Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kako je ministar uprave Kuščević peradarnik pretvorio u luksuznu vilu

“Gospodarski objekt”, kako ga je Kuščević još u studenome 2016. vodio u imovinskoj kartici, u listopadu 2017. postao je “kuća s okućnicom” iste vrijednosti – 200.000 kn
20. lipnja 2019. u 20:33 118 komentara 8985 prikaza
Ministar Lovro Kuščević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/14

Zasad je najvažnije da je ministar uprave Lovro Kuščević zahvalan novinarima na svemu što su proteklih dana otkrili o njegovoj privatnoj imovini i da njemu nakon svega nije “ni najmanje neugodno” jer “Bogu hvala, imam puno nekretnina. Tko će to pratiti”. Dakako, sad bi se građani mogli pitati kakvu to poruku šalje i koga to imamo za ministra u tako važnom resoru u kojem se očekuju najveće reforme ako mu takav problem predstavlja administrativna briga o sedam vlastitih nekretnina.

Ministar Lovro Kuščević ISHODIO SVE DOZVOLE Kuščević ima još jednu kuću na Braču, preko puta one koja nije bila u katastru

Ali takav bi zaključak bio zlonamjeran jer, tko god je imao prigodu razgovarati s ministrom, ne može mu osporiti kapacitete za bavljenje puno složenijim i raznovrsnijim poslovima. Druga je stvar što je doveo u pitanje svoju vjerodostojnost jer je na svečanom puštanju u rad portala Katastar.hr proteklog tjedna rekao: “Vjerujem da će portal pomoći u ubrzavanju investicija i podizanju investicijske klime, transparentnosti i sigurnosti podataka u Hrvatskoj.” Njemu nije pomoglo. Zbog otkrića novinara Telegrama mogao bi prekršajno odgovarati jer svoje dvije kuće nije prijavio u katastar, pri čemu s jednom kasni već 11 godina. Baš kao po onoj da su u postolara najgore cipele. Ali to je najmanji problem. Propust je skrenuo pozornost na ministrovu imovinsku karticu i propitivanja kako je sve to stekao.

Vila ministra Kuščevića na Braču - na oglasu na Booking.com-u RASPRODANI TERMINI Nije pašnjak: Ovo je velebna kuća ministra Kuščevića na Braču

“Reciklaže lažnih priča”

Ministar je jučer istaknuo: “Radi se o podmetanjima, starim i recikliranim lažnim pričama kojima se i prije 10 godina pokušavalo uništiti mene i ukaljati moj rad. Nadležne institucije su i ranijih godina sve provjeravale i utvrdile kako je rađeno sukladno zakonskim odredbama.” Ako je to točno, ministar nema razloga izbjegavati novinarska pitanja.

Prva Kuščevićeva javno dostupna imovinska kartica objavljena je u lipnju 2011. kad je prijavio imovinu vrijednu 8,5 milijuna kuna. Pri tomu je napisao da je sve stekao od plaće, samostalne djelatnosti, prodajom imovine i kreditom. Kuščević nema potrebu o tomu se očitovati jer, kaže, sve je evidentirano u imovinskim karticama.

 | Autor : VL Foto: VL

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Splitu 1999., potom je radio kao voditelj prodaje, pa od 2002. do 2005. bio je direktor tvrtke Kuščević d.o.o. u kojoj je na godišnjoj razini imao plaću od 70.000 kuna. Od 2005. do siječnja 2016. bio je u tri mandata načelnik općine Nerežišće na godišnjoj plaći od oko 130.000 kuna te je 2011. prijavio i prihode od imovine od 180.000 kuna, vjerojatno od turističkog iznajmljivanja.

S tim da ne znamo od kada ima taj dodatni prihod i koliki je bio ranijih godina. Čak i desetogodišnji takav prihod, s načelničkom plaćom, ne pokriva ni tri milijuna kuna. S tim da su on, nezaposlena supruga i od 2007./2008. dvoje djece imali i troškove života. Kuščević je 2010. podigao kredit od milijun kuna na pet godina pa je mjesečna rata otplate mogla biti 19.000 kuna. Enigma je kako je to Kuščević otplaćivao.

 | Autor : VL Foto: VL

Kuščević nema ušteđevine

U karticama nema evidentiranu ušteđevinu (a ni druge pokretnine) veću od 30.000 kuna, a u vrijeme otplate kredita od 2012. do 2014. ni prihode od turizma. Moguće je da je zbog otplate kredita prodao voćnjak (70.000 kn) i poslovni prostor u Supetru (milijun kn) jer su u kolovozu 2013. još bili u kartici, a u travnju 2014. ih više nema.

U siječnju 2016. građevinsko zemljište do tada vrijedno 200.000 kuna sada piše da vrijedi 750.000 kuna. I još je dodao voćnjak vrijedan 100.000 kuna i “gospodarski objekt” od 60 metara četvornih procijenjen na 200.000 kuna. To je i u studenome 2016., kad je podnio prvu imovinsku karticu kao ministar graditeljstva i prostornog uređenja, još bio “gospodarski objekt” da bi u listopadu 2017. bio upisan kao “kuća s okućnicom”.

Prema Kuščevićevu priopćenju, taj objekt prvo je bio štala, odnosno objekt “za uzgajanje kunića i peradi”. Izmjenama Prostornog plana općina Nerežišće zabranila je izgradnju štala na udaljenosti manjoj od 200 metara od naselja i “kao kompenzacijska mjera za sve dotad izgrađene gospodarske objekte koji se nalaze u tom pojasu omogućena je promjena namjene”. Općinsko vijeće je svojom odlukom, a ne Kuščević kao načelnik općine donio tu odluku koja je vrijedila za “sve investitore pod jednakim uvjetima”, obrazlaže ministar.

Lovro Kuščević nije proveo kuću u katastru Kuščević: Propustio sam to, Bogu hvala imam mnogo nekretnina, tko će to sve pratiti

Tu odluku od 10. prosinca 2015. potpisao je Jakša Goić, predsjednik Općinskog vijeća kao “rješenje o ispravci greške u Odluci o donošenju izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Nerežišća”, a u stavku 2. da se štale za koje je prije plana izdan akt za gradnju “mogu prenamijeniti u stambene, poslovne ili zgrade mješovite namjene”.

Naravno, što zaključiti nego da Kuščević, kad je kupio tu nekretninu i peradarnik, kao načelnik općine nije mogao znati da će Općinsko vijeće, i to mjesec dana prije njegova preuzimanja ministarske dužnosti donijeti “rješenje o ispravci greške”. Ta je “ispravka greške” višestruko uvećala vrijednost nekretnine iako za Kuščevića i “peradarnik” i “kuća s okućnicom” vrijede jednako – 200.000 kn!

kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
 • Avatar links
  links:

  zbog bahatog stava i objašnjenja kako on ima puno nekretnina i ne zna jesu li uknjižene momentalno bi mu spakirao otkaz... gdje si ti to zaradio, sve firme su ti propale a onda te krenulo kada si se nakačio na proračun!!!

 • Avatar Grubi
  Grubi:

  a sada slijedi klasična partijska: pojavu osuditi, druga Lovru spasiti

 • prajdali100:

  I OVO je ministar u Vladi !!!!? E moj Plenkoviću što ti sve trpiš " radi mira u kući". Treba ga šutnuti s noge na nogu....