Naslovnica Vijesti Izbori za Europski parlament

Ovo je 10 kandidata s najviše glasova na europskim izborima!

Prošle godine birači u Hrvatskoj su se prvi put na izborima za Europski parlament susreli s novinom da uz koalicijsku i stranačku listu mogu birati i osobu s te liste koju žele poslati u Bruxelles.
27. svibnja 2014. u 10:15 44 komentara 15090 prikaza
Tonino Picula
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Prošle godine birači u Hrvatskoj su se prvi put na izborima za Europski parlament susreli s novinom da uz koalicijsku i stranačku listu mogu birati i osobu s te liste koju žele poslati u Bruxelles.

Kao i prošle godine, tako je i na nedjeljnim izborima najviše preferencijskih glasova prikupio SDP-ovac Tonino Picula kojega je predsjednik stranke Zoran Milanović stavio tek na peto mjesto koalicijske liste te bez izbora glasača bivši ministar vanjskih poslova u Račanovoj Vladi bi nakon godinu dana završio svoju "europsku karijeru". No, izravni glasovi birača, kojih je Picula dobio preko 132 tisuće, su ga "spasili" te će još najmanje pet godina braniti hrvatske i stranačke stavove u Bruxellesu.  Iza njega je najviše preferencijskih glasova, 107 tisuća, osvojila predsjednica dr. Ante Starčević Ruža Tomašić, a slijedi je HDZ-ovac Andrej Plenković.

Tolić i Pupovac ostali bez zastupničkog mjesta

U 10 s najvećom podrškom kandidata još su i HDZ-ovac Davor Ivo Stier, HSS-ovka Marijana Petir, nositelj Kukuriku liste Neven Mimica i bivši predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić koji će sljedećih pet godina provesti u Europskom parlamentu. No, građani su veliku podršku dali i predsjednici ORaHa Mireli Holy koja je prije izbora kazala da neće ići u Bruxelles, ali glasačima to nije smetalo da zaokruže baš njezino ime na listiću. Niti Mimica neće u Europski parlament jer nastavlja svoju karijeru kao povjerenik u Europskoj komisiji, a mjesto je prepustio Ivanu Jakovčiću.

U TOP deset kandidata s najviše izravnih glasova su i HDZ-ovac Ivica Tolić i SDSS-ov Milorad Pupovac kojima velika potpora birača nije pomogla u "hvatanju" zastupničkog mjesta u Bruxellesu, jer su bili prenisko postavljeni na svojim listama, a ipak nisu dobili 10 posto glasova liste što bi ih "poguralo" ispred onih s manjom potporom.   

>>Ovo je 11 zastupnika koji će predstavljati Hrvatsku

>>Kujundžić: Od nule smo stigli dovde za dva-tri mjeseca

>>Karamarko: Vrijeme je da vlada ode. Milanović o pitanju ostavke: To bi bila izdaja!

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • croat1899:

    Picula je pobrao najviše, ali to i ne čudi. Pa tko mu je bila alternativa - Borzanica?? Radoš?? ?Pupovac?????? S druge strane Ruža je imala puno kvalitetnije kadrova na svojoj listi - Plenković, Stier, Petirka. Svi su oni pobrali respektablian ... prikaži još! broj glasova. Da je Ruža imala konkurenciju na svojoj listi kao Picula osvojila bi 200 000

  • Poljanak:

    Vidim da Večernjak na svaki način želi opravdati ovaj poraz SDP-a ističući glasove koje je dobio Picula, netko je ispod spomenuo konkurenciju Piculi i to je točno da je Ruža imala takvu konkurenciju dobila bi preko 200 000 glasova.

  • medjimurje:

    Obicna glupost od clanka , I ja sam glasao ali iskljucivo za listu , konkretno HDZ ( kome smeta moze ..) i sad usporedba ko je dobio vise direktnih glasova moze sluzit za usporedbu samo na nekoj stranackoj listi a ... prikaži još!i a kokosja me nimalo ne zanima .