Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVNA REGULATIVA Što donosi izmijenjeni i dopunjeni Zakon o oružju

Osniva se banka 'otisaka' oružja

plus_oruzje_tx.jpg
import
18.10.2005.
u 17:21

Radi usklađivanja našeg s europskim zakonodavstvom prije više od godinu dana osnovana je radna skupina koja radi na izmjenama i dopunama Zakona o oružju. Ovaj tjedan grupa će se sastati u Ministarstvu unutarnjih poslova, koje je nositelj izrade zakona, kako bi se još jednom “pročešljale” predložene izmjene.

Obilježavanje oružja
Jedna od najveći zakonskih novosti svakako je uvođenje digitalizirane baze podataka u kojoj će se naći otisci oružja. Osim otisaka zrna i čahura registriranog oružja, u bazi će biti pohranjeni i otisci zrna i čahura pronađenih nakon počinjenih kaznenih djela koja se još vode kao neriješena. Krajnji je rok, koji je EK propisao osiguravši iz CARDS programa 1,4 milijuna eura za uvođenje sustava, svibanj sljedeće godine. Ostane li do tada ubojstvo zaštitara Drage Renera i Stipe Mušana neriješeno, i čahure pronađene nakon pljačke Fine bit će pohranjene u digitaliziranu bazu podataka. U Centru za kriminalistička vještačenja “Ivan Vučetić”, gdje će se sustav nalaziti, bit će osnovana i posebna jedinica policije koja će se baviti testiranjem i obilježavanjem oružja.

Digitalni sustav
Na saborskim klupama novi bi se zakon u najboljem slučaju mogao naći polovicom prosinca, kazao je načelnik kabineta ministra unutarnjih poslova Dražen Krtanjek:
– Do sada smo morali, nakon što bi bilo počinjeno kazneno djelo, naći potencijalne osumnjičenike da bismo mogli usporediti njihovo oružje s oružjem kojim je počinjeno, na primjer, ubojstvo.

Nakon uvođenja digitalnog sustava mi ćemo već za nekoliko trenutaka imati podatak o kojem je oružju te vlasniku riječ. Ovaj sustav omogućit će nam da imamo “otiske” oružja koji su nužni za identifikaciju. Kao što kod otiska papilarnih linija ne postoje dva jednaka, tako ne postoje ni dva jednaka otiska oružja.

Zakonom će se utvrditi i rok do kojega će svi građani morati donijeti svoje oružje na testiranje kako bi se nakon ispaljenog probnog hica ono našlo u bazi.
U Hrvatskoj je trenutačno registrirano oko 400 tisuća komada vatrenog oružja, što znači da je svaki jedanaesti građanin legalno naoružan.

– Oružje ne mora biti problem ako je pod kontrolom – ističe D. Krtanjek.
Na pitanje hoće li kazne za one koji ilegalno posjeduju oružje biti strože, Krtanjek je odgovorio kako se može očekivati da će biti realnije, što znači strože nego sada.


Novo

1. Balistički otisak
2. Češći sistematski
3. Strože kazne


Strogi liječnički kriteriji

– Očekujemo mišljenje mjerodavnih zdravstvenih institucija o tome mogu li osobe kojima je dijagnosticiran PTSP nositi oružje – kaže Dražen Krtanjek. Zakonom će se propisati stroži kriteriji izdavanja liječničke potvrde nužne za dobivanje dozvole za nošenje i držanje oružja. Najavila je to potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor nakon trostrukog ubojstva u Petrinji što ga je u ožujku ove godine počinio umirovljeni policajac Vlastimir Kihalić. Iako obolio od PTSP-a, on je legalno posjedovao oružje iz kojega je ubio suprugu i njezine dvije prijateljice. Zakonom će najvjerojatnije biti propisani i češći sistematski pregledi osoba koje imaju dozvolu za oružje. Taj je pregled, prema sadašnjem zakonu, obvezan svakih deset godina.


Policija dolazi na poziv

Novim zakonom bit će propisan način predaje ilegalnog oružja. Prema prijedlogu, to će moći učiniti samo osoba koja nazove policiju da dođe po oružje. Uvjet je da je riječ o osobi koja nije pod policijskom paskom te da se protiv nje ne vodi kazneni postupak. – Događalo nam se da na ulici zaustavimo osobu s dosjeom koja je uza se imala ilegalno oružje. On bi tada rekao da je baš pošao u policiju predati ga pa mu zakonski nismo mogli ništa. Isto nam se događalo i kad bismo našli oružje u kući, a vlasnici bi tvrdili da su se baš spremali odnijeti ga u najbližu postaju – kazao je Dražen Krtanjek.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije