Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europa u stanju pripravnosti

Omikron u Njemačkoj i Češkoj? Nizozemska testira putnike koji su stigli iz južne Afrike. Čekaju se rezultati

Putnici iz južne Afrike
Reuters/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.11.2021.
u 14:57

Nizozemske zdravstvene vlasti priopćile su da je 61 osoba koja je u petak stigla u Amsterdam na dva leta iz Južne Afrike bila pozitivna na covid-19, a da su u subotu rano ujutro provodili daljnje testiranje kako bi vidjeli je li neka od zaraza nedavno otkrivenom varijantom koronavirusa omikronom.

Nova varijanta omikron vjerojatno je stigla u Njemačku, rekao je u subotu ministar u zapadnoj pokrajini Hesse nakon što su pronađene mutacije specifične za tu varijantu kod putnika koji je stigao iz južne Afrike. "Prošle noći pronađeno je nekoliko mutacija tipičnih za omikron kod putnika koji se vraćao iz južne Afrike", tvitao je Kai Klose, ministar za socijalna pitanja u Hessenu, javlja Reuters

I u Češkoj se ispituje sumnjivi slučaj zaraze koronavirusom koji nalikuje na varijantu omikron kod osobe koja je boravila u Namibiji, objavio je Nacionalni institut za javno zdravstvo.

“Laboratorij provjerava mogući nalaz pozitivnog uzorka varijante omikron. Čekamo potvrdu ili negativan rezultat”, rekla je glasnogovornica instituta Stepanka Čehova.

Nizozemske zdravstvene vlasti priopćile su da je 61 osoba koja je u petak stigla u Amsterdam na dva leta iz Južne Afrike bila pozitivna na covid-19, a da su u subotu rano ujutro provodili daljnje testiranje kako bi vidjeli je li neka od zaraza nedavno otkrivenom varijantom koronavirusa omikronom. Oko 600 putnika stiglo je u amsterdamsku zračnu luku Schiphol na dva KLM-ova leta u petak, a zatim su se suočili sa satima kašnjenja i testiranja zbog zabrinutosti zbog nove varijante virusa.

Nizozemsko ministarstvo zdravlja priopćilo je rano u subotu da je 61 test bio pozitivan. "Putnici s pozitivnim rezultatom testa bit će smješteni u izolaciju u hotelu u ili blizu Schiphola", objavile su zdravstvene vlasti u priopćenju.

"Od pozitivnih rezultata testiranja, istražujemo što je brže moguće radi li se o novoj zabrinjavajućoj varijanti koja se sada zove 'omikron'." Nizozemska vlada u petak ujutro zabranila je sve letove iz južne Afrike. Ministar zdravstva Hugo de Jonge rekao je da će putnici koji su već na putu prema Nizozemskoj morati proći testiranje i karantenu po dolasku. Putnici na dva KLM-ova leta, iz Cape Towna i Johannesburga, rekli su da su satima čekali na pisti.

Video: Novi soj nazvali omikron: 'Ova varijanta ima velik broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće'

Ključne riječi

Komentara 2

ZB
Zlatan.balkanac
09:01 28.11.2021.

Naravno da stiglo iz Afrike kada ste tamo radili isperimente nad ljudima ali je mutiralo i sad je đavo kriv

DU
Deleted user
15:46 27.11.2021.

Političarima došla voda do grla pa sada izmišljaju nove varijante...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije