Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada o špijunskoj aferi:

'Odbacujemo sve navode o pokušaju bilo kakvog utjecaja na slovenske medije'

Vlada - sjednica
Patrik Macek/PIXSELL
09.04.2019.
u 14:53

Iz Banskih dvora odgovorili su na navode iz Slovenije

Na navodnu špijunsku aferu vezanu za arbitražni spor s Hrvatskom kao i na navodne pokušaje hrvatskih vlasti da preko posrednika utječu na redakciju jedne lokalne televizije, reagirali su iz Vlade. Odbacili su sve navode o pokušaju bilo kakvog utjecaja na slovenske medije.

"Najodlučnije i u potpunosti odbacujemo sve navode o pokušaju bilo kakvog utjecaja hrvatske Vlade na slovenske medije", poručili su s Markova trga.

Iz Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) poručili su u utorak da su objave 24ur koje se tiču SOA-e netočne i tendenciozne konstrukcije".. 

"Kao što smo već ranije naveli, SOA ne komentira medijske spekulacije, ali vas izvješćujemo da su objave 24ur koje se tiču SOA-e netočne i tendenciozne konstrukcije. Radi se o nastavku medijske kampanje pojedinih medija u BiH kojima se željelo kompromitirati SOA-u i Republiku Hrvatsku lažnim optužbama o novačenju salafita za krijumčarenje oružja u BiH i nezakonitom djelovanju SOA-e protiv susjednih država", stoji u odgovoru SOA-e.

Podsjetimo, slovenski premijer Marjan Šarec sazvao je za danas popodne hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodnog djelovanja hrvatske SOA-e u Sloveniji. Hrvatski veleposlanik je tim povodom pozvan na razgovor u slovensko ministarstvo vanjskih poslova, a slovenska veleposlanica povučena na kozultacije u Ljubljanu.

Sadašnje inzistiranje na toj staroj priči iz 2015., gdje Slovenci idu s tezom da imaju dokaze da je razgovore slovenske dužnosnice i suca prisluškivala hrvatska sigurnosno-obavještajna agencija SOA, a ne ona američka ili njemačka kako se bilo tvrdilo, valja staviti u kontekst izbora za EU, gdje Šarecova vlada u kojoj je i ministar Erjavec, inkriminiran u aferi 2015., nastoji osnažiti svoj položaj u javnosti.

Priča je dodatno dramatizirana kada je slovenska POP-TV u ponedjeljak dolila ulje na vatru tvrdnjom da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, inače najviše pozicionirani predstavnik Styrije u Hrvatskoj, navodno pokušao zaustaviti emitiranje reportaže o prisluškivanju.

Video: Izbacivanje Ivana Pernara iz Sabora

Ključne riječi

Komentara 24

DA
DavorinZ
15:52 09.04.2019.

Problem je veči nego što izgleda. Ako je hrvatska SOA doista prisluškivala Slovencima onda je i Hrvatskka kršila principe arbitraže. To je razloh, što Vlada RH to sada želi zatiškati. A mene više brine ovo, što piše Kerlc gore. U Hrvatskoj nema demokracije. Ima diktatura HDZ, koji se ušuljajo u sve strukture pa i u medije. Bljak.

AN
ante92
15:55 09.04.2019.

Mogli su nam iz styrije napisati iz prve ruke kako to je njihov direktor upleten u obavještajne operacije, znači li to da su oni glasilo UDBA-e?

ST
stefj
15:23 09.04.2019.

Ovo bi trebalo biti dovoljo. Nek se Slovenci zabavljaju s time, a Hrvatska treba djelovati diplomatski prema ostalim zemljama. Nema se smisla braniti od glasina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije