Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dogovorili šest točaka za bijeg iz dužničke krize

Blokirani i „utjerivači dugova“ sklopili su danas, nakon mučnih godina loše komunikacije o dosadašnjem modelu naplate, sporazum kojim usuglašavaju stavove o načinu naplate dugovanja i poštivanju etičkih normi u tom procesu
12. ožujka 2019. u 22:08 18 komentara 14849 prikaza
Blokirani i HUAN potpisali ugovor o suradnji
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Nezadovoljstvo angažmanom države u rješavanju ovršne krize uspjelo je, uz brojna zla, donijeti i prvo dobro: za zajednički stol dovelo je predstavnike blokiranih i agencije za naplatu potraživanja koji su počeli sami regulirati ono što država nije!     

Blokirani ZA DUG DO 20.000 KUNA VIDEO Kako u osobni bankrot: 81 tisuća građana dobilo poziv Fine za jednostavni stečaj

“Primili na znanje”

Udruga Blokirani i HUAN, Hrvatska udruga agencija za naplatu potraživanja, nakon jednomjesečnih pregovora sklopili su sporazum kojim definiraju pošteniju naplatu: uključuje reprogram i obročnu otplatu duga uz otpis zateznih kamata i troškova te dijela glavnice, potenciranje dogovora bez ovrhe i suda sve dok ne prijeti zastara, uljuđenu komunikaciju s dužnicima koja će isključiti opetovano uznemiravanje pozivima, izdavanje pisane potvrde po otplati duga te periodične sastanke kako bi rješavali tekuće probleme.

Ovo je uistinu bitan pomak u humanizaciji naplate dugovanja, no najvažnija poruka koju su uputili Vladi i ministru pravosuđa je to da se obje uključene strane, i vjerovnici i dužnici, protive nacrtu novog Ovršnog zakona koji bi, prema prethodnim najavama, u petak trebao biti upućen na Vladu. Protiv ovakvog Ovršnog zakona su i Hrvatska javnobilježnička komora, s kojom su Blokirani također otvorili pregovore, Hrvatska odvjetnička komora, ali i predstavnici ostalih vjerovnika. Ukratko, više-manje svi osim Fine, iako i ona ima prigovora. Čuju li to nadležni? Sudeći prema jučerašnjem “očitovanju” na primjedbe koje su primili u e-savjetovanju, na koje su mahom stavili samo tri riječi objašnjenja: “primljeno na znanje”, gluhi su i slijepi. Odgovora nema ni na naš upit o tome što će od prigovora i na koji način uvrstiti u nacrt zakona. Prilično je to površan pristup ovršnom postupku, tempiranoj bombi “kazetnog” tipa kojoj svako toliko eksplodira neka kazeta. Zadnja je bila pad “Škibolina” zakona na Sudu Europske unije, nakon čega prijeti novi val ovrha, privremeno zaustavljenih sudskim procesima dužnika koji su se pozivali na Zakon o ništetnosti.

Zagreb: Gradonačelnik Milan Bandić otvorio ambulantu obiteljske medicine u Buzinu Lista za oprost Bandić: Ne zafrkavajte gradonačelnika, platite dug

– Novi Ovršni zakon pogoršat će trenutačnu situaciju jer će uvođenje sudova na predloženi način drastično oduljiti ovršni postupak i zakrčiti sudove. To na kraju dovodi do povećanja zateznih kamata i troškova koje plaćaju dužnici – komentira predsjednik HUAN-a Matija Arapović. Poziva dužnike čija su potraživanja otkupile agencije da im se izravno jave kako bi pokušali izvansudski dogovoriti otplatu, u skladu s parametrima iz sporazuma s Blokiranima. Pozdravlja i najavljenu dodatnu legislativu koja bi konačno detaljno regulirala rad agencija.

Nastavak pregovora

– Sporazum definira početak dijaloga kako bismo vidjeli što muči drugu stranu, u ovom slučaju Blokirane, da to predočimo našim članovima i pokušamo naći dobro rješenje, kao i da zajedno kažemo da je novi Ovršni zakon u ovoj formi loš i da ga ne prihvaćamo – poručio je Arapović na predstavljanju sporazuma medijima. Predsjednica Blokiranih Miriam Kervatin istaknula je da su odlučili sami krenuti u dogovore sa svim dionicima dužničko-ovršne krize, nakon što razgovori s predstavnicima države o poboljšanju ovršnog postupka nisu urodili plodom.

– Uvijek se završi na štetu građana. Proaktivno smo krenuli u pregovore s faktorima u zemlji koji sudjeluju u kreiranju ili održavanju dužničke krize, kako bi se ostvarila mogućnost otpisa svega što je neopravdano, pa i nezakonito i tako blokiranim građanima omogućio izlazak iz dužničke krize. I dalje ćemo pregovarati s HUAN-om i eventualne incidente svesti na minimum – ističe Kervatin te, nakon otvaranja razgovora s javnim bilježnicima, najavljuje da će kontaktirati Hrvatsku udrugu banaka i Hrvatsku odvjetničku komoru.

– Ako se svi složimo i kažemo Vladi da ovakav Ovršni zakon ne smije proći, vjerujem da ćemo uspjeti – uvjerena je Mirjam Kervatin.

VIDEO Kako u osobni bankrot

Šest točaka

1. Ni HUAN ni Blokirani ne podržavaju nacrt novog Ovršnog zakona
2. Dogovoren je novi način komuniciranja, bez suvišnog uznemiravanja
3. Potencira se reprogram uz otpis kamata, troškova pa i dijela glavnice
4. Ide se na izvansudsku nagodbu bez ovrha, sve dok ne prijeti zastara
5. Po namirenju duga, na zahtjev se daje pisana potvrda o otplati
6. Dogovoreni su periodični sastanci HUAN-a i Blokiranih

 

Od jutra gužve na naplatnoj postaji Lučko u oba smjera
kolona prema moru na Bregani
Nesvakidašnji potez muškarca u gužvi mnoge iznenadio: 'Njemu će biti super', 'Svaka čast'
One Minute Sculptures
Cijenjeni umjetnik
Erwin Wurm u Laubi: Budite dio uzbudljivog umjetničkog događaja u Zagrebu
  • @bserver:

    od Vlade pomoći nit je bilo, nit će biti. Građani se trebaju udružiti i iznaći moguća rješenja svih problema, mimo državnih tijela koja samo obećavaju a nikada ništa ne rješavaju. Kako stvari stoje, državni aparat je postao sam sebi svrha i ničemu ne služi.

  • kokolo41:

    Te iste dugove,koje su banke prodale tim agencijama,po toj istoj cijeni su mogli ponuditi i dužnicima.A zašto nisu? Jer ti koji sjede u nadzornim odborima banaka ne mogu ,skupa sa javnim bilježnicima,legalno kamatariti ljude dok je dug u banci.Daj si ... prikaži još! provjerite tko su vlasnici tih agencija.I sad bi netko trebao povjerovati da če se ti isti odreči svog profita? Ova vijest je poput one iz reklame za milku "a onda je svizac umotao čokoladu..."

  • stefj:

    Ovo je neka vijest koja ima smisla, nešto je napravljeno. A ne tamo neki anonimus koji odbija financirati komemoraciju u Austriji, a da ju niti nitko nije tražio... Kada bi maknuli ideologiju s naslovnica, možda bi ova zemlja i imala ... prikaži još! neku budućnost. No oporba i mediji stalno nameću te teme, očito ne znaju ništa drugo... Po meni bi glavna vijest trebala biti Uljanik i idioti koji žele ubaciti još koju milijardu eura u njega...