Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NORMALIZIRANJE ODNOSA

Orban stiže u Zagreb, Mađarska povukla blokadu za OECD

Viktor Orban i Andrej Plenković
Foto: Reuters/Pixsell
17.11.2018.
u 06:56

Na posljednjem kongresu EPP-a u Helsinkiju Plenković i Orban nasamo su razgovarali više od sat vremena

Mađarski premijer Viktor Orban doći će u Hrvatsku početkom prosinca. Istodobno, Mađarska je povukla blokadu hrvatskog pristupa Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koja je bila na snazi zbog nezadovoljstva Budimpešte odnosom prema MOL-u i njezinu šefu Zsoltu Hernadiju.

Po te dvije točke da se zaključiti da se normaliziraju politički odnosi između dviju država. Koji su bili prilično narušeni prvo zbog MOL-a a potom i zbog migrantske krize u vrijeme Vlade Zorana Milanovića pa je došlo i do gotovo potpunog zastoja u odnosima između dviju vlada.

Viktor Orban i Andrej Plenković
1/10

Surađuje i predsjednica

Orban će, doznaje se, sudjelovati na summitu Srednjoeuropske inicijative (SEI) na kraju predsjedanja RH koji će se održati 1. i 2. prosinca u Zagrebu. Riječ je o regionalnom forumu za političku, gospodarsku i kulturnu suradnju koji okuplja 18 članica, od Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Mađarske, Poljske... do Makedonije, Albanije, Ukrajine, Bjelorusije...

Iako je riječ o summitu na kojem će sudjelovati i drugi čelnici vlada ili država, Orbanov dolazak ima posebnu dimenziju. Iako mađarski premijer svakog ljeta boravi na Jadranu, a i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović cijelo vrijeme vrlo intenzivno surađuje sa svojim mađarskim kolegom, ali i s Orbanom, službenih posjeta Hrvatskoj nije bilo od 2011.

Da se nešto pokreće u odnosima s tom državom, koja nam je posebice tijekom pregovora Hrvatske s EU bila jaka saveznica, dalo se naslutiti već rano u mandatu Andreja Plenkovića. Inače, njegovi odnosi s mađarskim kolegom su cijelo vrijeme vrlo korektni, posebice u sklopu Europske pučke stranke.

Upravo su na posljednjem kongresu EPP-a u Helsinkiju dvojica premijera nasamo razgovarala više od sat vremena. Da su odnosi korektni, vidjelo se i u neformalnom susretu ljetos kad su – za vrijeme godišnjeg odmora – popili kavu u Opatiji. Također, zna se da će na summitu Plenković i Orban imati bilateralni sastanak.

Odluka Mađarske da više ne blokira hrvatski pristup OECD-u, koju je u današnjem intervjuu za Večernji list otkrila ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, dolazi više od godinu dana nakon što je iz Budimpešte dano crveno svjetlo na hrvatsko članstvo u toj organizaciji koja okuplja najbogatije države svijeta. Mađarska je tada kao razlog blokade navela odnos prema MOL-u i njegovu šefu Zsoltu Hernadiju. Nakon toga, Hrvatska je pokrenula diplomatsku inicijativu, i preko OECD-a te Europske komisije, ali bilateralno, da se blokada ukloni.

Unatoč tomu što je Mađarska sada dala zeleno svjetlo, Hrvatska se neće moći pridružiti OECD-u dok svoje rezerve ne ukloni i Slovenija, koja pak navodi da je razlog blokade to što Hrvatska ne primjenjuje arbitražne odluke.

Gubitak još jedne arbitraže?

Uza sve to, pred Hrvatskom je još vrlo realna opasnost da će – nakon što je glatko izgubila arbitražu s MOL-om u Švicarskoj – isto doživjeti i u arbitražnom postupku koji se vodi u Washingtonu, što bi opet značilo višemilijunske gubitke. 

VIDEO Pogledajte sukob Andreja Plenkovića i Kreše Beljaka u Saboru

Komentara 116

DU
Deleted user
08:12 17.11.2018.

Mađarska je prirodni saveznik, za razliku od Srbije i Italije.

PP
pp
12:24 17.11.2018.

Orban voli Hrvatsku. Samo to naši yugo ljevičarski mediji ne prenose. Pogledajte na YouTubeu što je rekao na pogrebu predsjednika Tuđmana, što je rekao povodom ulaska Hrvatske u EU i kako se Mađarska postavila. Ljetuje u Hrvatskoj i tu se zaljubio u ženu, navijao je za hrvatsku reprezentaciju u Rusiji...s Mađarskom možemo i trebamo imati prijateljske odnose. A da smo pametni gradili bi strateško savezništvo i čuvali si leđa u EU. Naravno bez ikakvog kompromitiranja hrvatskih nacionalnih interesa. Croatia First.

PP
pp
12:26 17.11.2018.

Opet bedasti yugo ljevičari trolaju bezveze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije