Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otkrivamo što donosi novi zakon o zdravstvu: Taksa na cigarete i alkohol, veća participacija...

Cilj je povećati broj građana koji plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje. Oko milijun građana nije ga ugovorilo
29. lipnja 2018. u 12:36 28 komentara 19241 prikaza
Foto: Davor Puklavec/pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Maksimalan iznos participacije koji plaća pacijent bez dopunskog zdravstvenog osiguranja udvostručit će se s trenutačne dvije na četiri tisuće kuna, ili će se pak u potpunosti delimitirati i uvesti fiksan postotak plaćanja od primjerice 10%.

Dražen Jurković UPUZ-HR: 'Svaki pokušaj privatizacije javnog zdravstva na štetu građana je loše rješenje'

Ovo drugo znači da ako pacijent bez dopunskog završi u bolnici i njegov račun za zdravstvene usluge bude, primjerice, 50.000 kuna, participaciju će u tom slučaju platiti 5000 kuna. Ako pak bude prihvaćen prvi prijedlog, platit će račun 4000 kuna. Trenutačan maksimalan iznos od dvije tisuće kuna, koliko je propisano da najviše može platiti pacijent bez dopunskog zdravstvenog osiguranja, više nije opcija.

Radna skupina pri Ministarstvu zdravlja koja radi na izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju donijela je upravo navedena dva prijedloga kao ključne izmjene, a jasno da će na kraju biti usvojen jedan od tih modela. Koji god to prijedlog u konačnici bio i završio u spomenutom zakonu, cilj mu je isti – povećati broj građana koji imaju, odnosno točnije rečeno koji plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje.

Mirna Šitum MIRNA ŠITUM 'Kad pomislim da bi moja kći nekamo otišla, gotovo da osjetim fizičku bol'

Oko milijun građana, naime, nema ugovoreno dopunsko osiguranje i njih se želi prisiliti da to promijene. Pritom, kako neslužbeno doznajemo, neće poskupjeti polica dopunskog HZZO-a.

– Smisao je motivirati građane izvan sustava dopunskog da uđu u to osiguranje i da zdravstvene ustanove, prije svega bolnice koje su sada u minusu, uprihoduju više, pri čemu se cijena police građanima ne povećava – komentirao je dr. Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu, odakle su već prije izlazili s ovakvim prijedlozima.

Ivan Lovrinović 'Nedopustivo' Lovrinović podržao liječnike u bijelom štrajku: 'Zdravstveni sustav je teško bolestan'

Radna skupina, podsjetimo, osnovana je za izmjene ovog zakona prema modusu kako su rađene izmjene na sjednici Vlade netom prihvaćenog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, i broji 51 člana koji su pozvani da podnesu svoje prijedloge. Promjena u naplati participacije s ciljem rasta osiguranika u dopunskom ključna je zasad promjena koja dolazi otamo. Inače, HZZO osigurava i više od 700 tisuća građana po različitim osnovama na račun državnog proračuna. Te se kategorije oslobođenih plaćanja dopunskog zasigurno neće revidirati jer je to uostalom i politička mina, tako da će s pravom na besplatnu policu dopunskog ostati svi koji to pravo imaju i dosad.

Milan Kujundžić idu na Markov trg Ministar uzvraća liječnicima: Neću dopustiti da se ordinacije nasljeđuju

Izuzev participacije, prema neslužbenim informacijama, izmjene ovog zakona neće liberalizirati tržište obveznog zdravstvenog osiguranja koje ostaje isključivo pod Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Raspravljalo se na radnoj skupini o pojedinim pitanjima poput kontrole bolovanja, ali i o takozvanim preventivnim taksama. Takse su to koje bi bile zapravo dodatan porez na cigarete i alkohol radi preventivnih zdravstvenih mjera, a čija bi cijena mogla biti i udvostručena. Ideja je to koja se također više puta provlačila u javnom prostoru, ali koja, jasno, ima snažan i moćan otpor. No stručna skupina iznijela je kao ideju na stol i takav način sankcioniranja za zdravlje štetnog ponašanja. 

Pogledajte i galeriju: Volite jesti tost? Doznajte zašto je dobar za zdravlje

1 / 6
Topli tost i maslac ili neki drugi namaz mnogima je omiljeni zalogajčić. Ako ste mislili da je samo stvar ukusa u tostiranom kruhu, znajte da ima i svoje prednosti kada je riječ o zdravlju. Evo koje...
Sisak: Uobičajene gužve u čekaonicama pred ordinacijama liječnika opće medicine Liječnici Oko 700 ordinacija od danas radi usporeno: 20 minuta po pacijentu Milan Kujundžić Zadovoljan zakonom Milan Kujundžić: Nema govora o štrajku, to je manji broj liječnika
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • than:

    10% ?!?!?! Nedaj Bože da netko doživi težu prometnu nesreću, a nema dopunsko osiguranje. Može im odmah u bolnici reći da ga ne liječe.

  • yumamic:

    Ostarjela nacija, u svakoj čekaonici po 30-40 umirovljenika, a ne radi nitko, ovo malo otišlo na zapad, tako da drugačije ne ide.

  • grgan41:

    Taksa ?? molim vas da nam prevedete tu rijec na Hrvatski !