Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Papa se sastao s Hawkingom na skupu o evoluciji

31.10.2008.
u 21:35

Papa Benedikt je u petak na skupu znanstvenika među kojima je bio i britanski fizičar Stephen Hawking, rekao da nema proturječja između vjere u Boga i emprijske znanosti.

Benedikt, koji se nakratko susreo s fizičarom na skupu kojem je domaćin Papinska akademija znanosti, opisao je znanost kao traganje za znanjem o Božjem stvaranju.

"Nema protivnosti između vjerskog shvaćanja kreacije i dokaza empirijske znanosti", rekao je Papa. "Galileo je prirodu vidio kao knjigu čiji je autor Bog".

Hawking je gost na jednotjednom skupu koji se bavi temom "Znanstveni uvid u evoluciju svemira i života". Papa se prilikom susreta zanimao za tehnologiju koja Hawkingu omogućuje da govori pomoću sintetizatora glasa. Hawking je zbog bolesti mišića izgubio glas, a kreće se u invalidskim kolicima. Hawking će na skupu govoriti o podrijetlu svemira.

U razgovoru za agenciju Reuters prošle godine Hawking je rekao da "nije vjernik u uobičajenom smislu".

"Vjerujem da svemirom upravljaju zakoni znanosti. Zakone je mogao postaviti Bog, ali Bog ne intervenira kako bi kršio zakone", rekao je Hawking.

Katolička crkva podučava "teističku evoluciju" koja prihvaća evoluciju kao znanstvenu teoriju. Njezini zagovaratelji ne vide zašto nije moguće da je Bog koristio proces evolucije u oblikovanju čovjeka.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije