Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA VOJSKA

Opremljeni poput američkih vojnika

13.04.2009.
u 20:37

Bolja pancirka i balistička zaštita vozila svakako su među najvažnijim poboljšanjima opreme za mirovne misije u posljednjih nekoliko godina, no ona je unaprijeđena u gotovo svim područjima, većinom prema prijedlozima vojnika s terena. Odora je sada udobnija, džepovi su bolje raspoređeni i otvaraju se “na čičak”, a ne više na dugmad, pa je sad puno lakše vaditi stvari iz njih.

Bolja pancirka
Otpornost na habanje i trganje otprije nekoliko godina ne može se ni usporediti s današnjom. Opisuju nam tako dva vojna policajca, natporučnik Zdravko Čavlović i narednik Kristian Družeta, osobna iskustva s opremom.

Oni su možda i najpozvaniji za takvu usporedbu, jer su obojica bili po dva puta u Afganistanu, prvi put prije dvije godine, a iz druge su se misije tek vratili u ožujku. U te dvije godine, kažu, kvaliteta se opreme znatno poboljšala.

– Prvi put kada smo išli u Afganistan nosili smo pancirku M-120, a sada imamo noviju verziju M-200, koja osim tijela štiti i ruke do laktova. Osim toga, na nju se stavljaju pretinci koji su posebno prilagođeni za spremnike za pušku Heckler&Koch G36, pa ih je lakše izvaditi kad zatrebaju. Zaštita vojnika pojačana je i time što se umjesto kacige BK-580 sada rabi BK-620, koja je bolja – navodi Zdravko Čavlović.

Balističke naočale
Umjesto strojnice ero i puške FN FAL, koje su njihovi prethodnici naizmjence upotrebljavali ovisno o zadaći koju su imali, vojni policajci danas nose samo pušku Heckler&Koch G36, koja je pogodna za sve namjene. Mnogo im znači i to što se promjene uvode prema njihovim prijedlozima.

– Sve što smo rekli da ne valja s opremom popravljeno je pa se sada može reći da smo korak ispred država istočne Europe, a u rangu sa zapadnim zemljama. Amerikanci su ispred nas u posebnim dodacima i sofisticiranijoj tehnici, ali kad je riječ o prosječnoj opremi, tu smo podjednaki – kaže Družeta.

Unatoč znatnu napretku, kažu kako su nužna neprestana poboljšanja, pa 
u opremi nedostaju balističke naočale koje štite oči od krhotina, a u američkoj su vojsci, primjerice, obvezne.

S obzirom na dosadašnja iskustva, ističu, i to će se vjerojatno promijeniti.


Veća kvaliteta, lakši kompleti

Zbog kvalitetnije odore vojnici danas nose manje kompleta u misiju, pa se smanjuje težina opreme koju nose. Vojni policajci također više ne nose pušku i strojnicu, nego samo jednu jurišnu pušku, što također smanjuje težinu opreme.


Hrvatska je odora tražena roba

Hrvatski vojnici u misiji ISAF mogli bi dodatno zaraditi. Među njihovim kolegama iz drugih zemalja, naime, dovoljno je onih koji bi suhim zlatom platili dijelove naše opreme, pogotovu odore. – Naša je odora pravi hit u Afganistanu, vojnici iz drugih zemalja čak su pitali i gdje bi je mogli kupiti – kaže Družeta, no dodaje kako, dakako, nijedan dio opreme nije na prodaju.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije