Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mora na hitnu operaciju

Otkrivamo sve bolesti pape Franje: Sve je počelo s išijasom 2020. godine

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
07.06.2023.
u 11:36

Nakon što je krajem ožujka papa Franjo onemoćao od plućne infekcije i naglo završio na liječenju u rimskoj klinici Gemelli, ponovno su krenule priče o zdravlju poglavara Katoličke crkve

Papa Franjo će biti podvrgnut operaciji abdomena danas poslijepodne u rimskoj bolnici Gemelli, priopćio je Vatikan. Njegov liječnički tim posljednjih dana odlučio da je potrebna operacija i da se očekuje da će ostati u bolnici nekoliko dana kako bi se oporavio. Operaciju trbušne stijenke obavit će u općoj anesteziji, a trajati će dva sata, priopćio je Vatikan.

Video: Papi rekla da blagoslovi njezinog psa, to ga je naživciralo: 'Izgubio sam strpljenje i ukorio je'

Nakon što je krajem ožujka papa Franjo onemoćao od plućne infekcije i naglo završio na liječenju u rimskoj klinici Gemelli, ponovno su krenule priče o zdravlju poglavara Katoličke crkve, koje je za njegove godine (86) prilično dobro, ali s vremena na vrijeme Franju svlada poneka boljetica, pa katolički svijet strepi i moli za njegovo zdravlje.

Otkrivamo od kojih sve bolesti boluje papa Franjo, odnosno o kojima se govorilo tijekom njegova pontifikata:

Prosinac 2020.

Snažni bedreni bolovi spriječili su papu da predsjeda liturgijama na Silvestrovo i Novu godinu. Niz godina pati od išijasa.

Siječanj 2021.

Morao je otkazati tri javna nastupa krajem siječnja zbog bolova u bedrenim živcima.

Srpanj 2021.

Zbog problema s debelim crijevom završio je 4. srpnja 2021. na operaciji te je bio podvrgnut „lijevoj hemikolektomiji“.

VEZANI ČLANCI:

Siječanj 2022.

Na sastancima tijekom siječnja podijelio je kako ima problem s koljenom, a na općoj audijenciji rekao je kako neće moći kao i obično pozdraviti hodočasnike zbog problema s desnom nogom (upaljeni ligamenti desnog koljena).

Veljača 2022.

Krajem veljače otkazao je dva javna događaja zbog bolova u koljenu i odluke liječnika o mirovanju. Dobiva pomoć za hodanje po stepenicama, no nastavlja hodati i stajati bez pomoći.

GALERIJA Papa Franjo posjetio Mađarsku

Papa Franjo
1/12

Travanj 2022.

Pri dolasku na Maltu liftom se iskrcao iz zrakoplova. A posebno dizalo postavljeno je i u bazilici sv. Petra u Rabatu. Novinarima je rekao kako mu je „zdravlje malo prevrtljivo“ i da ima „problem s koljenom i hodanjem“.

Na misi na Veliki petak nije ležao ispružen pred oltarom kao što je to prije činio, a nije ni predsjedao uskrsnom misom bdjenja 16. travnja niti sudjelovao u procesiji vazmenih svijeća, nego je sjedio u bijeloj stolici.

Počeo je sjediti u papamobilu dok je pozdravljao hodočasnike na Trgu sv. Petra.

30. travnja liječnik mu je rekao da ne hoda.

Svibanj 2022.

Početkom svibnja najavio je da će se podvrgnuti terapijskim injekcijama za koljeno.

Prvi put je (svega dva dana) invalidska kolica koristio u javnosti nakon operacije debelog crijeva u srpnju 2021., ali ih je ovoga svibnja nastavio koristiti i izbjegava stajanje i hodanje.

VEZANI ČLANCI:

Lipanj 2022.

Zbog zdravstvenih razloga odgađa se posjet DR Kongu i Južnom Sudanu (kako se ne bi ugrozila terapija kojoj je podvrgnuto koljeno), a nakon toga objavljeno je da neće predsjedati misom 16. lipnja na Tijelovo opet zbog problema s koljenom.

„Kad ostarite, više ne kontrolirate svoje tijelo. Treba naučiti što činiti, a što ne. Snaga tijela propada i napušta nas, premda naše srce ne prestaje čeznuti. Tada se mora naučiti pročistiti želju: biti strpljiv, odabrati što tražiti od tijela i života. Kad smo stari, ne možemo raditi iste stvari kao kad smo bili mladi: tijelo ima drugi tempo i moramo slušati tijelo i prihvatiti njegove granice. Svi ih imamo. I ja sada moram koristiti štap za hodanje“, komentirao je svoje stanje, a 28. lipnja hodao je sa štapom i rekao je brazilskim biskupima: „Mogao sam hodati tri dana.“

Siječanj 2023.

U intervjuu Associate Pressu kaže kako se njegov divertikulitis vratio, ali da je dobrog zdravlja i „normalan za svoje godine“.

Veljača 2023.

Vatikan je objavio da papa ima „jaku prehladu“. Papa je podijelio svoje govore na dva jutarnja sastanka, umjesto da ih je sam pročitao kao inače.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije