Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
demografski nazadak

Ova općina pala je na 6 stanovnika po četvornom kilometru, mladim obiteljima darivat će zemljište za kuće

Marko Mrkonjic/PIXSELL
14.09.2021.
u 13:13

Općina darovanje zemljišta ne bi ograničila samo na domicilno stanovništvo. Mlade obitelji obvezala bi da više godina kuću ne mogu prodati

Slavko Tidlačka, načelnik najnenaseljenije općine Đakovštine, Levanjske Varoši procjenjuje da taj prirodnim resursima bogat, no krajnje demografski siromašan kraj i nadalje bilježi demografski nazadak, pa Tidlačka procjenjuje da će popisivače dočekati s približno 900 stanovnika.

Na popisu iz 2011. ovaj kraj imao je službeno nešto više od 1200 stanovnika u deset sela, na čak 136 četvornih kilometara - samo 8,8 stanovnika po km2, a obistine li se načelnikove prognoze o padu na 900 stanovnika, past će na - 6,6 stanovnika po km2. Kumovalo je tome i gašenje Doma za psihički bolesne u Breznici, kao i odlazak ovisnika iz komune u Paučju, a kojima je 2011. bio "pojačan" broj stanovnika, piše Glas Slavonije.

Loša demografska slika učinila je i da mjesna OŠ S. S. Kranjčevića u Varoši u novoj školskoj godini, kaže ravnateljica Nataša Šego, nema nijednog prvašića, a time ni prvi razred, nego njih sedam, no status rada u otežanim uvjetima to joj omogućuje. U 2021./2022. ima ukupno 42 učenika, a već godinama nijedan područni objekt, jer su svi posljednjih desetljeća zbog nedostatka djece redom zatvarani. Upravo će ti objekti, tj. čestice na njima, kao i još neke na cijelom varoškom području, plan je Općine, poslužiti, najavljuje Tidlačka, da ih lokalna samouprava daruje mladim obiteljima kao zemljišta za gradnju kuća.

- U tom smjeru išli bismo 2022. Rješavamo čestice koje vidimo za darovanje mladim obiteljima za gradnju kuća. Zasad potencijal za to vidimo kod desetak numera. Nešto nekretnina koje planiramo u te svrhe poklonjeno nam je, a priliku vidimo i na česticama gdje su sada godinama zatvorene područne škole, tako što će Općina sportsku dvoranu u Varoši, čiji je vlasnik 1/1, dati školi, a mi u zamjenu za zemljište dvorane želimo dostupne područne škole, tj. čestice s tim objektima. Jer, zapuštene su, ruševne godinama, pa i desetljećima i izvan bilo kakve upotrebe, a matica nema novca da to održava i privede nekoj svrsi - najavljuje Tidlačka. 

- Ti su objekti dotrajali, vlažni su i najbolje ih je srušiti, a čestice prirediti za novo gradilište. Postupak sa školom dosta će potrajati, no već je dosta odrađeno. Naš odvjetnik kaže da se ide u dobrom smjeru - dodaje.

Općina darovanje zemljišta ne bi ograničila samo na domicilno stanovništvo. Mlade obitelji obvezala bi da više godina kuću ne mogu prodati. "Varijante su to koje pripremamo za proračun, a više ćemo znati i nakon popisa imovine", kaže Tidlačka. Dodatnu priliku za doseljavanje i ostanak mladih obitelji Općina vidi i u projektu ponovnog oživljavanja Stare kupke i njezinu povlačenju stručnog kadra iz drugih krajeva. "Ovdje je miran život, a danas su svi u pravilu mobilni. Dio mladih obitelji kaže kako nije toliko u pitanju dizanje kredita, no da pritom mnogo znači kada imaš riješeno zemljište, da u startu ne potrošiš novac za kupnju", kaže varoški načelnik.
 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar SileZla
SileZla
20:34 15.09.2021.

Treba im dati i mirovinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije