emeritus ili će umrijeti kao papa, ali u svakom slučaju to će biti u Rimu.

U knjizi “Zdravlje papa” argentinski novinar i liječnik Nelson Castro prenosi i riječi pape Franje koji ne isključuju odustajanje od Petrove stolice, ali neće napuštati Rim. Franjo kaže da je pun energije i za sada, “hvala Bogu”, osjeća se dobro.

Drugi papa emeritus

Papa Franjo nije nikada krio da bi mogao postupiti kao njegov prethodnik Benedikt XVI. (93) koji je odustao od pontifikata 11. veljače 2013. Bio je to potez bez premca u suvremeno doba.

Prvi je odustao papa Celestin V. 1296., a zatim su odustajali Klement I., Poncijan, Silvester, te Grgur XII. 1417. te na koncu Ratzinger zbog poodmakle dobi. Nakon što je ispitao svoju savjest pred Bogom shvatio je kako više nema dovoljno snage za obavljanje papinske službe, objasnio je svoje odustajanje Benedikt XVI., koji smatra kako se papinsku dužnost obavlja i uz patnju, te da nema snage u rukama kakvu je imao sv. Petar, ali ni snagu duše. Benedikt XVI. kazao je kako spoznaje težinu svoga čina, ali u punoj slobodi najavljuje odustajanje.

Naime, mogućnost odustajanja na temelju kanona omogućena je 1983., te da odluka bude donesena u punoj slobodi i bez pritisaka. Tako je Benedikt XVI. uveo titulu pape emeritusa. Franjo će možda biti drugi papa emeritus.

– Ne plašim se smrti – kazao je Franjo u spomenutom razgovoru koji je vodio 16. veljače 2019., što znači da je praktički otkad je postao papom razmišljao o mogućem odustajanju.

Bergoglio podsjeća i kako je imao teških zdravstvenih trenutaka 1957, kada je ima 21 godinu te obolio na plućima zbog tri ciste na njima.

– Kada sam se probudio iz anestezije, imao sam jake bolove. Bio sam zabrinut, ali sam bio uvjeren da ću ozdraviti. Nikada nisam osjetio ograničenja u svojoj aktivnosti – kazao je Franjo i naglasio kako i tijekom međunarodnih putovanja nije trebao ograničiti aktivnost ili je obustaviti zbog umora ili pomanjkanja zraka, otežanog disanja.

Sada Franju očekuje opasno putovanje u Irak od 5. do 8. ožujka i ima onih koji mu preporučuju da ipak odustane. No, kako kaže da se ne plaši smrti, tako zasigurno neće odustati od odlaska tragom Abrahama kako je predvidio.

O smaku svijeta

U knjizi “O porocima i vrlinama” koja će izaći 2. ožujka i u kojoj kapelan zatvora u Padovi don Marco Pozza razgovara s papom Franjom, govori se o potopu, smaku svijeta.

Franjo kaže kako je Božja ljutnja usmjerena protiv zla, sotone koji generira i korupciju i iza kojeg su mnogi ljudi i žene, pa i društva. Ljutnjom Bog želi donijeti pravdu, očistiti. Smak svijeta, potop, rezultat je Božje ljutnje, kaže Biblija. Prema Bibliji, Božja ljutnja je figurativna.

Vidio je mnoge ružne stvari i odlučio je izbrisati čovječanstvo. Ta biblijska priča je mitska, prema mišljenju stručnjaka.

– Nadam se da netko neće držati kako je papa rekao da je Biblija mit. Mit je oblik znanja, spoznaje. Potop je povijesna priča, kažu arheolozi jer su pronašli tragove poplave – kazao je Franjo.

Do velike poplave je možda došlo zbog povišenja temperature i otapanja ledenjaka, kaže Franjo i upozorava kako bi se to moglo opet dogoditi budemo li nastavili sadašnjim putom. Bog je pokrenuo svoj bijes, ali je vidio ispravnu osobu, uzeo je i spasio je čovječanstvo. Noa pokazuje kako je Božja ljutnja i spasiteljica.

 

Prije godinu dana zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Komentara 2

DU
Deleted user
11:21 02.03.2021.

Jedan od rijetkih papa koji je uspio dobiti i istočno ortodoksne kršćane, ali i ateiste na svoju stranu. Čovjek koji vodi primjerom, a ne samo riječima. Vjerovatno najbolji papa u suvremenoj povijesti rimokatoličke crkve.

DU
Deleted user
12:11 02.03.2021.

Papa koji više vjeruje materijalnom a ne duhovnom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije