Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u okviru epidemioloških mjera

Papa na svečanosti i uz malobrojne vjernike proglasio 13 novih kardinala

Pope Francis elevates 13 prelates to the rank of cardinal, at St. Peter's Basilica at the Vatican
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
29.11.2020.
u 10:20

Dosad je Franjo imenovao 101 kardinala, od kojih 73 mogu birati i biti birani za poglavara Katoličke crkve.

Konzistorij, sedmi sabor kardinala pape Franje, održan je jučer u bazilici sv. Petra te je ujedno i prvi u vrijeme koronavirusa, pa je od 13 novih kardinala koje je proglasio poglavar Katoličke crkve bilo prisutno njih 11. Dvojica iz Azije, Jose Fuerte Advincula (Filipini) i Cornelius Sim (Brunej), ostala su u svojim zemljama zbog zdravstvene situacije. Dakako, i oni će od pape ili njegova predstavnika dobiti crvenu kapicu, prsten i bulu s imenovanjem kada to bude moguće.

Papa Franjo predsjedao je svečanošću uz malobrojne vjernike i sve je održano u okviru mjera protiv širenja koronavirusa. Tako poslije imenovanja neće biti uobičajenog susreta novih kardinala s vjernicima, novinarima, obitelji… Naime, novi su kardinali dobivali određene prostore u Vatikanu gdje su ih mogli posjetiti, pozdraviti i s njima razgovarati vjernici, ali i novinari. Danas će papa Franjo s novim kardinalima održati misu. S ovih 13 kardinala, od kojih su desetorica mlađa od 80 godina, što znači da mogu sudjelovati na eventualnoj konklavi, Franjo je imenovao 101 kardinala, od kojih 73 mogu birati i biti izabrani za papu.

Prvi put kardinale dobivaju Brunej i Ruanda. No, Franjo je znatno povećao broj zemalja koje sada imaju kardinale. Uz dvije spomenute zemlje, za vrijeme Franjina pontifikata kardinale su dobili i Srednjoafrička Republika, Haiti, Dominika, Mjanmar, Panama, Zelenortska Republika, Tonga, Bangladeš, Papua Nova Gvineja, Malezija, Lesoto, Švedska, Laos, Salvador i Mali. U kardinalskom zboru ima 228 kardinala, od kojih je 128 mlađih od 80 godina i oni bi mogli sudjelovati na novoj konklavi.

Ukupno ima (izbornika i neizbornika) 106 kardinala iz Europe, 30 iz Afrike, 27 iz Azije, 26 iz Sjeverne Amerike, 25 iz Južne Amerike, devet iz Srednje Amerike i šest iz Oceanije. Franjo je kardinalom imenovao i washingtonskog nadbiskupa Wiltona Gregoryja, prvog Afroamerikanca. Franjo se ne pridržava shema po kojima neke nadbiskupije trebaju imati kardinale te imenuje i svećenike koji su se istaknuli u pružanju pomoći najsiromašnijima. Tijekom svoga prvog konzistorija 22. veljače 2014., Franjo je kazao kako kardinal ulazi u Rimsku crkvu, a ne na dvor.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
14:03 29.11.2020.

interesantno, upravo sam procito nekoliko anglosaksonskih novina i niko ovo nije spomenuo. Valjda to samo kod katolickih talibana je obaveza .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije