Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transferi migranata

Raspravljali do 5 ujutro: Plenković otkriva što se sve događalo u Bruxellesu

Jean-Claude Juncker u elementu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
29.06.2018.
u 12:47

"Vlada će idući tjedan donijeti i odluku o isplati novih 300 tisuća eura u fond za Afriku. Dosad smo dali tri puta po sto tisuća eura", rekao je Plenković

Iako noćas usvojeni zaključci Europskog vijeća o migracijama govore o uspostavi “kontroliranih centara” u različitim državama članicama EU u koje će se, na dobrovoljnoj osnovi, dakle ovisno o želji samih tih država, transferirati migranti spašeni sa Sredozemnog mora i dovezeni do talijanskih ili drugih luka, hrvatski premijer Andrej Plenković jutros je u Bruxellesu rekao novinarima da u Hrvatskoj takvih “kontroliranih centara” neće biti.

– Nije bilo sinoć nikakvog volontiranja za takve centre. Ne znam uopće odakle  ta informacija. Ja sam proveo tamo dobrih devet sati rasprave i ni u jednom trenutku se o tome nije govorilo. U Hrvatskoj ih uopće neće biti, oni će biti tamo gdje će pristajati brodovi. Dakle, govori se o iskrcavanju ljudi s brodova. A brodovi uglavnom pristaju u Italiji i na Malti – rekao je premijer Plenković na ulasku na nastavak sastanka Europskog vijeća jutros u Bruxellesu.

Noćas je sastanak, podsjetimo, završio tek oko 5 ujutro jer je Italija blokirala već pripremljene zaključke dok se ne napišu novi koji će zadovoljiti želju talijanske vlade da se utvrdi princip prema kojemu migranti koji dođu do Italije nisu samo odgovornost Italije nego zajednička odgovornost svih u EU. Talijanski premijer Giuseppe Conte jutros je tvrdio da je uspio. 

Ima li hrvatska Vlada od jutros osjećaj da dijeli odgovornost za ilegalne migrante koji doplove do Italije, pitali smo Plenkovića.

– Nema u ovakvoj temi osjećaja, ima samo pravo. Jedno je politički pristup. Ta ideja o nekakvom blokiranju zaključaka u osnovi je bila… Kako bih rekao… Formulacija prvog sastanka našeg novog talijanskog kolege. Ni u jednom trenutku nije uopće dolazilo u pitanje hoće li se zaključci usvojiti. Ta vrsta nekakvog medijskog pozicioniranja “dok ja ne dobijem nešto svoje, neću pustiti ostalo” u samoj dvorani nikad nije dolazila u obzir. Dapače, djelovala mi je čak malo neobično, da budem dobar – rekao je Plenković. 

U tekstu usvojenih zaključaka važne su dvije novosti koje predstavljaju zaokret u odnosu na dosadašnju migrantsku politiku EU. Prvo, kreće se u stvaranje “regionalnih platformi za iskrcavanje” ilegalnih migranata izvan EU, vjerojatno u zemljama na sjeveru Afrike, s kojima, međutim, to tek treba dogovoriti. I drugo, a to je ubačeno noćas na talijansko inzistiranje, tzv. su kontrolirani centri – što bi moglo biti drugo ime za razmještaj migranata po kvotama, po različitim državama EU ovisno o njihovoj veličini i ekonomskoj snazi, samo na dobrovoljnoj, ne na obvezujućoj osnovi.

Taj dio zaključaka glasi ovako: “Na teritoriju EU, oni koji su spašeni, sukladno međunarodnom pravu, trebali bi biti zbrinuti zajedničkim naporima transferom u kontrolirane centre uspostavljene u državama članicama, samo na dobrovoljnoj osnovi, gdje bi brzo i sigurno procesuiranje omogućilo, s punom potporom EU, razlučiti između neregularnih migranata, koji će biti vraćeni, i onih kojima je potrebna međunarodna zaštita, na koje će se primijeniti princip solidarnosti. Sve mjere u kontekstu tih kontroliranih centara, uključujući premještanje i preseljenje, bit će na dobrovoljnoj osnovi, bez prejudiciranja dublinske reforme.”

Osim tih dviju najznačajnijih novosti, dogovorena je i isplata druge tranše pomoći za zbrinjavanje izbjeglica u Turskoj, prema sporazumu EU – Turska koji se smatra uspješnim primjerom rješavanja migrantskog pritiska. U prvoj tranši EU je ukupno dala 3 milijarde eura, a druga je vrijedna isto toliko. U prvoj je Hrvatska imala obvezu dati 5,9 milijuna eura, od čega je isplatila već 4 milijuna, a premijer Plenković rekao je da će hrvatska Vlada nastaviti ispunjavati te financijske obveze i u drugoj tranši jer “tu pokazujemo odgovornost za rješavanje ove europske teme”.

– Vlada će idući tjedan donijeti i odluku o isplati novih 300 tisuća eura u fond za Afriku. Dosad smo dali tri puta po sto tisuća eura – dodao je Plenković. Zaklada za Afriku, koju je osnovao EU, također pomaže zadržavanju potencijalnih ekonomskih migranata u njihovim matičnim državama Afrike. 

Plenković o reformi mirovinskog sustava

Premijera Plenkovića upitali smo jutros u Bruxellesu da komentira reakcije javnosti i njegovih koalicijskih partnera na reformu mirovinskog sustava koja je kritizirana kao, praktički, ukidanje drugog mirovinskog stupa.

- Ajmo malo smiriti loptu. Radna skupina je ovo tek, ovo su tek inicijalne informacije koje su išle van da se javnost malo senzibilizira. Cijeli paket ide na vladu u rujnu. Provest će se javno savjetovanje. Ideja ministra bila je da se generira prije svega javna rasprava. Nema govora o tome što čitam da se demontira drugi stup. Dapače, njegov prijedlog ide za tim da se doprinos u drugi stup povećava. Ima puno dezinformacija. Razgovarat ćemo o tome i s koalicijskim partnerima i s cijelom javnošću - rekao je premijer.

Jean-Claude Juncker u elementu
1/10

 

Komentara 25

PR
prajdali100
13:47 29.06.2018.

Plenkoviću ! Nadam se da će ti netko prenijeti što se jutros na tv PINK govorilo o tebi i državi Hrvatskoj.Ukratko, ti si ustaša, Mi smo ustaše, Hrvatska je fašistička tvorevina i klon NDH....takav izliv primitivizma i mržnje odavno nisam vidio.Nešto neviđeno !!! Da podsjetim, ta tv je Vučićevo glasilo koje isključivo radi po njegovom diktatu.Nadam se da ćeš Ti i Kolinda i dalje nastaviti gurati taj ološ u EU." Zaslužuju" to naša " braća" srbi.

MA
malisani
15:27 29.06.2018.

Ništa bez fizičkih barijera i protumjera po uzoru na izraelski model

Avatar vidikurza
vidikurza
13:59 29.06.2018.

Ima nešto novo za Pelješki most?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije