Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Benediktov odlazak

Papa kardinalima: Crkva je živo tijelo i stvarnost koja živi

papa ostavka odlazak (1)
Reuters/PIXSELL
28.02.2013.
u 08:38

– Neka kardinalski zbor bude kao orkestar u kojem različitosti mogu dovesti do usuglašenog sklada – poručio je Benedikt XVI. kardinalima

Nakon što večeras nad Vatikan padne noć, pape Benedikta XVI. više neće biti u papinskoj rezidenciji. Nakon gotovo osam turbulentnih godina na čelu 1,2 milijarde katolika u svijetu, Benedikt XVI. donio je, kao što je poznato, iznenađujuću odluku da se odrekne svoje pozicije i ode u mirovinu.

"Ostavka" će stupiti na snagu večeras u 20 sati te će papa otići iz Vatikana i ostaviti kardinale da odluče o njegovu nasljedniku. Kada je Benedikt XVI. 11. veljače najavio svoj odlazak krajem mjeseca, postao je prvi papa koji se odlučio na takav korak u posljednjih 598 godina.

Jučer se na Benediktovoj posljednjoj audijenciji, prema podacima Vatikana, okupilo čak 150 tisuća ljudi, a danas će poglavar Katoličke crkve dan provesti mnogo "tiše" i bez prevelikog uplitanja javnosti. Prvo se sastao s kardinalima koji su već stigli u Vatikan kako bi birali njegova nasljednika.

"Znajte, Sveti Oče, da je naše srce izgaralo kada smo hodali s Vama"

Benedikt XVI. sastao se danas u 11 sati, posljednjeg dana svojeg pontifikata, s kardinalima nazočnima u Rimu u dvorani Clementini u papinskoj palači kako bi se s njima pozdravio prije napuštanja Petrove stolice.

Dekan kardinalskog zbora kardinal Angelo Sodano u govoru upućenom Benediktu XVI. kazao je da su svi kardinali uz njega i kako su mu zahvalni za "svjedočenje ostavljanja apostolske službe za dobro Crkve Isusove i cijelog čovječanstva. Sodano je zatim podsjetio na papine riječi kojima je zahvalio svojim suradnicima: "Mi smo ti koji trebamo zahvaliti ljubljenom i obožavanom Petrovu nasljedniku, koji nam je bio primjerom u ovih osam godina pontifikata i danas nas ostavlja u očekivanju da kormilo Petrove barke preuzmu druge ruke".

Sodano je više puta ponovio da su kardinali s ljubavlju pratili Benedikta XVI. 

– Znajte, Sveti Oče, da je naše srce izgaralo kada smo hodali s Vama tijekom tih osam godina – rekao je Sodano te još jednom zahvalio Benediktu XVI. i poželio mu na njemačkome jeziku "Vergelt's Gott".

"Pojavio se i pokoji oblak na nebu"

Nakon toga prolomio se pljesak kardinala. Papin govor nije bio predviđen, ali je ga je Benedikt XVI. ipak pripremio. Zahvalio je kardinalima za potporu koju su mu dali tijekom pontifikata, koji je bio vedar, ali "s pokojim oblakom na nebu". Nazočnost kardinala, ali i hodočasnika na općoj audijenciji srijedom pokazuje, rekao je Benedikt XVI., da je Crkva živo tijelo i stvarnost koja živi.

– Vaša bliskost i vaši savjeti bili su mi od velike pomoći u mojoj službi – obratio se Benedikt XVI. kardinalima i naglasio da je među njima i budući papa kojem obećava svoje bezuvjetno štovanje i poslušnost.

– Neka kardinalski zbor bude kao orkestar u kojem različitosti mogu dovesti do usuglašenog sklada – poručio je Benedikt XVI. kardinalima.

Nakon papina govora kardinali su odlazili na rukoljub jedan po jedan. Među njima je bio i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić koji se, prije nego je poljubio ruku Benediktu XVI., zadržao s njim u kratkom razgovoru, a na kraju se nasmijao zajedno s poglavarom Katoličke crkve na odlasku.

Među kardinalima u dvorani Clementini bio je i bivši nadbiskup Los Angelesa kardinal Roger Mahony, koji je optuživan za prikrivanje skandala sa svećenicima pedofilima.

Dok većina kardinala razumije odluku Benedikta XVI., nadbiskup Sydneya kardinal George Pell kritizira njegovu odluku da napusti Petrovu stolicu. 

– Tom odlukom Benedikt XVI. stvara presedan koji će moći stvoriti probleme budućim papama – izjavio je za australsku TV ABC kardinal Pell, jedini australski kardinal koji će sudjelovati na konklavi. Pell čak misli da je ta papina odluka "destabilizirajuća" i kako pokazuje "njegovu nesposobnost da ostvari jedinstvo katolika".

Nešto prije 17 sati okupit će se viši dužnosnici Vatikana i dio Švicarske garde, koja tradicionalno čuva poglavara Katoličke crkve, kako bi ga ispratili s njegove dužnosti. Helikopter će ga odvesti iz Vatikana u ljetnu papinsku rezidenciju Castel Gandolfo. Kada stigne u ljetnikovac, posljednji njegov javni nastup na dužnosti pape bit će pozdrav s balkona. Točno u 20 sati pripadnici Švicarske garde napustit će rezidenciju i time će početi proces tranzicije i izbor novog poglavara moći će početi.

Iz Vatikana su govorili da bi novog papu htjeli imati do Uskrsa 31. ožujka.

>>Otkrivamo što je Bozanić rekao papi na oproštaju

>>Papa na hrvatskom: Hvala na vašoj ljubavi!

>>Premijer Milanović poslao pismo Papi: Pročitajte što piše!

Komentara 2

PE
Pegaz
14:58 28.02.2013.

Koga briga o cemu su razgovarali?

OB
-obrisani-
16:30 28.02.2013.

Nek Bog blagoslovi našeg dobrog Papu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije