Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pametna brojila imaju neke koristi za građane, ali i zamke

Osim praćenja i optimiziranja potrošnje, pametna brojila će mjeriti korištenu snagu.
21. svibnja 2018. u 11:45 9 komentara 5279 prikaza
Brojilo HEP-a/Ilustracija
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

U Hrvatskoj je do sada ugrađeno stotinjak tisuća pametnih brojila, a HEP je raspisao i natječaj za novih 120 tisuća. 

HEP PROMO Za 3,7 milijardi kuna: Struja, voda i obrana od poplava

Prema planu HEP-a, velikim potrošačima sa zakupljenom snagom većom od 20 kW brojila se trebaju zamijeniti do 1. listopada 2020. godine, svim poduzetnicima s priključnom snagom do 20 kW do listopada 2025. godine, a do 2030. pametna brojila dobit će i sva kućanstva, piše Tportal.

- Uvođenje pametnih brojila potrošačima je dobrodošlo jer je riječ o preciznijim uređajima koji točnije mjere potrošnju i omogućuju izdavanje računa sa stvarnom potrošnjom, a ne na temelju procjene - ističe Nenad Kurtović, savjetnik za energetiku udruge Splitski potrošač.

To znači da će se struja plaćati na temelju procjena potrošnje umjesto akontacija. I računi bi trebali biti niži jer se neće plaćati usluga očitanja.

Osim praćenja i optimiziranja potrošnje, pametna brojila će mjeriti korištenu snagu. Kurtović napominje da će precizno mjerenje snage neminovno dovesti do viših računa jer sadašnja brojila nisu mogla registrirati probijanje limita pa se korištenje viška kilovata nije naplaćivalo.

Kurtovića brine i to što potrošači nemaju pristup novim brojilima pa ne mogu primjerice prijaviti kvar na njima ili ih očitati.

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Brojilo HEP-a/Ilustracija
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Opomena Plinare za dug od 0,01 kune Plin će 2019. poskupjeti Građanima veće režije zbog svjetskih trendova žarulja REDUKCIJA TROŠKOVA Ovo je pet jednostavnih savjeta za smanjivanje računa Koprivnica HEP i Siemens Koprivnica uvela SmartGrid pametnu elektromrežu
Trčanje
STIŽE PRAVA ZIMA
Što napraviti da trčanje ostane aktivnost u kojem uživamo, a ne noćna mora
  • kmerotrijeb:

    Nemaju nikakve koristi za građane, samo još jedno prodavanje magle i pranje love nesposobnih državnih uhljeba. Imam pametno brojilo i ako hoću račun po potrošnji moram uzeti olovku i papir, pročitati stanje i dojaviti HEP-u. "Pametno" brojilo na hrvatski uhljebski ... prikaži još!i način. Naravno očitanje i mjesečni paušal iliti uhljebarina se i dalje plaća kao i prije. Zakonom o zaštiti potrošača koji propisuje da se račun smije izdavati samo po potrošnji, a ne po akontacijama se kao i s dobrim dijelom zakona može obrisati jedna stvar...

  • Deleted user:

    Promašena investicija, jer ih ne mogu očitati daljinskim putem, tu mogućnost bi trebali imati.

  • kristijan68:

    A jel ta pametna brojila imaju mogućnost obrnutog toka struje za kućanstva koja sama proizvode električnu energiju solarnim ćelijama?