Naslovnica Vijesti Svijet

Pahor će o špijunskoj aferi idući mjesec govoriti i s hrvatskom predsjednicom

Pahor je upozorio da je politika Slovenije da unatoč napetostima u odnosima 'ne treba zatvarati vrata nego otvarati nova'
14. travnja 2019. u 11:20 7 komentara 389 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović, Alexander van der Bellen i Borut Pahor
Foto: Reuters/PIXSELL

Slovenski predsjednik Borut Pahor najavio je da će o tzv. špijunskoj aferi razgovarati s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, s kojom će se susresti idućeg mjeseca u Tirani na sastanku na vrhu država regije u okviru slovensko-hrvatske inicijative Brdo-Brijuni.

Vlada - sjednica Vlada o špijunskoj aferi: 'Odbacujemo sve navode o pokušaju bilo kakvog utjecaja na slovenske medije'

Pahor je u subotu na proslavi u mjestu Polzela pri susretu s novinarima kazao da o zadnjoj aferi još nije govorio s hrvatskim predstavnicima, ali da namjerava početkom svibnja to iznijeti hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, prigodom sastanka u Tirani. Pahor je pri tome upozorio da je politika Slovenije da unatoč napetostima u odnosima  "ne treba zatvarati vrata nego otvarati nova".

"U regiji je općenito mnogo napetosti i zato ne smijemo dopustiti da to ugrozi našu sigurnost i mir", kazao je Pahor, a prenijela televizijska postaja POP-TV.

Istaknuo je da "otkrića o prisluškivanju" slovenskih aktera u arbitraži o granici ne smiju utjecati "na ono što je već postignuto". "Imamo odluku arbitražnog suda bez obzira na to što o tome govori hrvatska strana", kazao je Pahor koji je uvjeren da će Hrvatska prije ili kasnije morati priznati arbitražni rezultat.

napetost raste Tuđman o aferi: Navodi o špijunaži su opravdanje za ponašanje Slovenije

Afera prisluškivanje, kako su navodno špijuniranje  Sekoleca i Drenik, a navodno i slovenskih novinara POP-TV-a nazvali slovenski mediji, utječe i na kampanju slovenskih političkih stranaka pred izbore za Europski parlament, priznao je u petak u razgovoru za Slovensku televiziju ministar obrane Karl Erjavec, smjerajući na predsjednika parlamentarnog povjerenstva za nadzor tajnih službi Mateja Tonina.

Tonin je proteklog tjedna najavio da će njegovo povjerenstvo vrlo uskoro ispitati slovenske dionike afere prisluškivanja u arbitražnom skandalu, za što drži odgovornim Erjavca koji je u vrijeme izbijanja afere bio ministar vanjskih poslova. Između Tonina i Erjaveca arbitražni skandal i navodne greške Erjaveca u tom procesu bile su i predmet njihove žestoke polemike tijekom lanjske kampanje pred parlamentarne izbore u kojima su se za što više mjesta u parlamentu borile Erjavčeva Stranka demokratskih umirovljenika (DESUS) i Toninova demokršćanska Nova Slovenija.

očekuje brz odgovor Ostojić zatražio očitovanje SOA-e o navodnoj špijunskoj aferi sa Slovenijom

Tonin je tvrdio da dokumenti slovenske obavještajne službe koje je imao prilike vidjeti pokazuju da je Erjavec tijekom arbitraže pravio velike pogreške jer je medijski bio previše isturen i javno govorio o rezultatu arbitraže, prije nego li je arbitražno rješenje objavljeno, te da nije proveo preporuku obavještajnih agencija vlade da Sekoleca i Drenik zaštiti tako da oni dobiju opremu koja bi bila sigurna od prisluškivanja.

Erjavec je tada izjavljivao da je to potpuno neistinito i da ministarstvo vanjskih poslova to nije moglo učiniti jer je po pravilima arbitraže komunikacija između Drenik i Sekoleca bila apsolutno zabranjena.

Video: Tko je bio knez iz Bojne

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar Dumen
  Dumen:

  A Jadranka ?

 • furest:

  velikosrbijanski plan je u startu jos prije 1918 bio razbiti hrvatsku i sloveniju i sve pravoslavne u hrvatskoj i bih proglasiti srbima nedozvoljavajuci da se osnivaju hrvatska crnogorska i makedonska pravoslavna crkva a 1990 uspijelo im je da od hrvata ... prikaži još!a muslimana stvore naciju , a nasi politicari jos uvijek provode njihovu politiku

 • Avatar GRDASIC
  GRDASIC:

  U prvom redu sve republike bivše Jugoslavije usuglasile su se s Badinterovom komisijom, ali eto našim susjedima (ne samo s zapada), već i Italijanima i Mađarima pa i tvorcima SANU povelje i tvorcima Velike islamske džamahirje Bosne.. zapeli su na ... prikaži još! oko teritoriji Hrvatske. Ispada kao da smo odgrizeni ... Neadekvatna dualistička neofašistička politika koja ide na ruku idejama teritorijalne grabeži prema Hrvatskoj je na sramotu nas koji smo na žalost to birali. Znamo da smo za drugove iz Slovenije i za vrijeme "bratstva i jedinstva" bili horvaške kurve, ali svakako nismo varali podmićivali i pokušali utjecati na arbitražu. Onog trenutka kad je to razotkriveno dokazano je da se potezi zapadnih prijatelja itekako moraju pratiti svim raspoloživim službama i dobro rasčlanjivati njihove objave i postupke. Nadam se da će vlada ma kakva bila i ona koju eto imaju oni koji je izabraše reagirati adekvatno na neprijateljske provokacije konačno na pravi način.