Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjerenstvo za lijekove

'Ovdje se radi o želji da se dobije lijek za koji pacijentica misli da je za nju dobar'

Lovorka Hančić
Foto: Privatni album
1/2
27.10.2014.
u 22:41

Tvrdi to prof. dr. sc. Igor Francetić, predsjednik Povjerenstva za lijekove KBC-a Zagreb. Ono bolesnoj Lovorki Hančić nije odobrilo lijek koji joj ne izaziva nuspojave

Povjerenstvo za lijekove KBC Zagreb prije deset dana nije odobrilo lijek Glivec za Lovorku Hančić jer, tvrde, testiranje nije pokazalo da je preosjetljiva na generički lijek Imakrebin. Majka petero djece koja boluje od tumora s metastazama testiranje na generički lijek, kojeg trenutno prima umjesto Gliveca, nazvala je farsom jer je tijekom njega ''primila manje doze lijeka od propisane''.

Po završetku testiranja punih je 48 dana čekala negativnu odluku bolničkog Povjerenstva. Ono na koncu nije odobrilo terapiju originalnim lijekom na teret bolničkog proračuna. Zbog čega je donesena takva odluka, danas je u emisiji HRT-a Hrvatska uživo pokušao obrazložiti prof. dr. sc. Igor Francetić, predsjednik Povjerenstva za lijekove KBC-a Zagreb.

Ispitivanje podnošljivosti

- Zbog neproporcionalnog rasta troškova za lijekove nastoji se osigurati način da se što većem broju bolesnika osigura liječenje skupim lijekovima. Cijenom jednog originalnog lijeka Glivec može liječiti sedam pacijenata - komentirao je Francetić i dodao kako na ispitivanju podnošljivosti i preosjetljivosti kod Lovorke Hančić nije ustanovljena nikakva nepodnošljivost.

Foto: HRT Screenshot

Igor Francetić

Francetić je napomenuo kako povjerenstvo nema niti jedan razlog da ne odobri skuplji lijek Glivec, ali da za to nema razloga jer je objektivizacija pacijentice pokazala kako ona dobro podnosi jeftiniji, zamjenski lijek.

- Mislim da se ovdje radi o želji da se dobije nekakav lijek za koji pacijentica misli da je za nju dobar. Kada pokušate objektivno pokazati da je u vremenu primjene generičkog lijeka njeno stanje drugačije u odnosu na period kada dobiva Glivec ili čak placebo, kada to objektivno ne pokažete, na čemu da funkcionira sustav - kazao je Francetić.

Ušteda kao motiv

Voditeljica Maja Sever više je puta potegla pitanje o vjerodostojnosti tvrdnji pacijentice zahtijevajući od Francetića da odgovori ''zbog čega ne vjeruje Hančić koja kaže da ima nuspojave.''

- Vaše obrazloženje je da zbog financijskih troškova nećete dati Glivec pacijentici, i vaš motiv je ušteda. Ne znam gdje bi bio njezin motiv - poentirala je Sever i uporno inzistirala od Francetića da odgovori ''zašto ne vjeruje teško oboljeloj ženi'' te ''koji je njezin interes da izmišlja i laže?''

- Objektivnim ispitivanjem nismo našli preosjetljivost, to je sve. Ne znam koja je točno razlika između nje i tisuća drugih koji uzimaju ovu inačicu. Mi želimo osigurati dostupnost lijeka što većem broju pacijenata - ponovio je Francetić.

U raspravu se uključila i Đula Rušinović Sunara, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata.

- Mislim da se radi o tegobama na zamjenski lijek. Ako se ne zna objektivizirati, najmanje se treba prozivati pacijenticu - smatra Rušinović Sunara.

- Ne možemo uvijek vjerovati ni medicinskim metodama jer maligne bolesti nekada je teško otkriti, one su nepredvidljive. Moramo gledati i kliničku sliku, čovjeka ispred sebe, razgovarati s pacijentom. Pacijent ima pravo na sve informacije o lijeku, nuspojavama i bolesti. Ima i pravo na uvid što zdravstveno osiguranje može pokriti, a što ne - pojasnila je.

>>Bolesnoj majci petero djece nisu odobrili lijek

>>Tjeraju me da pijem zamjenski lijek. Nemam zamjenski život ni moja djeca zamjensku majku

Komentara 26

Avatar Ironman0105
Ironman0105
23:51 27.10.2014.

Trebala ga je jednostavno izbaciti iz studija. Nije odgovorio na najvaznije pitanje, pa jos jednom, pa jos jednom. Trebala mu je jednostavno reci da izade iz studija, dok ona ne nade nekog kompetentnog tko moze odgovoriti na jednostavno pitanje.

JE
Jebbedaiah
21:55 27.10.2014.

"objektivizacija pacijentice pokazala da ona dobro podnosi jeftiniji, zamjenski lijek". Ma nemoj. Baš me zanima da ti imaš istu bolest što bi "objektivizacija" pokazala, i da li bi je uopće bilo. Ljudožder vegetarijanac, reprezentativni primjerak.

ZB
zbuniceva
22:10 27.10.2014.

Živimo u suludom vremenu kad je sve moguće pa i ovakve odluke i izjave. Žena je napadnuta smrtno opasnom rijetkom bolesti i misli/želi boriti/kockati se vlastitim životom protiv bolesti sa Glivec-om a ne sa jeftinim generikom iste kemije. Povjerenstvo joj ne dozvoljava da sama doplati za Glivec jer je Povjerenstvo 100% sigurno da je jeftini generic isto dobar ko i original Glivec. Isto povjerenstvo je poslalo nesretnog gosp Šprema na daleko skuplji put u Ameriku iako je bilo "generičkog" liječenja u HR. Gospodji preostaje put u inozemstvo ko i za većinu svega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije