Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani kruha Izlagači

Orehnjače, fanjki, krokant, zlevanke zamirisali Koprivnicom

'Koprivnica, 10.10.2010 - Na Danima kruha odrzanim na sredisnjem trgu u Koprivnici odrzana je i misa na otvorenom. Snimio: Marijan Su\\u009Aenj'
Foto: 'Marijan Susy\\u0308enj'
1/4
10.10.2010.
u 14:50

Dan zahvalnosti na plodovima zemlje obilježen je i svetom misom na gradskom trgu, a tisuće posjetitelja uživale su u okusima iz svih županija

Hrvatska u malom sa svim svojim plodovima i tradicijskim jelima skupila se jučer na Zrinskom trgu u Koprivnici, u povodu manifestacije Dani kruha. Na 130 štandova svoja je tradicionalna jela od kruha, voća i povrća izlagalo oko 350 gostiju iz 77 škola iz cijele Hrvatske, pa i škola u Vojvodini i Bosni i Hercegovini.

Kruh hobotnica

– Spremili smo hajdinsku zlevanku, medenjake, pogačice od čvaraka, fanjke i orahove štangice. Jela brzo nestaju s tacni i korpica koje smo izrađivali cijeloga vikenda – rekla nam je Marijana Martan iz OŠ Visoko u Varaždinskoj županiji.

S njom je recepte razmijenila Marija Pendo iz OŠ Slano u Dubrovniku, a raznovrsna jela i okusi osjetili su se cijelom Lijepom našom.

Dan zahvalnosti za plodove zemlje obilježen je i procesijom od crkve sv. Nikole do gradskoga trga, gdje je i služena sveta misa koju je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Svoje su darove u kruhu zahvalnosti k oltaru donijeli gosti, dok su tisuće posjetitelja obilazile štandove kušajući jela iz drugih krajeva.

– Od kruha smo izmijesili hobotnice, ribe, sidra, mornare i sve tipično za naš kraj, što je ljudima ovdje bilo novo i neobično – kazala je Dijana Jurković iz Kostrene.

Izlagači su predstavili i svoje nošnje te ostale proizvode karakteristične za mjesto iz kojega dolaze, pa su tako iz Donjeg Miholjca u Osječkoj županiji donijeli zimnicu, posude za mlijeko, klompe za zimu, stolnjake te kolače gužvare, lincere.

Tradicionalna podravska jela spremile su sve koprivničke osnovne i srednje škole, a u OŠ Đuro Ester ispekli su orehnjače, makovnjače i pogače.

Škripavac i slanina

Gosti iz Like su sirom škripavcem, slaninom i kajmakom privukli mnoštvo gladnih usta, a učenice iz Splita odjevene u mornarke opisale su nam svoja jela.

– Tu je soparnik od blitve i luka pa krokant od topljene karamele i koruška pogača od rajčice, slane srdele i luka. Podravci kažu da im godi naša hrana – rekle su Ana i Ivona. Gosti iz Županje ispred svog su štanda napravili cijeli vrt s povrćem, a učenice su šarale tikve. Do popodnevnih se sati uživalo u miješenju kruha, mirisima, okusima i druženju.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije