Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIJEG IZ ZATVORA

Osuđeni diler išetao iz požeške kaznionice

12.01.2009.
u 10:30

Željko Rukavina Moljac (48) u subotu oko 20 sati pobjegao je iz kaznionice u Požegi, potvrđeno je u Ministarstvu pravosuđa. On je tamo bio u poluotvorenom odjelu kaznionice, gdje je izdržavao kaznu od osam i pol godina zatvora zbog droge.

Organizirana potraga
– Da je zatvorenik pobjegao, ustanovljeno je za prozivke u 20 sati. Bio je na prozivci pola sata ranije. Ovo je kaznionica poluotvorenog tipa i bjegovi su mogući jer zatvorenike od slobode dijeli samo žičana ograda, no oni ipak kod nas nisu česti. Nakon što je utvrđeno da je zatvorenik pobjegao, pravosudni policajci, njih 21, osobnim su automobilima organizirali potragu i zatvorili sve izlaze iz Požege. Potraga je proširena i do Vinkovaca, Slavonskog Broda i Kapele – kazala je Ksenija Pavlović, načelnica Odjela tretmana zatvorenika.

U isto vrijeme, dodala je, o svemu je obavještena policija koja je raspisala tjeralicu za cijelo područje RH. O bijegu su izviještene i ostale policijske uprave na području Slavonije.

Željko Rukavina je u poluotvorenu kaznionicu u Požegi premješten prije dva mjeseca. U tom razdoblju, prema riječima načelnice Pavlović, nije pravio veće probleme. Svoju zatvorsku kaznu služio je po različitim zatvorima i kaznionicama – bio je tako u zatvoru u Šibeniku i Osijeku te kaznionicama u Puli i Lipovici.

Odlužio je više od šest godina kazne, a redovita kazna trebala mu je isteći 3. studenoga 2011. I prije se koristio pogodnostima za izlazak na vikende, i to od veljače 2007. te se uvijek na vrijeme vraćao u zatvor. U dva navrata odobren mu je i prekid kazne. Prvi je put to bilo od lipnja do kolovoza 2007., kada je bio na operaciji koljena, koje je, usput budi rečeno, ozlijedio u pokušaju bijega u svibnju 2003.

Tada je, naime, za privođenja istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru pobjegao policajcima, no uhićen je malo nakon što je pobjegao. Drugi mu je put prekid kazne odobren na četiri dana u prosincu 2007., kada je bio na kontrolnom pregledu.

Naljutio ga FBI?
U dva navrata odbijena mu je molba za prekid kazne, a kada je došao u Požegu, ukinute su mu pogodnosti jer je njegov slučaj potpao pod članak 3. Pravilnika o pogodnostima zatvorenika. Riječ je o Pravilniku koji se počeo primjenjivati u sklopu novih antimafijaških mjera, koje je provoditi započeo ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Prema tim napucima, za određene kategorije zatvorenika, odnosno one koji su osuđeni za najteža djela – droga, ubojstva te djela iz područja organiziranog kriminala, uprava za zatvorski sustav, prije nego odobri pogodnosti traži mišljenje Nacionalnoga policijskog ureda.

U Rukavininu slučaju hrvatski FBI je dao negativno mišljenje jer je, po njima, riječ o višestrukom povratniku, odnosno osobi koja je više puta prijavljivana zbog droge. Činjenica da su mu pogodnosti ukinute, Rukavini se očito nije pretjerano svidjela te se odlučio na – bijeg.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije