Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optimistične prognoze

Osnivač BioNTecha: Do kraja ljeta više neće biti potrebna opća zatvaranja

Federal Cross of Merit for Biontech founder
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
1/4
21.03.2021.
u 07:17

Sahin, osnivač njemačke tvrtke BioNTech, smatra da su ti problemi privremeni, da je moguće cijepiti 70 posto Nijemaca do kraja rujna i da virus tada više neće biti toliki problem

Ugur Sahin, osnivač BioNTecha koji je s Pfizerom razvio cjepivo protiv Covid-19, vjeruje da će virus do kraja ljeta biti pod kontrolom u većini europskih država i u SAD-u. Nijemci su sve nestrpljiviji oko restriktivnih mjera uvedenih zbog koronavirusa, a vlade država Europske unije kritizirane su zbog sporog cijepljenja stanovništva i poteškoća u nabavci cjepiva. 

Sahin, osnivač njemačke tvrtke BioNTech, smatra da su ti problemi privremeni, da je moguće cijepiti 70 posto Nijemaca do kraja rujna i da virus tada više neće biti toliki problem.  "U mnogim europskim državama i SAD-u nam do kraja ljeta više neće biti potrebna opća zatvaranja", rekao je za novine Welt am Sonntag. 

"Bit će izbijanja virusa, no ona će biti pozadinski šum. Bit će mutacija, ali nas neće plašiti“. 

Dosad je u Njemačkoj barem jednu dozu cjepiva primilo gotovo 9 posto stanovništva. U Britaniji je jednu dozu primilo više od 50 posto državljana.  Sporo cijepljenje i nastavak restriktivnih mjera u Njemačkoj utječu na popularnost konzervativaca kancelarke Angele Merkel kojima prema anketama pada podrška u godini izbora, prenosi agencija Reuters.

„Mnogi su jednostavno razočarani“, kazao je bavarski konzervativni premijer Markus Sode, potencijalni nasljednik Merkel na parlamentarnim izborima, za novine Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Krivim potezom može se riskirati da ovaj treći val virusa postane trajan“, rekao je u uoči sastanka regionalnih i nacionalnih čelnika u ponedjeljak na kojem će se razgovarati o mjerama protiv covida-19.

„Imamo sredstvo: ručnu kočnicu. Ono se mora strogo primijeniti svugdje u Njemačkoj“, naglasio je Soeder, govoreći o mogućnosti zaustavljanja postepenog ublažavanja mjera protiv koronavirusa.

Ključne riječi

Komentara 16

LU
Ludwik
07:53 21.03.2021.

Naravno da ce se brojke oboljelih od kineske gripe ove godine ili srozati ili će čitavo gospodaratvo staviti pinklec na rame, a bunt nesretnih podzetnika i većeg dijela stanovništva eskalirati u nasilje... Hrvatskoj ostaje nadati se da su liječnici barem malo obrazovaniji od novinara koji ne znaju prevesti niti ovako jednostavan članak... Neznalice koje ne znaju pravilno napisati niti ime bavarskog premijera. "Markus Sode", pišu dnovinari...

SO
Sir Oliver
10:34 21.03.2021.

Markus sigurno nije izjavio "krivim", covjek je obrazovan, za razliku od novinara i sigurno je izjavio pogresnim, a ne krivim.

ZN
znam
08:16 21.03.2021.

Karton cijepljenja 27-godišnje Hanne Rewerts pokazuje da je drugu dozu cjepiva Pfizer dobila 12. siječnja. Saznala je da je bila pozitivna na COVID 19, 18. ožujka na jednom od rutinskih testova koje tjedno radi na poslu (kućni zdravstveni radnik). Izvor: Vaccine Impact

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije