Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kuščević: Propustio sam to, Bogu hvala imam mnogo nekretnina, tko će to sve pratiti

HSS-ov zastupnik Davor Vlaović upitao je u utorak ministra uprave Lovru Kuščevića kakvu poruku šalje građanima kada više od deset godina vlastitu kuću u Nerežišću nije proveo u katastru i gruntovnici, nego se još uvijek vodi kao pašnjak
18. lipnja 2019. u 13:06 37 komentara 6077 prikaza
Lovro Kuščević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar Lovro Kuščević nije vlastitu kuću u Nerežišću 11 godina proveo u katastru. "Zaista sam to propustio. Tko će to pratiti. Bogu hvala imam mnogo nekretnina. Zahvaljujući vama podnio sam zahtjev", rekao je ministar Lovro Kuščević novinarima.

u beogradu Kuščević potvrdio da je prošle godine pomogao jednom od napadača iz Supetra

Naime, portal Telegram objavio je da je ministar izgradio kuću u Nerežišćima na Braču, ali je 11 godina nije upisao u katastar, a to je nakon dva tjedna istraživanja i prepiski Telegramu potvrdila i Državna geodetska uprava

HSS-ov zastupnik Davor Vlaović upitao je u utorak ministra uprave Lovru Kuščevića kakvu poruku šalje građanima kad više od deset godina vlastitu kuću u Nerežišću nije proveo u katastru i gruntovnici, nego se još uvijek vodi kao pašnjak.

Milorad Pupovac Burno u Saboru Emotivni Pupovac: Nisam četnik nego ratni zločinac koji se godinama bori za mir

U raspravi o Konačnom prijedlogu zakona o sustavu državne uprave, Vlaović je pozdravio najavu njezine digitalizacije, ali i naglasio da se, ako se želi uspostaviti efikasan sustav, mora još mnogo uložiti u geodetsku upravu, sređivanje katastra i gruntovnice. 

Neki mediji pišu da je ministar Kuščević uveo katastar u pokretu, a sam je u prekršaju jer vlastitu kuću u Nerežišću nije proveo u katastru i gruntovnici, još uvijek se vodi kao pašnjak, izjavio je HSS-ov zastupnik pitajući ministra kakvu poruku šalje građanima kada od 2008., kad je dobio uporabnu dozvolu za tu kuću, nije to proveo u gruntovnici i katastru.

HSS se pita i zašto se sada kroz zakon pokušava provući zapošljavanje po volji ministra, nekadašnji revolving door, što je proglašeno neustavnim? To nije dobro iz dva razloga, mlade ljude zapošljavate na određeno vrijeme, što znači da su im nikakve šanse za kredit za stan, automobil, osim toga, ako to pravo dajete ministru, zašto ga niste dali i drugima koji dolaze politički na funkcije, primjerice županima, pita Vlaović. 

Gordan Maras Gordan Maras 'Sramotno da odgovorni za funkcioniranje Sabora krše zakon i da kažu kako im se nitko nije žalio'

Deset godina u državnoj službi 

Zakon je pseudoreformski, on neće javnu upravu ni depolitizirati ni decentralizirati, uzvraćaju SDP-ovi Saša Đujić i Damir Mateljan (SDP). Ovo je zapravo politizacija državne uprave, jer pomoćnike ministara, koje ste ubacili unutra, sada pretvarate u državne službenike, poručuje Đujić vladajućima, odnosno HDZ-u. Kako bi se u tom pogledu otklonile sve bojazni, Klub SDP-a predlaže da radom upravnih organizacija u sastavu ministarstva rukovode državni službenici koji su u državnoj službi proveli najmanje 10 godina. 

Postupci njihovih imenovanja pokrenut će se nakon sljedećih parlamentarnih izbora, istaknuo je Arsen Bauk (SDP). 

Predloženim zakonom o sustavu državne uprave tu se upravu želi racionalizirati, depolitizirati, profesionalizirati i decentralizirati, zbog čega se planira ukinuti 20 tijela državne uprave odnosno smanjiti broja tijela državne uprave s 52 na 32, njihovi poslovi prijeći će na županije.

Upravnim organizacijama unutar ministarstava, umjesto dosadašnjih pomoćnika ministara, upravljat će ravnatelji uprava kao rukovodeći državni službenici. Na taj će se način smanjiti broj državnih dužnosnika za 96, što uz profesionalizaciju državne uprave predstavlja i uštedu novca u državnom proračunu. Time se provodi i depolitizacija državne uprave jer će se osobe na navedena radna mjesta imenovati na temelju javnog natječaja, poručuje Ministarstvo uprave.

Video: Zoran Milanović potvrdio kandidaturu

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • zgeast:

    Taj ne zna ni broj svojih nekretnina, ali za više od 400.000 potpisa zna u broj točno koji su ispravni, a koji ne i zašto ne...!

  • ShuPac:

    taj lik je samo dno dna stranke koja je po deafultu dno dna.

  • Marko_Maras:

    Tako je zaboravio i prebrojiti glasove. Tko će to sve pratiti...