Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Migrantska politika

Oslabljenu poziciju Angele Merkel mogao bi dokrajčiti CSU

Angela Merkel
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
01.07.2018.
u 08:49

Mađarski premijer Viktor Orban koji se pozicionirao kao jedan od glavnih političkih neprijatelja Merkel po pitanju migracija odbacio je tvrdnju da je potpisao bilo kakav sporazum i time pokazao koliko je nesigurno ono što je dogovoreno

Politička sudbina Angele Merkel u nedjelju se nalazi u rukama Kršćansko-socijalne unije (CSU) kad vodstvo te bavarske stranke odlučuje hoće li prihvatiti dogovore o migrantima koje je njemačka kancelarka donijela iz Bruxellesa. 

Devet mjeseci nakon izbora na kojima joj je dio glasova oduzela krajnja desnica, oslabljena Merkel bila je primorana obratiti se susjednim članicama Europske unije kako bi riješila sukob sa svojim stranačkim saveznicima koji su se pobunili protiv njezine migrantske politike. 

Čelnik CSU-a, ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, zaprijetio je da će vraćati migrante s bavarske granice, a taj bi potez zasigurno bio uvod u pad vlade. 

Europski čelnici su na summitu u Bruxellesu ovog tjedna sklopili dogovor o podjeli migranata na dobrovoljnoj bazi i stvaranja "kontroliranih centara" unutar EU-a u kojem će se obrađivati zatraženi azili. 

Merkel je odvojeno najavila sporazume sa 16 država EU-a o povratku nekih izbjeglica te je predložila otvaranje prihvatnih centara gdje bi drugi migranti trebali imati ubrzanu obradu azila, što je postroživanje otvorene migrantske politike koju je predstavila 2015. godine. 

Bavarski premijer Markus Soeder, koji se priprema na regionalne izbore u listopadu u kojemu ga očekuje protuimigrantska Alternativa za Njemačku (AfD), preuzeo je zasluge za stvaranje pritiska na kancelarku. 

"Apsolutno ide u pravom smjeru", rekao je Soeder, no dodao kako će i dalje stvarati pritisak kako bi se pojasnili detalji.

Iako većina analitičara očekuje da će Merkel preživjeti sukob s CSU-om, malo je vjerojatno da će to biti posljednji put da će se ta sestrinska stranka njezinih demokršćana distancirati od kancelarke koju smatra precentrističkom za svoje birače. 

Mađarski premijer Viktor Orban koji se pozicionirao kao jedan od glavnih političkih neprijatelja Merkel po pitanju migracija odbacio je tvrdnju da je potpisao bilo kakav sporazum i time pokazao koliko je nesigurno ono što je dogovoreno. 

Iako u dokumentu koje je Merkel dala svojim koalicijskim partnerima stoji kako je Mađarska jedna od 14 država koja je "na političkoj razini" prihvatila primiti neke od migranata koji su prošli kroz europske države na putu do Njemačke, službena Budimpešta to odbacuje

AfD, koji uskoro održava svoj stranački kongres u Bavarskoj u kojoj se u listopadu nada preuzeti glasove CSU-u, pokušava profitirati na toj konfuziji. 

Puno govora o jedinstvu, no bez konkretnih rezultata na EU summitu o migracijama

Angela Merkel
1/6

Komentara 19

DU
Deleted user
10:37 01.07.2018.

Vješticu treba srušiti.

Avatar Observer
Observer
10:12 01.07.2018.

Kakav je to sporazum od kojega se svi ogradjuju ? Tko je migrante pozivao taj ih neka i primi. Ne vjerujem nikome osim Orbanu .

NE
nevjerujženikojalaže
10:07 01.07.2018.

izbace članak kako su se svi dogovorili a potom sami sebe poklope s ovim gdje orban tvrdi da nije ništa potpisao. zaletila se agenda, zaletila..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije