Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPP u akciji

Beljak: Mogu biti dosljedan ili biti Saucha, a ja nisam on

Krešo Beljak
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/5
11.05.2017.
u 07:03

Plenković je tražio pomoć vrha Europske pučke stranke (EPP) u pridobivanju HSS-a za novu parlamentarnu većinu u Hrvatskoj

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković tražio je pomoć vrha Europske pučke stranke (EPP) u pridobivanju HSS-a za novu parlamentarnu većinu, a lideri EPP-a razgovarali su s predsjednikom HSS-a Krešom Beljakom i prenijeli mu mišljenje da bi bilo najlogičnije da dvije hrvatske članice europskih pučana formiraju novu Vladu zajedno. Potvrdila su to za Večernji list dva različita izvora, a i sam Beljak kaže da je razgovarao s “najvišim ljudima iz EPP-a”. – Razgovarali smo, pitali su me za mišljenje, rekli mi svoje. Ali nije bilo nikakva nagovaranja ni obvezivanja – kaže Beljak, koji ipak ostavlja dojam da nije impresioniran pozivom iz Bruxellesa.

– Pitam se samo gdje je bila briga europskih pučana za HSS prije nekoliko godina, kad je HSS bio na strani HDZ-a, pa je skoro bankrotirao jer je HDZ nepostojećoj stranci, HSP-u Ante Starčevića, dao da participira s triput više mjesta nego HSS. Kako to da onda nitko iz EPP-a nije lobirao za interese sestrinske stranke HSS-a – pita se Beljak. Šef HSS-a na Plenkovićevu poruku vrhu HDZ-a da im je HSS najpoželjniji partner nakon lokalnih izbora za novu većinu odgovorio je vrlo rezolutno.

– Preda mnom su dvije opcije, ili ću ostati dosljedan ili ću biti Tomislav Saucha, a ja Saucha nisam! – rekao je Beljak. Poručio je da je HDZ svaku mogućnost koalicije s HSS-om uništio uoči lokalnih izbora kada je HSS-ove saborske zastupnike doslovno “otkantao” da u pojedinim lokalnim sredinama zajedno izađu na izbore.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Vrh EPP-a može lobirati, uključivati se savjetima, a utjecaj koji takvim ponašanjem može imati na formiranje parlamentarne većine u Hrvatskoj ovisi o tome kako ih tko doživljava. Andrej Plenković doživljava ih vrlo ozbiljno i, za razliku od bivšeg šefa HDZ-a Karamarka koji je katkad otvoreno ignorirao poruke upućene iz EPP-a, želi imati konstruktivan odnos s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom. No Beljak Daula i ostale EPP-ovce ne doživljava tako ozbiljno i ostavlja dojam da je skloniji ignorirati ih. Plenković je razgovarao s Daulom prije desetak dana, na skupu pučana uoči summita o Brexitu u Bruxellesu i jedan izvor tvrdi da je tada zamolio Daula za pomoć oko pridobivanja HSS-a u novu parlamentarnu većinu. Daul je pristao pomoći.

– Iz perspektive EPP-a, naravno da je najlogičnije da u hrvatskoj Vladi sudjeluju dvije stranke koje pripadaju EPP-u, HDZ i HSS – kaže jedan sugovornik upućen u razmišljanja u EPP-u u Bruxellesu. No, dodaje, takav scenarij je najlogičniji pod uvjetom da u HSS-u “imate s kime razgovarati”. Beljak je, međutim, oprezan prema nagovaranjima iz EPP-a da ide s HDZ-om. Svojedobno je pokojni predsjednik EPP-a Wilfried Martens, na sličan način kao što Plenković sada želi da to čini i Daul, molio pokojnog predsjednika HSS-a Josipa Friščića da uđe u koaliciju s HDZ-om i Ivom Sanaderom nakon izbora 2007.

– HSS je tada bio izuzetno korektan partner HDZ-u, ali gdje je bila EPP-ova briga za HSS kasnije – kaže Beljak.

Komentara 42

BO
boristomic
07:16 11.05.2017.

Uništiti će HSS najstariju političku stranku u hrvata, već je jednom pao na koljena mislim da ovaj put će skroz nestat s političke scene, bolje mu je da s svojih 5 mandata podrži vladu preuze koje ministarstvo i potpredsjednika sabora i pokaže da može voditi državu jer ova neprirodna koalicija s SDP-om nigdje ih ne vodi i neće više nikad dobit ovoliko mandata.

Avatar southman
southman
07:14 11.05.2017.

Sve predsjednici stranaka na svijetu se bore da u političkoj borbi dođu na vlast, jedino se Beljak bori da mu stranka nestane. Naprijed Krešo, na dobrom si putu !

09
09051972
07:10 11.05.2017.

Sitni lopovčiću. Bolje ti je da šutiš. Ako možda imaš. Trebao bi mp3 za auto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije