Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGAZIO GA TENK JNA

Ova je snimka postala simbol Domovinskog rata: Prošla je točno 31 godina od 'crvenog fiće'

Foto: Screenshot
1/3
27.06.2022.
u 11:05

Crvenog fiću tada je vozio Branko Breškić, a tenkom T-55 upravljao je ročni vojnik Josip Ilić, Hrvat iz Županje koji je kasnije pobjegao iz JNA

Prije točno 31 godinu, tenk Jugoslavenske narodne armije u Osijeku je na križanju Vukovarske i Trpimirove ulice pregazio crvenog fiću. Fotografija i snimka tenka koji gazi fiću postala je jedan od simbola Domovinskog rata, a u Osijeku je na tom mjestu danas i spomenik. No, fiću u tom slučaju gazi tenk. 

 

Crvenog fiću tada je vozio Branko Breškić, a tenkom T-55 upravljao je ročni vojnik Josip Ilić, Hrvat iz Županje koji je kasnije pobjegao iz JNA. Ročniku u tenku zapovjednik je u leđa uperio pištolj prisiljavajući ga da bez oklijevanja gazi sve pred sobom. I Breškić i Ilić kasnije su postali hrvatski branitelji, pripadnici 3. gardijske brigade, a obojica su umrla nakon rata. 

Breškić je fiću namjerno ostavio usred raskrižja kako bi pokazao otpor prema velikosrpskoj agresiji.

Ključne riječi

Komentara 3

JA
Jania
12:01 27.06.2022.

Nikad zaboraviti!

DU
Deleted user
13:52 27.06.2022.

Bio sam par puta na tom križanju. Crveni fićo na tenku. Divna simbolika.

AR
argus35
13:27 27.06.2022.

Meni jedna od najupečatljivijih slika odlučnosti, nesebičnosti, zajedništva i hrabrosti u domovinskom ratu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije