Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pahor: Arbitražni sporazum s Hrvatskom vratio ugled Sloveniji

pahor
Reuters
25.11.2009.
u 16:48

Ako spor s Hrvatskom u ovom mandatu ne bude riješen, tko god se s tim problemom susretne kasnije imat će beskonačne poteškoće, kazao je Pahor.

LJUBLJANA - Potpisivanje Arbitražnog sporazuma o načinu rješavanja graničnog prijepora s Hrvatskom za slovensku je vladu lijevog centra Boruta Pahora najveći vanjskopolitički uspjeh u prvoj godini njezina mandata. Arbitražni sporazum štiti vitalne interese slovenske države, jamči dodir s otvorenim morem i omogućava rješavanje pitanja granice uvažavajući stanje kakvo je bilo na dan osamostaljivanja 25. lipnja 1991. godine.

U Pahorovoj vladi naglašavaju da su sporazumom poništeni svi jednostrani koraci hrvatske strane poduzeti za zaštitu njezine zacrtane granice, istovremeno se uklanjaju prepreka za ulazak Hrvatske u EU i posljedično se daje doprinos stabilizaciji čitavog zapadnog Balkana.

Slovenija je potpisivanjem toga sporazuma pojačala svoj vanjskopolitički ugled među članicama EU i u svijetu, a rješavanjem spora s Hrvatskom otvara se mogućnost da ponovno postanemo važan igrač u jugoistočnoj Europi i tako ostvarimo jedan od glavnih ciljeva Slovenije, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Pahor.

Odgovarajući na primjedbe oporbenih stranaka desnog centra koje Arbitražnim sporazumom nisu zadovoljne, Pahor je kazao da od njih nije dobio nikakvo bolje rješenje i stoga Arbitražni sporazum za sada u Sloveniji nema nikakvu alternativu. Pahor je najavio skorašnji susret s predsjednicima svih parlamentarnih stranaka s kojima će raspravljati o Arbitražnom sporazumu.

 Ako spor s Hrvatskom u ovom mandatu ne bude riješen, tko god se s tim problemom susretne kasnije imat će beskonačne poteškoće, kazao je Pahor. Slovenski premijer kaže da je Slovenija mala država koja mora koristiti prilike koje joj se pružaju i podsjeća da je Slovenija jedina država nastala na prostoru bivše Jugoslavije koja je članica EU, eurozone i schengenskog prostora pa bi njezini savjeti iznova mogli postati relevantni.

Komentara 215

MO
momak23
08:37 26.11.2009.

Nisu ni ovome pahoru sve na broju..

OB
-obrisani-
13:33 26.11.2009.

Janez, ja posjedujem više od tebe a ne želim ukrasti ništa slovensko. Pa zašto si onda ti tako gramzljiv? Ili si i taj imetak stekao krađom, baš onako kako Slovenija želi krađom uzeti Hrvatskoj more?

OB
-obrisani-
19:13 25.11.2009.

prsutimasline ..jesi li se vakcinira protiv svinjske gripe--kravljeg ludila...kuge..ebole..sfilisa...aidsa..idiotizma..??.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije