Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjerenstvo za lijekove
Povratak na članak

'Ovdje se radi o želji da se dobije lijek za koji pacijentica misli da je za nju dobar'

Tvrdi to prof. dr. sc. Igor Francetić, predsjednik Povjerenstva za lijekove KBC-a Zagreb. Ono bolesnoj Lovorki Hančić nije odobrilo lijek koji joj ne izaziva nuspojave

Komentari 26

Avatar Ironman0105
Ironman0105
23:51 27.10.2014.

Trebala ga je jednostavno izbaciti iz studija. Nije odgovorio na najvaznije pitanje, pa jos jednom, pa jos jednom. Trebala mu je jednostavno reci da izade iz studija, dok ona ne nade nekog kompetentnog tko moze odgovoriti na jednostavno pitanje.

VL
JE
Jebbedaiah
21:55 27.10.2014.

"objektivizacija pacijentice pokazala da ona dobro podnosi jeftiniji, zamjenski lijek". Ma nemoj. Baš me zanima da ti imaš istu bolest što bi "objektivizacija" pokazala, i da li bi je uopće bilo. Ljudožder vegetarijanac, reprezentativni primjerak.

VL
ZB
zbuniceva
22:10 27.10.2014.

Živimo u suludom vremenu kad je sve moguće pa i ovakve odluke i izjave. Žena je napadnuta smrtno opasnom rijetkom bolesti i misli/želi boriti/kockati se vlastitim životom protiv bolesti sa Glivec-om a ne sa jeftinim generikom iste kemije. Povjerenstvo joj ne dozvoljava da sama doplati za Glivec jer je Povjerenstvo 100% sigurno da je jeftini generic isto dobar ko i original Glivec. Isto povjerenstvo je poslalo nesretnog gosp Šprema na daleko skuplji put u Ameriku iako je bilo "generičkog" liječenja u HR. Gospodji preostaje put u inozemstvo ko i za većinu svega.

VL
Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
22:40 27.10.2014.

...je li se obratila pučkom pravobranitelju ili drugim nadležnim institucijama... jer protuzakonita je odredba da se propisuju / izdaje / nabavlja najjeftiniji lijek... jer ne može netko zabraniti propisivanje / izdavanje jednog lijeka s osnovne liste i preporučiti izdavanje drugog istovrsnog lijeka s osnovne liste lijekova - jer je to pogodovanje nekome a ne ušteda... lijek se nalazi na osnovnoj ili dopuskoj listi... a ako se nalazi na dopunskoj listi plaća se nadoplata... a lijekovi s osnovne liste se ne nadoplaćuju... te je protuzakonito favorizirati jedan lijek s osnovne liste u odnosu na drugi istovrsni lijek s osnovne (i stvarati novu listu unutar postojeće osnovne liste lijekova)...

VL
BO
boris
09:18 28.10.2014.

usput receno, nije ni taj glivec ni njegovi generici neko cudotvorno sredstvo

VL
PO
portugisac
07:32 28.10.2014.

U Njemačkoj se večinom pripisuju generički lijekovi a ako hočeš original moraš sam platiti punu cijenu.

VL
Avatar abakus
abakus
13:07 29.10.2014.

Rezimirajmo: Gđa. Hančić tvrdi da joj je od generičkog lijeka loše i želi Glivec koji je od generičkog lijeka skuplji za 4000kn. Ponudila je da će sama doplatiti tih 4000kn. Liječnici pak tvrde da joj od generičkog lijeka nije loše i ne žele joj dati Glivec, čak ni po cijeni generičkog lijeka uz njezinu nadoplatu. Dakle, liječnici tvrde da gđa. Hančić izmišlja tegobe i iz nekog samo njoj znanog razloga želi iz svoga džepa svako malo izvaditi 4000kn da bi umjesto generičkog dobila originalni lijek? Ne vidim logiku. No, teorije na stranu, ako je gđa. Hančić uvjerena da joj generički lijek škodi, onda postoji jedan fini psiho-okidač zbog kojeg će joj taj lijek zaista i škoditi, jer je psiha komplicirana stvar i zbog nje i obična zašećerena voda nekome može lijek pod uvjetom da je ta osoba uvjerena u to da se radi o lijeku a ne zašećerenoj vodi. Prema tome: Dajte ženi Glivec!

VL
BO
boris
09:16 28.10.2014.

ovdje je neinformoranost i opca euforija, nazalost. U cijeloj Europi se daju genericki lijekovi i oni su istovjetni s originalnima, posrijedi je samo ekonomska konkurencija, tesko onim pacijentima koji sami sebe zele lijeciti, ali naravno kriv je sustav koji je poremetio povjerenje izmedju lijecnika i pacijenta

VL
ZG
zgbzoran
23:42 27.10.2014.

a sto je vamaa ljudi vi kao da ne zivite u realnom svijetu, svuda je tako da ko nema, nema ni zdrastvene zastite, istina da je to surovo, ali nije li zivot surov

VL
DU
Deleted user
06:43 28.10.2014.

Zašto se lijekovi sa liste A ne mogu kupiti? Kao npr. običan Claretin u pakiranju od 30 komada (protiv alergije), ali se može kupiti pakiranje 10 kom koje košta isto kao ktija od 30 koji je na listi? Ili sprejj za nos Rino Cort? kojem je cijena manje od 30 kn, ali vam nude prvi slijedeći za 60 kuna?

VL
MV
mvalid11
07:00 28.10.2014.

Francetić i ekipa su naši krvnici. Štede na siromšnima i bolesnima a na sebi i svojima ne. Krivi su i nema za njih nikakvog oprosta ni olakotih okolnosti. Mogu lagati sebe ali narod ne. Svi znamo što se i kako radi u tim povjerenstvima i ostalim institucijama koje nam rade o glavi-

VL
Avatar Ironman0105
Ironman0105
19:13 28.10.2014.

Uostalom, nije li u nasem zdravstvu bas sve naopako? Ne samo da mladi talentirani lijecnici odlaze gdje god mogu, nego (silom prilika) eliti ni "vrhunskim" strucnjacima ne pada na pamet u slucaju potrebe podvrgnuti se zahvatima u Hrvatskoj, nego idu u Bec I slicno. A nama prepisuju genericke lijekove, I prisiljeni smo na genericke lijecnike. Na srecu osobno tih problema vise nemam jer sam od 2001. u Americi, no (nazalost) na vlastitoj sam kozi osjetio strucnost I azurnost domacih medicinara.

VL
NE
netkoznatizeljan6
03:59 28.10.2014.

Dabogda njemu, njegovim najmilijima i svima onima koji su odgovorni za to sto nisu odobrili lijek ovoj zeni, trebao bas taj lijek. Karma je mocna. Draga Lovorka, mislimo na tebe i molimo se.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.