Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Sporazum o migrantima za sada otklonio pritisak na Angelu Merkel

Sporazum koji su u ranim jutarnjim satima u petak postigli čelnici EU-a pomogao je njemačkoj kancelarki čija je vlada dovedena na rub sloma zahtjevima koalicijskog partnera, bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) za oštrijom imigrantskom politikom.
29. lipnja 2018. u 16:54 2 komentara 421 prikaza
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, kako se čini, sporazumom o migrantima u Bruxellesu za sada zadovoljila njene bavarske koalicijske partnere i osigurala privremeni predah svojoj vladi od pritisaka.

Josip Juratović ‘narodu svi isti’ Europa ne može ovisiti o kampanji u Bavarskoj

Sporazum koji su u ranim jutarnjim satima u petak postigli čelnici EU-a pomogao je njemačkoj kancelarki čija je vlada dovedena na rub sloma zahtjevima koalicijskog partnera, bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) za oštrijom imigrantskom politikom.

Prvi znakovi pokazuju da je sporazum, koji je čak i Merkel ocijenila više kao nacrt nego kao iskorak, konzeratvivni CSU nevoljko prihvatio.

Iako niti jedan od njena dva glavna protivnika, čelnik CSU-a i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer i bavarski premijer Markus Soeder, nisu odmah u petak ujutro bili spremni prihvatiti sporazum, pozdravili su ga drugi viši stranački dužnsonici.

"Nešto se u Europi pokrenulo u ispravnom pravcu", rekao je zastupnik Hans Michelbach, napomenuvši da njegova stranka želi surađivati s kancelarkinim demokršćanima. "Savez s CDU-om ima apsolutni prititet", rekao je televiziji ARD.

Seehofer  i Merkel bi trebali raspraviti ishod EU summita u Bruxellesu prije sastanka čelnika CSU-a u nedjelju na kojem će ta stranka donijeti konačnu odluku o prihvaćanju dogovora iz Bruxellesa i odustajanju od prijetnje strožim režimom na bavarskim granicama. 

cjelovito rješenje Merkel više ne vjeruje u dogovor oko izbjeglica ovog tjedna

Ako će CSU ispuniti prijetnju da će na granici odbijati migrante koji su već registrirani u drugim članicama EU-a Merkel bi vjerojatno bila primorana smijeniti Seehofera s mjesta ministra unutarnjh poslova što bi izazvalo gotovo siguran pad tri mjeseca stare njemačke vlade. 

Čelnici 28 država članica EU-a postigli su u petak u ranim jutarnjim satima nakon gotovo cjelonoćne rasprave kompromis oko pitanja migracija, dogovorivši uspostavu zajedničkih centara za obradu zahtjeva za azilom na dobrovoljnoj bazi te ograničavanje kretanja migranata unutar EU-a.

Postignuti kompromis ne uključuje dogovor oko sustava azila, o čemu nema suglasnosti među članicama EU-a, ali predstavlja ključni, iako nepotpuni odgovor na pitanje koje u ovom trenutku najviše dijeli Europsku uniju.

1 / 1
Angela Merkel
berlin Njemačka treba podići minimalnu plaću do 2020. na 9,35 eura - vladina komisija Krizni mini summit Juncker predlaže osnivanje azilantskih centara izvan EU
VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
  • Avatar Oneill
    Oneill:

    U Njemačkoj je slave kao pobjednicu pa sam neznam u čemu je to ona pobjedila dosadašnja politika njena se nevidi u sporazumu pa neka slave neka im bude sretno.Koliko je do sada u EU i kod kuće zla napravila nije ... prikaži još!e shvatljivo da se još politički nosi kako je rekao jedan poznati naučnik to je postala hipi Država.

  • Avatar Ujkan
    Ujkan:

    Baba je gotova. Trebao bi joj netko to napokon reći jer je očigledno nedovoljno inteligentna kako bi sama spoznala tu činjenicu.