Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPORED POSJETA

Papa iz kurtoazije na Pantovčaku, a glavni govor održat će u HNK

\'papa01\'
Arhiva VL
31.05.2011.
u 15:09

Okupljanje u HNK bit će ujedno i ekumenski skup, a papa će samo na početku i kraju obraćanja govoriti na hrvatskom

Ključni govor pape Benedikta XVI. bit će onaj u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu 4. lipnja pred predstavnicima kulture, akademske zajednice, poduzetnika, civilnog društva, politike, diplomatskog zbora te s poglavarima vjerskih zajednica. To će ujedno biti i ekumenski skup, jer nije predviđen drugi, objasnio je danas otac Federico Lombardi, šef ureda za tisak Svete Stolice, novinarima akreditiranima u Vatikanu.

To je 19. putovanje Benedikta XVI. izvan Italije u šest godina pontifikata. Sadašnji je papa već dva puta posjetio Hrvatsku, ali u vrijeme kada je bio kardinal.

Ivan Pavao II. čak je tri puta posjetio Hrvatsku. Ni jednu zemlju osim rodne Poljske, koja je imala komunistički režim, Ivan Pavao II. nije posjetio toliko puta koliko je  bio u Hrvatskoj. I sadašnji pohod Benedikta XVI. od 4. do 5. lipnja Zagrebu pokazuje koliko Vatikan drži do odnosa s Hrvatskom i s Hrvatima.

Otac Lombardi kazao je kako će Benedikt XVI. u Hrvatskoj samo na početku i koncu svojih obraćanja govoriti na hrvatskome jeziku, a ostatak govora održat će na talijanskom uz prijevod. Po dolasku u zagrebačku zračnu luku Benedikt XVI. će održati pozdravni govor Hrvatskoj, koja se priprema za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

– Prije 20 godina je Vatikan među prvima priznao hrvatsku neovisnost što Hrvati jako cijene – rekao je Lombardi. Najavio je kako će zbog blizine i kratka putovanja papa u zrakoplovu imati vremena za odgovor na samo dva ili tri pitanja novinara (jedini hrvatski novinar u papinu zrakoplovu bit će potpisani dopisnik Večernjeg).

Nakon pozdrava u zračnoj luci, papa će se uputiti u rezidenciju predsjednika republike Ive Josipovića, kojem će darovati presliku kodeksa glazbe iz Vatikanske biblioteke. Josipović je i glazbenik pa papa Benedikt XVI., koji također svira klavir, tim darom želi to naglasiti. Na Pantovčaku neće biti govora, jer riječ je o kurtoaznu posjetu, odnosno uobičajenu papinu susretu sa šefom države koju posjećuje.

Na Trgu bana Jelačića očekuje se oko 50 tisuća mladih. Papa će Majci Božjoj od Kamenitih vrata darovati zlatnu krunicu. Na svečanoj misi u nedjelju na zagrebačkom Hipodromu očekuje se više od 300 tisuća ljudi.

Katolički tjednik Famiglia Cristiana u sutrašnjem broju objavljuje i razgovor sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem. Novinar Alberto Bibbio iznosi da Bozanić nije htio odgovoriti ni na jedno pitanje vezano za generala Antu Gotovinu.

Komentara 3

BR
brainiac
21:21 31.05.2011.

\"Papa će Majci Božjoj od Kamenitih vrata darovati zlatnu krunicu.\" Hoce li tu krunicu natakarit na kakav kipic ili je to samo simbolicki/u prenesenom znacenju? Majci Bozjoj je ziher do zlata stalo.

DU
Deleted user
07:15 01.06.2011.

kamocemo32 ne pričaj o materiji koju ne poznaš. dokazano da je najmanje ganjanja u rmkt crkvi a više kod takvih kao što si Ti. Pročitaj ugovor pa komentirak a ovako odi negdje prekosutra.... tulipane zločesti

Avatar Dančo
Dančo
12:10 01.06.2011.

pripremite kabanice ovčice bit će pljuskova a kod gargamela se ne može sa kišobranima...stiropora isto da se ne kleči u blatu (:

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije