Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U stanu S. Zeljko našli kuvertu s dnevnicom za S. Goldsteina

USKOK traži da se Sauchi oduzme oko 300.000 kuna, a Sandri Zeljko oko 650.000 kuna nepripadajuće imovinske koristi.
13. prosinca 2017. u 18:39 65 komentara 34391 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Kada je policija pokucala na vrata Sandre Zeljko, žene koje je radila u uredima nekolicine hrvatskih premijera, te je, kako sada tvrdi USKOK, trojicu od njih – Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića – u srcu Vlade i potkradala a da oni to nisu primijetili, našla je i neke dokaze koji pobijaju navode njezine obrane. A jedan od tih dokaza je i plava kuverta na kojoj je bilo ispisano ime Slavka Goldsteina, jednog od savjetnika premijera Zorana Milanovića.

Tomislav Saucha Otkrio iskustvo Saucha progovorio o boravku u zatvoru i upozorio na loše uvjete

Našli i isplatnicu

Osim što je na kuverti bilo napisano Goldsteinovo ime, na njoj su bili i podaci o 630 eura, a nađena je i pripadajuća isplatnica na kojoj je naznačen broj putnog naloga izdan za službeni put na koji, kako se kasnije ispostavilo, Goldstein nikada nije otputovao. To je bio samo jedan od 30 putnih naloga koji je glasio na Goldsteinovo ime, a koji su, prema navodima USKOK-ove optužnice, Sandra Zeljko i Tomislav Saucha, bivši predstojnik Milanovićeva ureda, krivotvorili. Motiv za to bio im je isključivo financijski jer su krivotvorenjem putnih naloga, njih ukupno 125, tvrdi se u optužnici, dolazili do novca koji su međusobno dijelili. Saucha, nekada blizak Milanovićev suradnik i zastupnik SDP-a, nakon izbijanja afere Dnevnice kraće je vrijeme proveo u Remetincu, a nakon izlaska iz zagrebačkog zatvora na kraju grada odlučio je promijeniti stranačke boje. Nominalno nezavisni zastupnik, Saucha je svojom rukom doslovno spasio fotelju Zdravka Marića, ministra financija, postavši tako bitan, ako ne i najbitniji, faktor opstojnosti krhke HDZ-ove većine u Saboru.

Spasio si saborsku fotelju

Spasio je tako Saucha i svoju saborsku fotelju te plaću od 13.800 kuna, koju sigurno ne bi imao da je došlo do prijevremenih izbora, a HDZ mu se za lojalnost i poslušnost odužio imenovavši ga u saborski Odbor za zakonodavstvo, i to samo dan prije no što je USKOK protiv njega i Sandre Zeljko podignuo optužnice u aferi Dnevnice. Paradoks činjenice da čovjek optužen za krađu u srcu Vlade sada sjedi u saborskom odboru koji se bavi zakonima, očito nitko od političke elite ne vidi. Jer svatko je nevin dok mu sud ne dokaže drukčije, pa to vrijedi i za političkog trgovca Tomislava Sauchu, koji niječe USKOK-ove optužbe.

Krešo Beljak EPP u akciji Beljak: Mogu biti dosljedan ili biti Saucha, a ja nisam on

– Nisam Sandri Zeljko nalagao izradu putnih naloga niti sam ih potpisivao. Nisam znao ni da su ti putni nalozi izrađeni, niti da su po njima isplaćene akontacije dnevnica. Nisam primao novac na ime isplaćenih akontacija dnevnica, a taj novac nisam dijelio sa Sandrom Zeljkom – branio se Saucha u istrazi.

No USKOK tvrdi da su on i Sandra Zeljko krivotvorili ukupno 125 putnih naloga te zajedno “zaradili” 590.098 kuna, koje su međusobno podijelili. Prema USKOK-u, tom diobom Sauchi je pripalo oko 300.000 kuna, za koje USKOK traži da mu ih se oduzme. Sandra Zeljko je, prema USKOK-u, “zaradila” više novca od Sauche jer je s krivotvorenjem putnih naloga nastavila i nakon njegova odlaska iz Vlade, odnosno i za vrijeme premijera Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića. Terete je da je sama krivotvorila još 66 putnih naloga, i to tako što je na njih potpisivala tadašnje predstojnike ureda premijera Nevena Zelića i Davora Božinovića. Stoga USKOK traži da se njoj oduzme oko 650.000 kuna nepripadajuće imovinske koristi. Ona se branila da je putne naloge izrađivala po nalogu Tomislava Sauche.

Davao joj upute?

– Saucha mi je davao upute o službenim putovanjima, osobama koje idu na njih, odredištima i trajanju putovanja. Te sam bilješke zapisivala u svoje rokovnike i na razne papire, a tim sam podacima popunjavala putne naloge. Kada bi mi ih Saucha potpisao, dostavljala sam ih deviznoj blagajni Vlade ili Sabora. Oni bi mi dostavili akontaciju u kuvertama, a ja sam te kuverte predavala Sauchi. Nikakav novac nisam uzimala niti ga s njim dijelila – branila se Sandra Zeljko.

Policija je u pretragama njezina stana našla i bilješke koje je vodila, koje se poklapaju s velikim brojem spornih putnih naloga obuhvaćenih optužnicom. Grafološkim vještačenjima, koje Sauchina obrana osporava, utvrđeno je da je vrlo vjerojatno on potpisnik spornih naloga. 

Pogledajte i galeriju: Carina zaplijenila srpski avion kojim su Mateo i Isabela Kovačić došli u Zagreb

1 / 9
Carina zaplijenila srpski avion kojim su Mateo i Isabela Kovačić došli u Zagreb

Tomislav Saucha SPORNO RJEŠENJE USKOK o slučaju Saucha: Ovo je prvi put da se tako nešto dogodilo... Tomislav Saucha Bivši SDP-ovac Tomislav Saucha ulazi u Klub zastupnika HNS-a? Tomislav Saucha PROCESNI RAZLOZI Šutanje slučajem Saucha - zbog procedure ‘papiri’ opet vraćeni istom sucu
Viralni recept
Recept za pečeni krumpir 'srušio' internet: Ova metoda i začini spoj su koji čine savršenstvo
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  Samo u Hrvatskoj se lopovi i kriminalci etiketiraju po stranačkoj ili ideološkoj pripadnosti i automatski su abolirani od skupine kojoj pripadaju. To nema nigdje. Ovo je društvo stvarno postalo dekadentno, što će reći pokvareno iz dna kace.

 • Deleted user:

  ...sve sama bagra.

 • tracy:

  malo je drzava u svijetu gdje rezim vara kroz politiku svoje gradjane, ovo je zbilja bez komentara