Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG ZAKONA O SIGURNOSTI U PROMETU

Osiguravatelji u sporu s MUP-om: Prijete tužbe zbog kutija prve pomoći!?

Prometna nesreća
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
1/2
26.11.2021.
u 14:22

Osiguravatelji upozoravaju da bi zbog MUP-ova odbijanja prijedloga Ministarstva zdravstva odvjetnici, osim onoga tko je izazvao nesreću, mogli zbog neispravnih materijala tužiti i onoga koji je priskočio u pomoć unesrećenom

U aktualnim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama MUP-a je odbio prijedlog Ministarstva zdravstva da se u taj Zakon ugradi i odredba da je vozač dužan prije dolaska ovlaštene osobe pružiti prvu pomoć ozlijeđenoj osobi koristeći valjanu kutiju prve pomoći HRN1112, što je usklađeno s praksom većine članica EU.

U MUP-u navode da bi se prihvaćanjem tog prijedloga onemogućilo pružanje prve pomoći ozlijeđenima ako kutija prve pomoći ne zadovoljava normu HRN1112, što bi u konačnici moglo izravno utjecati na posljedice teških prometnih nesreća s obzirom na to da vozila stranih državljana koja su opremljena kutijama za prvu pomoć njihovih matičnih zemalja ne bi zadovoljavala uvjete za pružanje prve pomoći ozlijeđenima.

Visok rizik od trovanja

No naši sugovornici iz osiguravateljne industrije upozoravaju da MUP miješa kruške i jabuke. Čude se jer MUP kao da nije upoznat s odredbama Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila na cestama koji jasno kaže da se Pravilnik ne odnosi na vozila stranih državljana koja su opremljena kutijama za prvu pomoć njihovih zemalja. Osiguravatelji smatraju da je Ministarstvo zdravstva u pravu jer se u slučaju pružanja prve pomoći nesterilnim sadržajem povećava rizik od inficiranja rana i trovanja krvi što dovodi do dodatnih komplikacija, ali i povećanja troškova liječenja, za što postoji pravni temelj za naknadu štete.

>> VIDEO Neobična prometna pravila u stranim zemljama

– Nepostojanje ili neispravnost sadržaja kutije prve pomoći kojem je prošao rok valjanosti predstavlja nedostatak koji može unesrećene dovesti u opasnost ako se prva pomoć ne pruži pravodobno ili se pruži uz pomoć neispravnog materijala – argumentirali su u Ministarstvu zdravstva svoj prijedlog.

Navode da to sve predstavlja rizik za zdravlje unesrećenih s aspekta sterilnosti proizvoda jer, ako se koriste medicinski proizvodi kojima je istekao rok valjanosti, sterilnost nije osigurana pa je visok rizik od razvoja infekcije ili trovanja krvi.

Bitnija imovina od života?

Naši sugovornici iz osiguravateljne industrije upozoravaju pak i na druge posljedice koje bi moglo imati MUP-ovo odbijanje navedenog prijedloga. Kažu da bi u skoroj budućnosti odvjetnici unesrećenih mogli, osim onog tko je skrivio prometnu nezgodu, tužiti i pružatelja prve pomoći koji je postupio etički i zakonski te pomagao unesrećenom. Tužba će se temeljiti na pružanju prve pomoći s neispravnim sadržajem kutije, koja nije u skladu s hrvatskim normama ili joj je istekao rok sterilnosti.

Osiguravatelji tvrde da će biti primorani eventualnu odgovornost za naknadu štete prebacivati na MUP koji je, smatraju, zauzeo stav da pružanje prve pomoći nesterilnim proizvodima ne predstavlja mogući zdravstveni rizik za unesrećene. S druge strane, dodaju, policija revno nadzire kontinuirano atestiranje ili neimanje vatrogasnih aparata u vozilima iako u većini europskih zemalja za to nema propisane kazne, a kamoli svakogodišnjeg atestiranja aparata. Zaključuju da se MUP očito revnije brine o materijalnoj imovini nego o zdravlju i životu građana, odnosno unesrećenih u prometu.

 

Komentara 11

TO
tomislav10
15:14 26.11.2021.

Oko čega mi raspravljamo... Dakle kad vidiš unesrećene na cesti prvo provjeriš imaš li ispravnu prvu pomoć, ako nemaš ne pomažeš im, ne zaustavljaju možebitno krvarenje već zoveš i čekaš -da unesrećeni iskrvari. Jer i to je bolje nego eventualno trovanje krvi.

PO
poluprovokator
15:04 26.11.2021.

Ma tu foru sa PP aparatima i atestom su izlobirali ti koji se bave PP aparatima i platili da udje u pravilnik. Sad se ovi bore za istu igru sa prvom pomoci. Kod malih plovila su uspjeli i sad takva "propisana" kutija kosta 600kn. Rekli bi ravnozemljasi "pametnom dosta".

MT
makan tahi
14:34 26.11.2021.

dakle, pomogneš nekome a onda te on tuži jer si mu nestručno pomogao, dakle onda ne pomagati jer nismo stručni u tome

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije