Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministar uzvraća liječnicima: Neću dopustiti da se ordinacije nasljeđuju

O tome koliko će liječnika ostati pod domom zdravlja odlučivat će županijska Skupština tako da neće biti nedoumica
23. lipnja 2018. u 19:40 10 komentara 4042 prikaza
Milan Kujundžić
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Obiteljski liječnici u srijedu prosvjeduju na Markovu trgu, a ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić na Vladi će tada predstaviti izmijenjeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Upravo je konačni Nacrt izmjena tog zakona okidač za okupljanje doktora primarne zdravstvene zaštite na prosvjedni skup koji će se održati u srijedu od 12 do 14 sati. Liječnici su pozvali kolege da primaju samo hitne pacijente. Iz Udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite pozvali su liječnike da svakom pacijentu posvete 20 minuta, što će očekivano stvoriti čekanje i red u ordinacijama. U bijeli štrajk iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine pozvali su i studente medicine i pacijente, obitelji i prijatelje, a u pozivu su naveli tri razloga za prosvjed u srijedu.

Ilustracija Bijeli štrajk Od utorka redovi kod obiteljskih liječnika

Nema nasljeđivanja

Zakon koji ministar Kujundžić u srijedu nosi na Vladu, podsjetimo, izbacio je u svojoj konačnoj verziji potpunu privatizaciju primarne, odnosno omogućavanje da svi liječnici na toj razini zdravstvene zaštite otvore svoju ordinaciju, da se ukine trenutačnih 30 posto, koliko ih je obvezno ostati pod kapom doma zdravlja. Nadalje, u konačnoj verziji Zakona “izbrisan” je i članak oko kojeg su se najviše lomila koplja – nasljeđivanje njihovih ordinacija odlaskom u mirovinu. Treći razlog koji stoji u pozivu jest da se mladim liječnicima nakon što diplomiraju fakultetu omogući dobivanje specijalizacije. No, ključna su prva dva razloga oko kojih se u startu činilo da liječnici primarne imaju konsenzus s ministrom zdravstva. Dok se privatizacija i nasljeđivanje praktički već smatralo riješenim, dr. Kujundžić je, da tako kažemo, u fotofinišu najavio da ništa od toga. Prosvjed, štrajk, kako god zvali akciju u srijedu, stoga je posljednji pokušaj pritiska na izmjene Zakona koje se donose, dogovaraju, povlače i kombiniraju već godinu dana. Pritisak je to na koji, kako nam je izjavio ministar zdravstva, neće pristati i zakon u ovoj svojoj konačnoj verziji ide na Vladu.

Dubrovačka bolnica ISTRAŽIVANJE SIGURNOSTI Čak 89 posto medicinskih sestara doživjelo neki oblik nasilja na radnom mjestu

– Ovaj je zakon pravedno rješenje i za liječnike i za pacijente i za zdravstveni sustav. Taj je prosvjed borba za osobne materijalne interese. Izmjenama Zakona liječnici u domovima zdravlja moći će više zaraditi, pet posto više ih može otići u ordinaciju i odluka o tomu više nije u rukama ravnatelja, nego je donosi županijska skupština. Ono što sigurno sa Zakonom ide jest bolja kontrola što je tko napravio, kakvih pregleda i koliko kvalitetno. Dakle, kontrolirat će se izvršenost, kvaliteta i sadržaj posla – komentirao je ministar zdravstva, koji je bez ikakve ograde poručio i da oblik privatizacije nasljeđivanja liječničkih ordinacija nije za naš zdravstveni sustav.

Milan Kujundžić Kujundžić: 'Nema privatnih ordinacija, liječnici neće moći s njima sami raspolagati'

Pojašnjenje “do 25 posto”

Novi zakon, naime, donosi da do 25 posto liječnika primarne treba ostati pod domom zdravlja. Pravnici, ali i iz Udruge poslodavaca u zdravstvu upozorili su da je taj članak zakona nejasan jer navod ”do 25 posto” u praksi može biti i nula i deset posto itd. Ministar Kujundžić na to odgovara da je svaka nedoumica oko tumačenja tog članka riješena time što će postotak (do navedenih 25 posto) koliko liječnika treba ostati pod domom zdravlja odlučivati županijska skupština.

Isto tijelo lokalnih jedinica odlučivat će i u slučajevima kada odlazak u ordinaciju traže specijalnosti, kojih ionako u pojedinim domovima zdravlja ima po jedan poput, primjerice, ljekarni, logopeda, psihijatra u nekom domu zdravlju. Time su stoga riješene posljednje pravne dvojbe oko ovog Zakona koji, nadalje, donosi i nagrađivanje rada liječnika u bolnicama, definiranje obveza u smislu dežurstva vikendom, praznicima i blagdanima na primarnoj razini.

Milan Kujundžić
1 / 6
Dr. Josip Paladino, zadnji radni dan u KBC Zagreb na Rebru
Milan Kujundžić ogorčeni Obiteljski liječnici prijete: Radit ćemo po smjernicama, a to je sporije
Hrvatski Telekom
BUDITE OPREZNI
Istraživanje iz Hrvatske: Ovo su najopasnija ponašanja mladih na internetu o kojima se rijetko priča
Hrvatski Telekom
BUDITE OPREZNI
Istraživanje iz Hrvatske: Ovo su najopasnija ponašanja mladih na internetu o kojima se rijetko priča
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Deleted user:

  ...taj lik, kojega se naziva ministrom zdravstva, prava je katastrofa za hr. zdravstvo. ...nista dobroga nije učinio niti hoće. uništiti će i to što je ostalo od zdravstvene zaštite. ... čovjeku dođe da se upita; za koga on radi. ...ima ... prikaži još!ima li itko osjećaj da on radi za dobro naroda i pacijenata ? ....ili ja griješim?

 • grebza:

  Trebaju prosvjedovati sve dok taj bezkičmeni populista ne ode jer korist od njega je nula.

 • Aedes2017:

  Slučajni ministru ! Pogledaj specijalističke ordinacije na Rebru !!! NEMA neurologa,NEMA reumatologa , NEMA Uz,Mg ni gastro dijagnostičara ! Urgentnu vode specijalistice direktno iz Vinogradske ! Govorite da su pune liste čekanja ? LAŽ !!! Na listama imate dvoje..troje pacijenata ... prikaži još! jer ih više ne možete obraditi na dan..nema liječnika specijalista !!! Zlostavljate najteže bolesnike !SRAMOTA I bijeda !